, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

ΕΡΕΥΝΑ KARFITSA: Με ταυτότητα, φωτοτυπία και δύο ώρες… έτοιμη η εταιρεία στη Βουλγαρία!

Voulgaria3 copy
 
«Στη Βουλγαρία αδερφές μου, στη Βουλγαρία…» φώναζε το πρωί της περασμένης Τρίτης γνωστός Βορειοελλαδίτης επιχειρηματίας σε συναδέλφους του, μόλις πληροφορήθηκε τις δηλώσεις του διοικητή του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, Δημήτρη Τσακίρη πως όποιος ελεύθερος επαγγελματίας αδυνατεί να καταβάλλει τις εισφορές του και το θεωρεί πατριωτικό καθήκον να πάει στη… Βουλγαρία. Αν και η παράφραση της καταληκτικής φράσης των «τριών αδερφών» του Τσέχοφ έγινε από τον  συγκεκριμένο γνωστό επιχειρηματία για λόγους… γελοιοποίησης της υπάρχουσας κατάστασης της αγοράς, ο ίδιος εξέφρασε μια αλήθεια: πως όποιος επιχειρηματίας επιθυμεί να συνεχίσει να είναι δραστήριος θα πρέπει να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του «μαγαζιού» του. Κάτι τέτοιο στην Ελλάδα φαίνεται αδύνατο…

Έρευνα Βαγγέλης Στολάκης – Φωτο Σάββας Αυγητίδης
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Παπαδόπουλο «το γεγονός ότι από επίσημα χείλη ακούγονται τέτοιες κουβέντες θα πρέπει να προβληματίζει την κυβέρνηση. Οι ελληνικές επιχειρήσεις κάτω από την υπέρογκη φορολογία και τα προβλήματα μεταφέρουν την έδρα τους στις γειτονικές χώρες γιατί εκεί βρίσκουν ένα φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, χαμηλές ασφαλιστικές εισφορές και επιστροφή του ΦΠΑ μέσα σε ένα μήνα». Ο κ. Παπαδόπουλος ισχυρίζεται ότι «δεν γίνεται από επίσημα χείλη και έναν Οργανισμό που έχει να εισπράξει 11,5 δις ευρώ από την αγορά να ακούγονται τέτοιες κουβέντες. Είναι απαράδεκτο».
«Εδώ στενάζουμε, εκεί ανθίζουμε…»
Όπως αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες της Ελλάδας που επιλέγουν να μεταφέρουν την έδρα τους ή να δημιουργήσουν νέα σε κάποια από τις γειτονικές χώρες (Ρουμανία, Βουλγαρία, Σκόπια, Αλβανία και Κύπρο) είναι χιλιάδες. Σύμφωνα με τον ίδιο ο κυριότερος λόγος είναι οι χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές που στην περίπτωση των γειτονικών χωρών δεν ξεπερνούν το 15%, η άμεση επιστροφή χρημάτων από το δημόσιο στους ιδιώτες και η έλλειψη γραφειοκρατίας. Και όλα αυτά, την ώρα που στην Ελλάδα ένας επιχειρηματίας καλείται να καταβάλει σχεδόν το 80% των κερδών του σε φόρους, χαράτσια, ΕΝΦΙΑ και ασφαλιστικές εισφορές. Όπως εξηγεί ο κ. Παπαδόπουλος οι Έλληνες είναι οι νούμερο ένα επενδυτές στην Αλβανία, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εξωτερικών της Αλβανίας, ενώ σε ό,τι αφορά την Βουλγαρία στη χώρα δραστηριοποιούνται περίπου 300 μεγάλες ελληνικές εταιρίες και δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίες. Υπάρχουν εκτιμήσεις δε, ότι οι Έλληνες επενδυτές στην Βουλγαρία κατέχουν την τέταρτη θέση στην σχετική κατάταξη.
