, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Κατρούγκαλος:Το ΔΝΤ δεν είναι ευχαριστημένο, ήθελε αίμα και δεν του το δώσαμε

enfia_atm_odigies«Έχω επανειλημμένα πει ότι είναι ένας αναγκαστικός συμβιβασμός το μνημόνιο για να αποφύγουμε την άτακτη χρεοκοπία, είναι ένα νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα, ηπιότερο βέβαια από τα προηγούμενα και εμείς προσπαθούμε με την πολιτική μας να αδρανοποιήσουμε τα νεοφιλελεύθερα στοιχεία και να αξιοποιήσουμε τα αναπτυξιακά», δήλωσε στον Alpha 989 ο Υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και τόνισε ότι «είμαστε η βασική δύναμη στην Ευρώπη που προσπαθεί να φτιάξει «μέτωπο» απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό και τη λιτότητα. Η εμπειρία του πρώτου εξαμήνου πρώτης διακυβέρνησης έδειξε ότι όσο και να «ματώσουμε» σε εθνικό επίπεδο, δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Οι ακραίοι ζητούν ακραία πράγματα και επιμένουν. Στο ασφαλιστικό πχ πετύχαμε αυτό, να εξουδετερώσουμε τα κακά που υπήρχαν ως δεδομένα, αντιμετωπίσαμε τις συνέπειες από την κατάργηση του ΕΚΑΣ, μέσω της εθνικής σύνταξης και των άλλων μέτρων που πήραμε. Προσπαθούμε σε εθνικό επίπεδο να περνάμε κοινωνικά μέτρα».
Ξεκαθάρισε ότι «δεν ανοίγει ξανά το ασφαλιστικό, παρά τις πιέσεις του ΔΝΤ», εν όψει και της αυριανής συνάντησής του με τους εκπροσώπους των θεσμών. «Το ΔΝΤ δεν είναι ευχαριστημένο, ήθελε «αίμα» και δεν του το δώσαμε. Ό,τι κάναμε στην μεταρρύθμιση ήταν με αριστερό πρόσημο και αριστερή ευαισθησία. Δεν υπάρχει τέτοια μεταρρύθμιση με προοδευτική κατεύθυνση σε άλλη χώρα», είπε χαρακτηριστικά. «Προφανώς το ΔΝΤ δεν κινείται σε μοντέλο ευρωπαϊκό κοινωνικό αλλά θα απομονωθεί», πρόσθεσε.  

Αναφερόμενος στις επικουρικές συντάξεις ο κος Κατρούγκαλος είπε ότι «είχαν αναπροσαρμογή. Μακάρι να μπορούσαμε να τους προστατεύσουμε όλους. Καταλαβαίνω και την αγανάκτηση. Εγώ λέω πως αν δεν προχωρούσαμε σε αναπροσαρμογή, δεν θα μπορούσαμε να πληρώσουμε συντάξεις. Έχουμε ελλείμματα και χρειάστηκε να αναπροσαρμόσουμε τις υψηλές συντάξεις. Επειδή είχαμε τόσο μεγάλα ελλείμματα, ακριβώς επειδή κληρονομήσαμε χάος, έπρεπε να κάνουμε αναπροσαρμογή. Είναι άδικο να δεχόμαστε κριτική».
Για τους μισθούς ο Υπουργός Εργασίας είπε ότι «στόχος είναι η βελτίωση του μισθού μέσω των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Οι μισθοί έχουν πέσει σε επίπεδο που ελάχιστα εξασφαλίζει στους ανθρώπους και μοιραία παρασύρουν και τις συντάξεις, πρέπει να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο. Εγγυηθήκαμε ότι κανείς δεν θα πέσει κάτω των 1300 μεικτών αλλά υπάρχουν πολύ χειρότερες καταστάσεις, τίθεται θέμα επιβίωσης όταν εργαζόμενοι παίρνουν 100 ευρώ το μήνα. Σκοπός μας είναι τα 100 ευρώ να γίνουν αξιοπρεπής μισθός».
Επίσης, απέκλεισε κατηγορηματικά περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου.
 Αναφερόμενος στον ΕΔΟΕΑΠ είπε ότι «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τον κρατήσουμε ζωντανό και το εννοώ».
 Σε ερώτηση εάν θα παραμείνει στη θέση του στον Υπ. Εργασίας στον επερχόμενο ανασχηματισμό απάντησε πως «αυτό είναι δουλειά του πρωθυπουργού. Είμαι εκεί που πιστεύω ότι μπορώ να βοηθήσω».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.