, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Μέχρι και το Σάββατο καταιγίδες και ισχυροί άνεμοι (αναλυτική πρόγνωση)

 
Λευκός Πύργος, φωτο Σάββας Αυγητίδης
Δεν εκτελούνται τα δρομολόγια σε όλες τις τοπικές γραμμές φέρι, Λιμένας Θάσου – Κεραμωτή και Πρίνος – Καβάλα… 
Νεφώσεις με παροδικές βροχές σε όλη τη χώρα. Καταιγίδες είναι πιθανό να σημειωθούν στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και τη δυτική Κρήτη. Από το μεσημέρι, τα φαινόμενα θα σταματήσουν στη βόρεια Ελλάδα και στη συνέχεια στη Θεσσαλία και το βόρειο Αιγαίο. Η ορατότητα έως και τις πρώτες πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη στις ηπειρωτικές περιοχές με μεγάλο υψόμετρο. Οι άνεμοι στα πελάγη θα φτάνουν κατά τόπους τα 9 μποφόρ. Η επιδείνωση του καιρού που ξεκίνησε από χθες, Πέμπτη, και θα διαρκέσει μέχρι και το βράδυ της Παρασκευής θα έχει ως χαρακτηριστικά: Τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα νησιά του Ιονίου, τη Στερεά (κυρίως τα δυτικά), την Πελοπόννησο (κυρίως τα δυτικά και βόρεια) και πιθανώς πρόσκαιρα την Παρασκευή στην Ήπειρο και τη Θεσσαλία. Eπίσης τους ενισχυμένους ανατολικούς βορειοανατολικούς ανέμους (6 με 8 και πιθανόν πρόσκαιρα 9 μποφόρ) και τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας (5 με 7 βαθμούς) που θα γίνει αισθητή σε όλη τη χώρα.
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για σήμερα, Παρασκευή
Θεσσαλονίκη
Νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών και βαθμιαία βελτίωση. Άνεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ. Σταδιακή εξασθένηση από το μεσημέρι. Θερμοκρασία: από 11 έως 14 βαθμούς κελσίου.
Νησιά Ιονίου,΄Ηπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά κυρίως της Ηπείρου (πάνω από 1400μ). Στα βόρεια από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και βαθμιαία ο καιρός θα βελτιωθεί.
Άνεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 7 και στο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 13 έως 19 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες οι οποίες πιθανόν πρόσκαιρα στα δυτικά και τα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Λίγα χιόνια στα ορεινά της κεντρικής στερεάς (πάνω από 1500μ). Βαθμιαία βελτίωση από το βράδυ και από τα βόρεια. Ανεμοι: ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα νότια 8 και πιθανόν τοπικά 9 μποφόρ. Σταδιακή εξασθένηση από το βράδυ. Θερμοκρασία: από 12 έως 18 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα δυτικά σποραδικές καταιγίδες πιθανώς πρόσκαιρα ισχυρές στη δυτική Κρήτη. Εξασθένηση των φαινομένων από το βράδυ. Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και κυρίως στα δυτικά τοπικά 8 μποφόρ. Σταδιακή εξασθένηση από το βράδυ. Θερμοκρασία: από 16 έως 20 βαθμούς κελσίου.
Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών τις πρωινές ώρες στα Δωδεκάνησα. Ανεμοι: στα βόρεια βορειοανατολικοί 5 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το βράδυ και στα νότια βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 16 έως 22 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
Αττική
Καιρός: νεφώσεις με παροδικές βροχές και πιθανόν σποραδικές καταιγίδες στα δυτικά. Βαθμιαία βελτίωση από το βράδυ.Ανεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 και πιθανόν 8 μποφόρ. Σταδιακή εξασθένηση από το βράδυ. Θερμοκρασία: από 13 έως 17 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια και ανατολικά η μεγίστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
 
Πρόγνωση για αύριο, Σάββατο
Καιρός: στα βόρεια γενικά αίθριος. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες με παροδικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο και την Κρήτη και βαθμιαία βελτίωση από τα βόρεια. Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα πελάγη 7 και στα νοτιοδυτικά τοπικά 8 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση. Θερμοκρασία: σε μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές.
Την Κυριακή (30/10) στα νοτιοδυτικά αναμένονται παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανόν σποραδικές καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά ο καιρός αίθριος. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο βορειοδυτικοί 6 πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.
Προβλήματα σε ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες λόγω μποφόρ
Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί εν τω μεταξύ σε ορισμένες περιοχές στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν κατά τόπους και φθάνουν τα 8 με 9 μποφόρ. Στις 7:00 το πρωί δεν εκτελέστηκε από το λιμάνι του Πειραιά το προγραμματισμένο δρομολόγιο του ταχύπλοου επιβατηγού Sea Jet 2 για Τήνο, Μύκονο, Νάξο και Θήρα. Κλειστό είναι το πορθμείο Ρίου – Αντιρρίου ενώ δεν εκτελούνται τα δρομολόγια σε όλες τις τοπικές γραμμές φέρι, Λιμένας Θάσου – Κεραμωτή και Πρίνος – Καβάλα.
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.