Δουλειά τους να «στήνουν» επιχειρήσεις
Αν κάνει κάποιος μια αναζήτηση στο google σχετικά με την ίδρυση ελληνικής εταιρίας στη Βουλγαρία θα βρει… 52.900 αναζητήσεις. Οργανωμένες εταιρίες με λογιστήρια και νομικά τμήματα αναλαμβάνουν εξ’ ολοκλήρου την ίδρυση της επιχείρησης Ελλήνων στη γειτονική χώρα. Μάλιστα τα σχετικά sites μπορεί κανείς να βρει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το φορολογικό περιβάλλον της γειτονικής χώρας, τους νόμους και τις ισχύουσες διατάξεις. Στις διάφορες ιστοσελίδες φιγουράρουν ξανθά μοντέλα- υπάλληλοι του γραφείο που θα αναλάβει να… στήσει την επιχείρησή σας, στοιχεία επικοινωνίας, τηλέφωνα σε Βουλγαρία και Ελλάδα, τιμοκατάλογοι υπηρεσιών, πλούσια βιογραφικά σημειώματα επαγγελματιών λογιστών και οικονομικών συμβούλων που θα «τρέξουν» για εσάς. Διαβάζουμε σε σχετικό εισαγωγικό μήνυμα μιας τέτοιας εταιρίας: «Έχετε απηυδήσει με την επιβολή όλο και περισσότερων δυσβάσταχτων φόρων από το Ελληνικό Κράτος; Αισθάνεστε ότι ασφυκτιάτε οικονομικά; Μην αγωνιάτε πλέον! Η εταιρία μας μέσω ενός μεγάλου δικτύου συνεργατών με μεγάλη και πολυετή εμπειρία στο χώρο κατανοεί τα προβλήματά σας και σας προτείνει τη σύσταση εταιρίας στη Βουλγαρία». Μάλιστα το ίδιο site δίνει και δυνατότητα επιλογών στους ενδιαφερόμενους πελάτες, αφού παρέχει τη δυνατότητα επικοινωνίας μέσω skype, mail, στα ελληνικά, τα βουλγάρικα και τα αγγλικά, ενώ διαθέτει γραφεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και επαρχία.
Το κόστος ίδρυσης…
Πόσο κοστίζει όμως η… ανάθεση ίδρυσης ελληνικής εταιρίας στην Βουλγαρία; Οι τιμές ποικίλουν ανάλογα με τις υπηρεσίες. Ξεκινούν από 350 ευρώ και αγγίζουν τα 690 ευρώ. Στα ποσά αυτά συμπεριλαμβάνονται οι μεταφράσεις εγγράφων, ο έλεγχος διαθεσιμότητας ονόματος προς κατοχύρωση, η κατοχύρωση ονόματος, η ετοιμασία εγγράφων από συνεργαζόμενο δικηγόρο, η κατάθεση των εγγράφων και των απαραίτητων παραβόλων, η συγγραφή του καταστατικού της εταιρίας, το άνοιγμα του τραπεζικού λογαριασμού και η παροχή λογιστικών υπηρεσιών για τον πρώτο χρόνο. Από εκεί και πέρα, όποιος επιθυμεί να ανοίξει επιχείρηση στην γειτονική χώρα θα πρέπει να γνωρίζει ότι υπάρχει μια μηνιαία χρέωση για παροχή λογιστικών υπηρεσιών. Το κόστος τους εκτιμάται από 50 έως 85 ευρώ κάθε μήνα.
