, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

ΠΟΕΔΗΝ: Τεράστιες ελλείψεις στα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

axepaΤην χαρτογράφηση των προβλημάτων, των ελλείψεων σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και σε αναλώσιμα υλικά και σε κλειστές αίθουσες χειρουργείων σε νοσοκομεία όλης της Ελλάδας έκανε το ΠΟΕΔΥΝ.
Συγκερκιμένα για τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αναφέρει τα εξής προβλήματα:

  1. Γ.Ν. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ «Γ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ»: ΚΛΕΙΣΤΕΣ 2 Αίθουσες Χειρουργείων, λόγω μεγάλης έλλειψης Νοσηλευτικών και Χειρουργών Ιατρών, (όπως ΩΡΛ). Εξαιτίας των κλειστών χειρουργικών αιθουσών δεν καλύπτονται οι ανάγκες των εφημεριών. Ο εξοπλισμός (χειρουργικά κρεβάτια, αναισθησιολογικά μηχανήματα κλπ) είναι αρκετά παλιός 20ετίας. Η τελευταία συντήρηση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού των χειρουργείων έγινε το 2001. Ανεπαρκής η προμήθεια αναλώσιμων χειρουργικών υλικών λόγω έλλειψης χρημάτων (μάσκες ,γάντια κλπ). Δεν υπάρχει χειρουργικός ιματισμός (προσωπικού, ασθενών), με αποτέλεσμα να καταναλώνεται ιματισμός μιας χρήσης που ανεβάζει κατά πολύ το κόστος.
  2. ΠΓΝΘ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ: ΚΛΕΙΣΤΕΣ 9 Αίθουσες Χειρουργείων από τις 15 λόγω μεγάλης έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού. Αυξάνονται οι λίστες αναμονής των Ασθενών για χειρουργείο πολλούς μήνες. Η λίστα αναμονής για χειρουργεία σοβαρά γυναικολογικών περιστατικών ξεπερνά τους 16 μήνες. Πολλοί Ασθενής όταν έρχεται η σειρά τους να χειρουργηθούν μετά από μήνες, δεν προσέρχονται. Δεν γνωρίζει κανείς τι απέγιναν.
  3. ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ: Τα χειρουργεία ΩΡΛ καλύπτουν και τις εφημερίες του νοσοκομείου Γ. Γεννηματάς. Νοσηλευτικό προσωπικό κάτω του ορίου ασφαλείας. Το λιγοστό προσωπικό επιβαρύνεται με βαριά ωράρια. Οφείλονται πολλά ρεπό και άδειες. Ένας νοσηλευτής χειρουργείου καλύπτει στις εφημερίες δύο και τρεις χειρουργικές αίθουσες διαφορετικών κλινικών και ΤΕΠ.
  4. ΓΝΘ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: ΚΛΕΙΣΤΕΣ 2 αίθουσες χειρουργείων λόγω μεγάλης έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού. Ένας νοσηλευτής κίνησης χειρουργείων σε τρείς αίθουσες συγχρόνως. Δύο αίθουσες χειρουργείων καλύπτει ένας Νοσηλευτής Αναισθησιολογικού. Υπάρχει ένας (1) Νοσηλευτής αναισθησιολογικού για τις χειρουργικές αίθουσες φυσιολογικών τοκετών, καισαρικών τομών, μαιευτικής και τη λήψη ωαρίων εξωσωματικών. ΑΝΑΜΟΝΗ ασθενών εξαιτίας της μεγάλης λίστας, για ορθοπεδικά περιστατικά χειρουργεία 1,5 έτος, για μαιευτικά και γυναικολογικά περιστατικά 2 έτη. Δεν γνωρίζει κανείς τι απέγιναν οι ασθενείς που δεν εμφανίζονται για χειρουργεία μετά από δύο χρόνια.
  1. ΓΝΘ ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ: Χειρουργεία παλαιά. Δεν συντηρούνται οι υποδομές και ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.