, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Θα… μετρούν τη δυσοσμία στη δυτική Θεσσαλονίκη

161101-kordelio
Σύσκεψη για το θέμα της έντονης δυσοσμίας στην περιοχή του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου, στη δυτική Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, υπό την προεδρία του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη. Την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εκπροσώπησαν η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου και ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης Κώστας Γιουτίκας, ενώ στη σύσκεψη συμμετείχε ο Δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου Πέτρος Σούλας και οι επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου.
Στη σύσκεψη συζητήθηκε η κατάσταση που επικρατεί και η αδυναμία εντοπισμού της πηγής της έντονης δυσοσμίας, που έχει προκαλέσει τις διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής. Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη συμφώνησαν σε τέσσερα σημεία:
1.Το Υπουργείο θα πραγματοποιεί αιφνιδιαστικούς ελέγχους στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις που λειτουργούν στην περιοχή, ώστε να συνδράμει και τους ελέγχους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
2.Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Τμήμα Χημείας του ΑΠΘ θα εκπονήσουν ερευνητικό πρόγραμμα για το είδος των χημικών ουσιών που προκαλούν την έντονη δυσοσμία, ώστε να εντοπιστούν οι πιθανές πηγές των ρύπων. Η διάρκεια του προγράμματος θα είναι 12 – 18 μήνες και θα γίνονται μετρήσεις σε 24ωρη βάση.
3.Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος δεσμεύτηκε άμεσα να ενισχύσει τον υφιστάμενο σταθμό μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Κορδελιό, μέσω του «Πράσινου Ταμείου», για την αγορά νέων οργάνων μέτρησης ατμοσφαιρικών ρύπων τους οποίους δεν μετρούν σήμερα τα υπάρχοντα όργανα.
4.Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος θα επισκεφτεί την περιοχή στις αρχές Δεκεμβρίου, ώστε να αποκτήσει προσωπική άποψη του προβλήματος.
Η κ. Πατουλίδου επισήμανε ότι «η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε το πρόβλημα συνεργάζεται με το Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου και προσπαθεί να συμβάλει με κάθε τρόπο στην επίλυση του προβλήματος. Το κυρίαρχο είναι να βρούμε την πηγή της ρύπανσης και να δώσουμε ένα τέλος στην απαράδεκτη κατάσταση που βιώνουν χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής. Νομίζω ότι σήμερα κάναμε ένα σημαντικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση». Ο κ. Γιουτίκας τόνισε: «Εκθέσαμε την κατάσταση στον Υπουργό, ζητώντας τη συνεργασία του για να εντοπιστεί και να αντιμετωπιστεί η ρύπανση στην ευρύτερη περιοχή του Κορδελιού, που ‘πνίγεται’ στη δυσοσμία. Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε το πρόβλημα, σε συνεργασία με το Δήμο οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποιούν συνεχείς ελέγχους σε όλες τις βιομηχανικές μονάδες της περιοχής, ενώ γίνονται διαρκείς μετρήσεις των ατμοσφαιρικών ρύπων. Επειδή όμως το πρόβλημα παραμένει και δεν έχει εντοπιστεί ούτε η χημική σύσταση των ουσιών που προκαλούν τη δυσοσμία, ούτε η πηγή της, σήμερα συναποφασίσαμε να κάνουμε τέσσερα απαραίτητα βήματα, που πιστεύουμε ότι τελικά θα μας οδηγήσουν στη λύση».
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.