Τι πρέπει να γνωρίζει κάποιος για τις επιχειρήσεις στην Βουλγαρία; Σύμφωνα με όσα διαφημίζουν οι εταιρίες δημιουργίας… εταιριών στη Βουλγαρία « το Φ.Π.Α. είναι 20% και ο φόρος Εισοδήματος 10%. Υπάρχει επίσης φόρος Μερισμάτων 5%, δεν είναι που δεν είναι όμως υποχρεωτική η κατανομή τους. Το ελάχιστο κεφάλαιο έναρξης αγγίζει μόλις το ένα ευρώ και η υποβολή της φορολογικής δήλωσης της νεοϊδρυθείσας εταιρείας και η πληρωμή του φόρου εισοδήματος πραγματοποιείται από τις 01/01 έως τις 31/03 κάθε έτος ακόμη και όταν δεν υπάρχουν φορολογικές κινήσεις». Σχολιάζοντας αυτή τη δραστηριότητα η οποία μάλιστα την τελευταία διετία ανθεί ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Παναγιώτης Παπαδόπουλος αναφέρει: «όποιος επιθυμεί να ανοίξει επιχείρηση σε γειτονική χώρα και αναθέσει τις εργασίες σε κάποιον τρίτο θα πρέπει να είναι προσεκτικός. Υπάρχουν άριστοι επαγγελματίες και λαμόγια που μπορεί να του φάνε τα χρήματα».
Το 50% «στήνονται» μόνο για… φοροαπαλλαγή
Αντίστοιχη άποψη εκφράζει στην KARFITSA και ο Πρόεδρος του ΕλληνοΒουλγαρικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος Χρήστος Καζαντζής. «Πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί όσοι ενδιαφέρονται να ιδρύσουν μια επιχείρηση στην Βουλγαρία και σίγουρα να κάνουν χρήση του ΕλληνοΒουλγαρικού Επιμελητηρίου που είναι θεσπισμένο γι’ αυτούς τους λόγους. Υπάρχουν πολλοί απατεώνες στο διαδίκτυο. Πολλοί πάνω στην αδημονία τους να ξεφύγουν από την ελληνική φορολαίλαπα πέφτουν σε παγίδες και βρίσκονται μπλεγμένοι. Έχουν ελλιπή ενημέρωση» αναφέρει ο κ. Καζαντζής.  Όπως λέει ο πρόεδρος του Ελληνοβουλγαρικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου μέχρι τα τέλη του 2015 περίπου 13.000 ελληνικές επιχειρήσεις ιδρύθηκαν εκ των οποίων οι 800 είναι εκείνες που έχουν συμμετοχή στον παραγωγικό ιστό της Βουλγαρίας δίνοντας δουλειά σε εκατό άτομα, άλλες 1200 εταιρίες είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (που απασχολούν από δυο έως δέκα άτομα) και οι υπόλοιπες είναι μονοπρόσωπες εταιρίες. Σε ό,τι αφορά το 2016, σύμφωνα με τον κ. Καζαντζή μέχρι στιγμής στην γειτονική χώρα έχουν συσταθεί 2.500 ελληνικές επιχειρήσεις. Όπως λέει, από αυτές τις εταιρίες πάνω από 50% έχουν στηθεί μόνο για λόγους φοροαπαλλαγής από την Ελλάδα.
