, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

"Σύσκεψη σε υπουργείο μόνο με βουλευτές… ΣΥΡΙΖΑ"


“Το δήμο Θεσσαλονίκης γιατί τον κάλεσαν”; Αυτό αναρωτήθηκε σε σύσκεψη για το προσφυγικό ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας Κ. Μακεδονίας και δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου όταν… δεν είδε δημάρχους οι οποίοι διαθέτουν δομές φιλοξενίας προσφύγων στα όρια των αρμοδιοτήτων τους, αλλά σε περίοπτη θέση το μητροπολιτικό δήμο ο οποίος δεν φιλοξενεί hot spot ούτε για… δείγμα (ακόμη και από το λιμάνι μεταφέρθηκαν αλλού), όπως είπε. Με πρωτοβουλία της υφυπουργού Εσωτερικών Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά (βλ φωτο αρχείου Σάββα Αυγητίδη) τέθηκαν στη σύσκεψη στο διοικητήριο όλα τα θέματα αποσυμφόρησης των δομών με μετακίνηση προσφύγων, τα μέτρα ασφάλειας μέσα και έξω από τα κέντρα (βλ εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Πολυγύρου όπου παίζουν παιδιά) Συζητήθηκε παράλληλα ο προγραμματισμός ένταξης προσφυγόπουλων στα σχολεία και σε ποια φάση βρίσκεται αυτός.
Στη σύσκεψη ο κ. Κυρίζογλου, παρατήρησε ότι προσκλήθηκε ο Δήμος Θεσσαλονίκης “για την συμμετοχή του οποίου δεν έχω καμιά αντίρρηση, αλλά δεν διαθέτει καμία δομή φιλοξενίας προσφύγων , ενώ δεν προσκλήθηκαν οι δήμοι που έχουν δομές φιλοξενίας στα διοικητικά τους όρια…” Επίσης αναρωτήθηκε γιατί παρίστανται εκπρόσωποι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ και όχι και των άλλων κομμάτων και έλαβε την απάντηση ότι οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ (Χρήστος Δρίτσης – Νίκος Παυλίδης) παραβρίσκονταν ως σύνδεσμοι για να μεταφέρουν την πληροφόρηση στον πρωθυπουργό. «Εύλογα γεννάται όμως το ερώτημα γιατί δεν παρίστανται εκπρόσωποι και των άλλων κομμάτων για να ενημερωθούν οι ηγεσίες τους, παρατήρησε ο Πρόεδρος της ΠΕΔ/ΚΜ. Τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ενημερώνει θεσμικά -για μια τέτοια σύσκεψη- η κα Υφυπουργός η οποία και την συγκάλεσε» είπε ο κ. Κυρίζογλου.
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ/ΚΜ μετέφερε τις απόψεις-προτάσεις των Δημάρχων στην κεντρική Μακεδονίας, όπου έχουν κέντρα φιλοξενίας. Επισήμανε την ανάγκη για περαιτέρω μείωση του αριθμού των προσφύγων (16.000 περίπου), για φοίτηση των παιδιών προσφύγων και σε σχολεία γειτονικών δήμων (όχι μόνο στα σχολεία των δήμων που βρίσκονται τα κέντρα φιλοξενίας) με υγειονομική κάλυψη όλων, Ελλήνων και προσφύγων, για ένταξη της λειτουργίας των ΜΚΟ σε ένα κεντρικό σχεδιασμό, για καλύτερη και έγκαιρη ενημέρωση (προς αποφυγή μελλοντικών αντιδράσεων)…
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.