, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Δημογραφικό SOS

Αναστασιάδης
του Σάββα Αναστασιάδη*
Δέκα χρόνια πριν δημοσίευσα ένα άρθρο μου « Η ΕΛΛΑΔΑ  ΓΕΡΝΑΕΙ», στο οποίο μεταξύ άλλων τόνιζα ότι: «οι δημογραφικές εκτιμήσεις  ακούγονται σαν ένα απειλητικό σήμα κινδύνου» και «η μείωση των γεννήσεων μας βάζει σε ένα επικίνδυνο κύκλο παρακμής»
Δυστυχώς σήμερα  το άρθρο αυτό είναι ακόμα πιο επίκαιρο γιατί το πρόβλημα γιγαντώθηκε.
Η πρωτοφανής κρίση στη Χώρα μας δημιουργεί πολύ δύσκολες τις συνθήκες διαβίωσης, οι οποίες έχουν εκτινάξει ακόμη περισσότερο την υπογεννητικότητα.
Η εργασιακή ανασφάλεια επιτρέπει στην καλύτερη περίπτωση στα νέα ζευγάρια να αποκτήσουν μόνο ένα παιδί.
Οι συνέπειες της υπογεννητικότητας επηρεάζουν ευαίσθητους και καθοριστικούς για το έθνος τομείς όπως ο κίνδυνος της αλλοίωσης του πληθυσμού και της ταυτότητας του έθνους  λόγω  πληθυσμιακών μετακινήσεων, της αμυντικής αποδυνάμωσης, της  μείωσης  του αριθμού μαθητών στα σχολεία, της μείωσης της παραγωγικότητας, της κρίσης στο ασφαλιστικό σύστημα, κ.α.
Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Λένε ότι  γυρίζουμε λαός και κυβερνήσεις την πλάτη  στο μέλλον  και καταδικάζουμε βήμα- βήμα την αυριανή ύπαρξη του Έθνους και του λαού μας.
Σύμφωνα δε με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ οι γεννήσεις το 2015 μειώθηκαν 0,3% σε σχέση με το 2014, ενώ οι θάνατοι  αυξήθηκαν 6,6% σε σχέση με το 2014.
Οι αριθμοί  χορεύουν προκλητικά, σαν να ναι ο τελευταίος  τους  χορός.
Το 2050 η Ελλάδα θα είναι μία  Χώρα στην οποία θα υπερέχουν οι μεσήλικες και οι γέροντες μας επισημαίνουν. Ο δε πληθυσμός της υπολογίζεται ότι θα είναι μειωμένος από 800.000 έως 2,5 εκατομμύρια σε σχέση με σήμερα.
Το βάρος  είναι τεράστιο και η ευθύνη αφορά όλους μας, λαό και κυβερνήσεις.
Ο πληθυσμός της Ελλάδας δεν γερνάει, γέρασε επικίνδυνα.
Επιτακτική λοιπόν κρίνεται η λήψη άμεσων και ρεαλιστικών μέτρων τόσο βραχυπρόθεσμων όσο και μακροπρόθεσμων. Στα χέρια μας βρίσκεται η τελευταία ελπίδα για την Εθνική μας επιβίωση.
Πρέπει η κυβέρνηση να αναθεωρήσει την πολιτική της, δημιουργώντας ουσιαστικά κίνητρα για τους νέους γονείς.
Και αυτό πρέπει να γίνει τώρα με μέτρα θαρραλέα, ρεαλιστικά και πολύ ακριβά για να δώσουν ισχυρά κίνητρα στους νέους για τεκνοποίηση.
*Ο κ. Αναστασιάδης είναι Βουλευτής Ν.Δ. Β΄ Θεσσαλονίκης

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.