, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Τρέμουν την επόμενη… βροχή στο hot spot της ανατολικής Θεσσαλονίκης

ΒΑΣΙΛΙΚΑΣε ιδιαίτερα δύσκολη θέση βρέθηκαν οι πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην προσωρινή δομή ανοιχτής φιλοξενίας στα Βασιλικά μετά τις έντονες βροχοπτώσεις του Σεπτεμβρίου καθώς πλημμύρησαν οι αποθήκες όπου στεγάζονται. Αποτέλεσμα ήταν να βραχούν οι σκηνές και όλα τους τα υπάρχοντα τους (ρούχα, στρώματα, κουβέρτες κα). Σημειώνεται ότι στη δομή φιλοξενούνται ιδιαίτερα ευπαθείς ομάδες με πολλά παιδιά και βρέφη.
Η συνεργασία μεταξύ Ύπατης Αρμοστείας, Αεροπορίας, δήμου Θέρμης και των οργανώσεων που δρουν εκεί ήταν άμεση και αποτελεσματική, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει ανακοίνωση του δήμου, καθώς μέσα στην ίδια μέρα εξασφαλίστηκαν 1000 κουβέρτες, μουσαμάδες για το πάτωμα, 85 νέες σκηνές και άμμος για να θωρακιστούν οι είσοδοι των αποθηκών, καθώς υπάρχει διαφορά ύψους. Οι πρόσφυγες βοήθησαν στην τοποθέτηση των σκηνών, την προστασία των εισόδων με άμμο και στη διανομή των ειδών.
Ο δήμος θέρμης εξασφάλισε ρούχα για όλα τα παιδιά και τα βρέφη που βρίσκονται εκεί που μοιράζονται από την οργάνωση Mam Beyond Borders ενώ τις επόμενες μέρες θα μοιραστούν ρούχα για τους ενήλικες. Ο αντιδήμαρχος αγροτικής οδοποιίας και πολιτικής προστασίας Βασίλης Μουστάκας και η πρόεδρος των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας Άννα Μίχου επισκέφτηκαν το κέντρο. Μηχάνημα του δήμου καθάρισε το χώρο μπροστά από τη δομή προκειμένου να φύγουν τα νερά που είχαν πλημμυρήσει τον αύλειο χώρο.
Το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας “ΝΟΗΣΙΣ”, που βρίσκεται στη Θέρμη, είναι από τους δημόσιους φορείς που έχουν δείξει ιδιαίτερη ευαισθησία στο προσφυγικό. Τις προηγούμενες μέρες ο πρόεδρος κ. Σιγάλας και ο γεν. διευθυντής του ιδρύματος κ. Κοντονικολάου επισκέφτηκαν τη δομή πρόσφεραν φρούτα, λαχανικά που προμηθεύτηκαν από το κατάστημα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βασιλικών αλλά και ρούχα που συγκέντρωσε το προσωπικό για τους πρόσφυγες.
Σε συνεργασία με το Δήμο Θέρμης και την Ύπατη Αρμοστεία και τη στήριξη της οργάνωσης Mam beyond borders ξεκινούν την υλοποίηση προγράμματος που περιλαμβάνει εβδομαδιαίες ξεναγήσεις προσφυγόπουλων στο Μουσείο δίνοντάς τους την ευκαιρία να βγουν από τη δομή και να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο της τεχνολογίας και της επιστήμης. Η πρώτη επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 11/9 με την ευκαιρία των εγκαινίων της μεταφερόμενης έκθεσης “ΙΔΕΑ – Αρχαία Ελληνική Επιστήμη και Τεχνολογία”.
Το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Θέρμης θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην προσωρινή δομή ανοιχτής φιλοξενίας, την ερχόμενη εβδομάδα προκειμένου να συναντηθούν με εκπροσώπους των προσφύγων, να συζητήσουν μαζί τους και να δουν με ποιους τρόπους μπορούν να σταθούν δίπλα τους.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.