, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Οι Θεσσαλονικιές φοιτήτριες που χτίζουν σχολεία στην Γκάνα! (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

%cf%86%cf%89%cf%84%ce%bf%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%af%ce%b1-1
Μεταξύ 130 συμμετοχών, η σχεδιαστική ομάδα του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, που αποτελείται από τις φοιτήτριες Λήδα Λιούπη και Παναγιώτα Στεργιοπούλου, απέσπασε εύφημο μνεία στον Διεθνή Διαγωνισμό Αρχιτεκτονικής «Ένα Σχολείο για την Γκάνα (4th Earth Architecture Competition-School for Ghana) που διοργανώθηκε από το Ίδρυμα «Nka Foundation».
Το έργο θα υλοποιηθεί από την 1η Ιουλίου έως τις 23 Σεπτεμβρίου του 2017 στο χωριό Abetenim που απέχει 40χλμ. από την πόλη Κουμάσι, στη Γκάνα. Το αγροτικό χωριό χαρακτηρίζεται από έλλειψη βασικών υποδομών ενώ μεγάλο ποσοστό των νέων ανθρώπων, που απαρτίζουν τόσο την κοινότητα του Abetenim όσο και των γύρω αγροτικών περιοχών, δεν είναι σε θέση να διαβάσει ή να γράψει αφού δεν έχει λάβει ούτε τη στοιχειώδη σχολική εκπαίδευση.
«Βασική επιδίωξη της πρότασής μας ήταν να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της τοπικής κοινότητας» αναφέρουν οι φοιτήτριες του ΑΠΘ και επισημαίνουν «Η αρχιτεκτονική πρόταση της σχολικής αίθουσας συνάδει με το πνεύμα του τόπου, μέσα από τη χρήση περιβαλλοντικών πρακτικών, τη δόμηση με τοπικά και ανακυκλώσιμα υλικά, τον σχεδιασμό με παραδοσιακές αλλά και σύγχρονες κατασκευαστικές τεχνικές που μπορούν εύκολα να διδαχθούν στην τοπική κοινότητα και την ενσωμάτωση των πολιτισμικών στοιχείων της περιοχής. Οι σχεδιαστικοί μας στόχοι συνδυάστηκαν με την οικονομική προσιτότητα της κατασκευής ώστε ο προϋπολογισμός να ανταποκρίνεται στις συνθήκες υλοποίησης του έργου».
Η περιβαλλοντική βιωσιμότητα, η λειτουργικότητα και η υψηλή αισθητική δημιούργησαν μια μοναδική σχολική αίθουσα. Το έργο θα πραγματοποιηθεί με τη συνεργασία της σχεδιαστικής ομάδας, των εθελοντών και της τοπικής κοινότητας με τη μορφή workshop. Η ομάδα θα απαρτίζεται από 30 εθελοντές. Το κόστος συμμετοχής ανά εθελοντή είναι 400€ και καλύπτει τη χρηματοδότηση της κατασκευής (υλικά και ορισμένο εργατικό δυναμικό). Ωστόσο, η ομάδα του workshop προσπαθεί να μειώσει το κόστος των εθελοντών μέσω αναζήτησης χορηγιών και διοργάνωσης εκδηλώσεων οικονομικής ενίσχυσης.
Από την πραγμάτωση αυτού του έργου ανθρωπιστικής αρχιτεκτονικής, οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν πρακτική κατασκευαστική εμπειρία σε παραδοσιακές και σύγχρονες τεχνικές και θα εξοικειωθούν με τη χειρωνακτική εργασία. Ταυτόχρονα, θα έρθουν σε επαφή με την τοπική κοινότητα και κουλτούρα, τόσο μέσω της κατασκευής όσο και μέσω παράλληλων δραστηριοτήτων.
H Nka Foundation δραστηριοποιείται από το 2005 στην Αφρική, με βασικό σκοπό να φέρει σε επαφή ανθρώπους και ομάδες για να δημιουργήσουν τοπικές και παγκόσμιες ανθρωπιστικές δραστηριότητες μέσω της χρήσης των τεχνών. Το 2009 ενσωματώθηκε ως εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα υπό τους νόμους της Δημοκρατίας της Γκάνας ώστε να συνεχίσει το έργο της.
%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%ac%cf%83%cf%84%ce%b1%cf%83%ce%b7-%ce%99

%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%ac%cf%83%cf%84%ce%b1%cf%83%ce%b7-%ce%99%ce%99

#Tags: ΑΠΘ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.