Τα … βήματα για σύσταση εταιρείας στη γειτονική χώρα
Η KARFITSA επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον ιδιοκτήτη μιας τέτοιας εταιρίας προκειμένου να μας βοηθήσει να… «στήσουμε» την εταιρία μας στην Βουλγαρία. Όπως μας εξήγησε ο κ. Π. «χρειάζεται να κάνουμε ένα ραντεβού. Θα φέρετε την ταυτότητά σας και θα πάμε μαζί στη Βουλγαρία. Σε λιγότερο από δυο ώρες θα έχουμε τελειώσει με την γραφειοκρατία. Σε πέντε ημέρες θα βγουν τα σχετικά δικαιολογητικά και η εταιρία θα είναι έτοιμη» αναφέρει χαρακτηριστικά. Ο ίδιος συμπληρώνει ότι στο διάστημα αυτό των πέντε ημερών η εταιρία του με συνεργαζόμενο λογιστικό γραφείο της Βουλγαρίας θα έχει εκδώσει στον υποψήφιο επιχειρηματία τραπεζικό λογαριασμό σε τράπεζα που επιθυμεί ο πελάτης προκειμένου να ξεκινήσει να πραγματοποιεί συναλλαγές. Τι θα γίνει όμως με τα γραφεία, ρωτάμε. «Αυτό είναι μια δυνατότητα που συμπεριλαμβάνεται στην τιμή. Να σας δανείσουμε διεύθυνση που θα φέρεται ως έδρα της επιχείρησής σας, χωρίς να υπάρχει ουσιαστικά κάποιος χώρος» αναφέρει.Ο υπεύθυνος που θα αναλάβει να δημιουργήσει την επιχείρησή μας στη Βουλγαρία αναφέρει επίσης ό,τι έδρα της επιχείρησης μπορεί να φαίνεται όποιο μέρος επιθυμεί ο πελάτης: Σαντάνσκι, Σόφια, Μπλαγκοεβγκραντ και αλλού.  «Η έδρα της εταιρίας σας μπορεί να είναι όπου αποφασίσετε. Θα σας πρότεινα όχι στην Σόφια γιατί θα ταλαιπωρηθείτε στη διαδρομή, επειδή από τη Θεσσαλονίκη είναι μακριά. Θα πάμε στο Μπλαγκόεβγκραντ που από τη Θεσσαλονίκη βρίσκεται μόλις εξήντα χιλιόμετρα » λέει.  Ο ίδιος άνθρωπος μας καλεί μάλιστα να τα πούμε από κοντά για τα διαδικαστικά και μας καλεί να έχουμε στο νου μας δυο με τρία πιθανά ονόματα για την υπό ίδρυση εταιρία μας για να κατοχυρώσουμε την επωνυμία «επί τόπου» σχολιάζει.
18.000 εταιρίες όπου φύγει… φύγει!
Στο μεταξύ, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ΓΕΜΗ (Γενικό Εμπορικό Μητρώο) τα τελευταία δυο χρόνια τουλάχιστον 18.000 εταιρίες έχουν συσταθεί στη Βουλγαρία, Ρουμανία και Κύπρο. Όπως έγινε γνωστό από πρόσφατη έρευνα της Endeavor Greece (Μάρτιος 2016) το 39% των επιχειρήσεων εξετάζουν το ενδεχόμενο μεταφοράς της έδρας τους στο εξωτερικό, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από την αντίστοιχη έρευνα της Endeavor τον περασμένο Ιούλιο (2015), μετά την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων και της τραπεζικής αργίας. Μέχρι 31/12/2014 ο συνολικός αριθμός εταιρειών ελληνικών συμφερόντων ανήλθε σε περίπου 11.000 από τις οποίες οι 9.000 περίπου δεν εμφανίζουν απασχολούμενο (εργαζόμενο). Επίσης 6.000 (εκ των 1.000) εμφανίζουν μηδενική δραστηριότητα. Για το 2015 υπήρξαν περίπου 2.000 νέες εγγραφές/καταχωρήσεις επιχειρήσεων και οι οποίες στο σύνολο τους δεν εμφανίζουν απασχολούμενο (και βέβαια δημιουργία θέσεων εργασίας στη Βουλγαρία) όπως επίσης δεν περιλαμβάνουν μεταφορά παραγωγικής ή εμπορικής δραστηριότητας. Τον τελευταίο χρόνο περισσότερες από 5.000 επιχειρήσεις αποφάσισαν να ανοίξουν ΑΦΜ στη Βουλγαρία προκειμένου να έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς.  Στην Κύπρο τουλάχιστον 10.000 αιτήσεις είναι σε αναμονή ίδρυσης εταιρειών προκειμένου οι Έλληνες επιχειρηματίες να ωφεληθούν από τον χαμηλό εταιρικό φόρο 12,5% επί του καθαρού κέρδους.
 
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.