, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Βρέθηκαν σπόροι σταφυλιών 5.000 ετών !

550_334_548720Σπόρους σταφυλιών ηλικίας 5.000 ετών έφεραν στο φως αρχαιολογικές έρευνες που διεξήχθησαν στη Σμύρνη.
Οι έρευνες έγιναν σε ένα ανάχωμα ηλικίας 8.500 ετών, στην περιοχή Γιασίτεπε, στον Μπουρνόβα, πολύ κοντά στη Γιεσίλοβα, που βρίσκεται στη Σμύρνη.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις πρόκειται για σπόρους του σταφυλιού Μπουρνόβα Μουσκάτ.  Τα ευρήματα είναι σε καμένη μορφή και εντοπίσθηκαν στους πυθμένες κεραμικών. Ο καθηγητής Ζαφέρ Ντερίν, επικεφαλής της ομάδας ανασκαφών, είπε οτι οι σπόροι ενδέχεται να είναι τα απομεινάρια της πλέον παλιάς ποικιλίας σταφυλιών που καλλιεργούνταν στην περιοχή της Σμύρνης.
Πρόσθεσε δε ότι χάρη σε αυτή την ανακάλυψη είναι πιθανόν να έρθουν στο φως σημαντικές λεπτομέρειες για την ζωή στην περιοχή αυτή κατά την αρχαιότητα.Η περιοχή γύρω από την Σμύρνη θεωρείται μίας από της πρώτες περιοχές της ιστορίας που καλλιεργήθηκαν σταφύλια.
Στη διάρκεια των ανασκαφών που διεξάγονται από το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου με την υποστήριξη του τουρκικού Υπουργείου Τουρισμού και Πολιτισμού, ήρθαν στο φώς πάνω από 300 αρχαία αντικείμενα που ανήκουν στην νεολιθική εποχή και στην πρώιμη περίοδο του Χαλκού.Τα αντικείμενα αυτά εκτίθενται στο δημοτικό εκθεσιακό κέντρο του Μπουρνόβα.
perierga.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.