, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Το πανεπιστήμιο με τους 68.000 φοιτητές και τις επικίνδυνες νύχτες…

ΑΠΘ, φωτο Σάββας Αυγητίδης
“Οι πρυτανικές αρχές λένε στην karfitsa ότι… δεν θα βάλουν κάμερες στο camp”
“Υπάρχει κέντρο φύλαξης που μπορούν να επικοινωνούν οι φοιτητές μόλις αντιληφθούν κάτι ή χρειαστούν βοήθεια και αμέσως οι φύλακες φτάνουν στο σημείο που υπάρχει η αναφορά με μηχανάκι..”
Της Φ. Βλαστού / φωτο Σ. Αυγητίδης
Το ΑΠΘ φέτος γιορτάζει τα 90 χρόνια από την ίδρυση του, ωστόσο ο βιασμός 23χρονης εντός του campus – όπως και πολλές άλλες παραβατικές και εγκληματικές πράξεις – επισκιάζουν τον εορτασμό και την προσπάθεια καθηγητών, εργαζομένων και φοιτητών.
Το κυρίως campus του ΑΠΘ, στο όποιο σημειώθηκε και το περιστατικό, βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης σε μία έκταση περίπου 430.000 τ.μ. Ο  αναπληρωτής πρύτανη Έρευνας και Συντονισμού, καθηγητής, Θεόδωρος Λαόπουλος, μιλώντας στην KARFITSA επισημαίνει ότι «Ο χώρος που έγινε το συγκεκριμένο περιστατικό πέρα από το ότι έγινε στις 6 η ώρα το πρωί, έγινε σε μια απομονωμένη γωνιά αυτού του τεράστιου χώρου σημείο το οποίο υπάρχει ένα γιαπί γιατί γίνονται κάποιες οικοδομικές εργασίες. Στην πίσω πλευρά τις Πολυτεχνικής, στο ύπαιθρο».Για την ασφάλεια του ΑΠΘ ο ίδιος εξήγησε ότι : «Το Πανεπιστήμιο έχει ένα συγκεκριμένο αριθμό υπαλλήλων ιδιωτικής εταιρείας  φύλαξης, οι οποίοι κυρίως σε εργάσιμες ώρες είναι σε διάφορα μέρη του Πανεπιστημίου, σε κτίριο, στα πάρκα, στις πλατείες. Οι δυνατότητες που έχουμε  για φύλαξη είναι 24ωρη βάσης. Υπάρχει κέντρο φύλαξης που μπορούν να επικοινωνούν οι φοιτητές μόλις αντιληφθούν κάτι ή χρειαστούν βοήθεια και αμέσως οι φύλακες φτάνουν στο σημείο που υπάρχει η αναφορά με μηχανάκι».Συχνά οι φύλακες του campus εντοπίζουν παραβατικές πράξεις από άγνωστους.
Όπως περιέγραψε ο αναπληρωτής πρύτανης: « Όταν έχουμε έντονες παραβατικές συμπεριφορές είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της αστυνομίας γιατί οι φύλακες δεν μπορούν να συλλάβουν κάποιον. Παρ’ όλα αυτά πολλά βράδια καθώς οι φύλακες τριγυρνάμε στις περιπολίες  βλέπουν άτομα τα οποία πάνε να κάνουν κάτι παραβατικό, αποτρέποντας το, αλλά προφανώς σε έναν τόσο μεγάλο χώρο δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω. Προσπαθούμε συνεχώς να βελτιώσουμε το θέμα της φύλαξης ειδικά τις ώρες λειτουργίας του Πανεπιστημίου και στους χώρους που κυκλοφορούν φοιτητές». Μάλιστα, ο αντιπρύτανης γνωστοποίησε ότι έχει τύχει στο παρελθόν φύλακας του ΑΠΘ να πέσει θύμα επίθεσης από αγνώστους.
ΑΧΕΠΑ, φωτο Σάββας Αυγητίδης
«Έχουμε μείωση των περιστατικών»
Ο κ. Λαόπουλος επισήμανε ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μείωση περιστατικών κλοπών . «Έχουμε αναφορές από φοιτητές που μας λένε ότι άγνωστοι με σωματική απειλή τους έχουν αφαιρέσει προσωπικά τους αντικείμενα. Αυτά τα περιστατικά όμως έχουν μειωθεί το τελευταίο διάστημα, κυρίως από τον Αύγουστο έως τώρα», είπε ο ίδιος και πρόσθεσε πως: «με μια πρόσφατη αλλαγή του νόμου που επιτρέπει στα Πανεπιστήμια να δίνει από δικούς του πόρους σε κάποιους τομείς όπως η φύλαξη ή η καθαριότητα, εμείς δώσαμε επιπλέον χρήματα για την φύλαξη.  Είχαμε έτσι την δυνατότητα αυτή στερώντας την όμως από άλλους πόρους, αλλά ήταν πολύ σημαντικό θέμα και έπρεπε». Για το κόστος της φύλαξης του ΑΠΘ ο αντιπρύτανης ανέφερε ότι: «οι διαγωνισμοί είναι μεγάλοι. Ετησίως πρέπει να είναι πάνω από ένα εκατομμύριο ίσως και δυο γιατί έχουμε τρεις εργολαβίες που δουλεύουν με ιδιωτικές εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες  για το Πανεπιστήμιο, η μια είναι για την καθαριότητα, η άλλη για την φύλαξη και η άλλη για τη συντήρηση».
Όταν « πέφτει» ο ήλιος δεν περνάει κανείς από το campus
Η KARFITSA συνομιλώντας με τον Λουκά, φοιτητή του ΑΠΘ και μέλος φοιτητικού συλλόγου περιέγραψε ότι «Επίσημες καταγγελίες για επιθέσεις δεν έχουμε δεχτεί στο σύλλογο μας από μέλη μας, αλλά από προσωπικές σχέσεις που έχουμε με συμφοιτητές μας ξέρουμε ότι έχουν πέσει αρκετοί θύματα ληστείας, ειδικά στην πλατεία του Χημικού, μπαίνοντας από την Φιλοσοφική». O ίδιος κρούει των κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνει στους αρμόδιους ότι Η ασφάλεια χρήζει περισσότερης εξέτασης από τους αρμόδιους και βελτιώσεις για να εξαλείψουν τέτοιου είδους περιστατικά, γιατί δεν επιτρέπεται μετά τις 8 το βράδυ να θεωρείται επικίνδυνος ο χώρους του πανεπιστημιακού campus του ΑΠΘ. Δύσκολα περνάς από εκεί όταν πέφτει το φως του ήλιου». Επιπλέον, υπογράμμισε ότι«όταν ήρθαμε στην πόλη να σπουδάσουμε κανένας δεν μας ενημέρωσε για το αν είναι επικίνδυνα στην περιοχή. Αυτό το διαπιστώσαμε μόνοι μας, ούτε στην γραμματεία μας είπαν κάτι, ούτε στην ενημέρωση πρωτοετών φοιτητών της σχολής».
Έκτακτη συνεδρίαση μετά το περιστατικό βιασμού
«Συζητήσαμε πιθανές τροποποιήσεις για τον τρόπο που λειτουργεί το σχέδιο φύλαξης και όλη η λειτουργία των υπηρεσιών φύλαξης και των υπηρεσιών της Πολυτεχνικής σχολής συνολικά, ώστε να δούμε τις βελτιώσεις που χρειάζονται να γίνουν,  με το δεδομένο ότι οι ανάγκες φύλαξης αλλάζουν. Για παράδειγμα το περιστατικό του βιασμού της κοπέλας έγινε ξημερώματα, ώρα κατά την οποία είναι κλειστό το Πανεπιστήμιο άρα πρέπει να δούμε τι πρέπει να κάνουμε και αυτές τις ώρες, αλλά και όταν λειτουργούν οι υπηρεσίες», δήλωσε στην KARFITSA o κ. Λαόπουλος. «Οι βελτιώσεις και οι τροποποιήσεις της φύλαξης θα γίνουν με βάση και τους πόρους που έχουμε», είπε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι υπάρχουν σκέψεις για: «βελτίωση των ηλεκτρονικών συστημάτων για να μπορεί κάποιος να καλεί αμέσως την υπηρεσία φύλαξης και βελτίωση φωτισμού γιατί υπάρχει ζήτημα τις ώρες που είναι κλειστό». Ο αντιπρύτανης απέκλεισε το ενδεχόμενο να τοποθετηθούν κάμερες ασφαλείας, ενώ εντός ημερών θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις για τις όποιες τροποποιήσεις γίνουν στον τομέα της φύλαξης.
ΑΠΘ, ιατρική σχολή, ιατροδικαστική, φωτο Σάββας Αυγητίδης

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.