, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Οι δράσεις του δήμου Νεάπολης-Συκεών «ταξιδεύουν» στο Βερολίνο

germanoi-dimarxos-2Εντυπωσιασμένα από το κοινωνικό «πρόσωπο» του δήμου Νεάπολης-Συκεών, από τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις που υλοποιούνται για την υποστήριξη των νέων, των μελών των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και των προσφύγων, δήλωσαν τα στελέχη των κοινωνικών δομών και Υπηρεσιών του δήμου Βερολίνου, που επισκέπτονται αυτές τις ημέρες τον δήμο Νεάπολης-Συκεών.
Οι εκπρόσωποι του Τμήματος Νεολαίας από την περιοχή Mitte του Βερολίνου θα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη έως τις 4 Νοεμβρίου, προσκεκλημένοι της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Δικτύου Youth Social Rights Network, και δημοτικής συμβούλου, Μαρίας Ροΐδη, ενός δικτύου που προωθεί τα κοινωνικά δικαιώματα των νέων. Έτσι, στο πλαίσιο της συνεργασίας δημοτικών αρχών σε θέματα νεολαίας, οι δύο δήμοι «συναντώνται» δια εκπροσώπων τους, με σκοπό να ανταλλάξουν απόψεις και καλές πρακτικές σε όλα τα θέματα που αφορούν τους νέους και την ενίσχυση της συμμετοχής τους στα κοινά. Η επίσκεψη των Γερμανών νέων στον δήμο Νεάπολης-Συκεών είναι η αφορμή για περαιτέρω συνεργασία των δύο δήμων κυρίως σε θέματα νεολαίας.
Για τη νεολαία
Κατά τη σημερινή συνάντησή τους με τον δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών Σίμο Δανιηλίδη,  και μετά από την ξενάγηση και τη «γνωριμία» τους με κοινωνικές δομές του δήμου, οι εκπρόσωποι του δήμου Βερολίνου έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι νέοι στην Ελλάδα, αλλά και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται σε δημοτικό επίπεδο για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Ο δήμαρχος εξήγησε αναλυτικά το έργο των δημοτικών κοινωνικών δομών που σήμερα λειτουργούν ως «ομπρέλα» και στηρίζουν καθημερινά 1.500 οικογένειες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας, άνεργους, άπορους, οικογένειες με ΑΜΕΑ και πολίτες που χρειάζονται οποιαδήποτε βοήθεια είτε σε υλικό επίπεδο είτε σε επίπεδο ψυχολογικής στήριξης.
Αναφερόμενος στο κομμάτι της νεολαίας, ο κ. Δανιηλίδης παρουσίασε αναλυτικά τα προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης που αφορούν τους νέους, είτε στον τομέα του πολιτισμού είτε στον τομέα του αθλητισμού, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο Κέντρο Πρόληψης της Εξάρτησης από τα Ναρκωτικά και Προαγωγής Υγείας «Πυξίδα», αλλά και στο Κέντρο Στήριξης της Απασχόλησης «Εργάνη», που επίσης στηρίζουν, σε διαφορετικούς τομείς, τους νέους.
 
Για τους πρόσφυγες
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν οι Γερμανοί για τους πρόσφυγες και τη στήριξη που παρέχεται από τον δήμο Νεάπολης-Συκεών, είτε μέσω του προγράμματος ενοικίασης διαμερισμάτων που υλοποιείται στο πλαίσιο της συνεργασίας του δήμου με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και με εταίρους τους δήμους Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς, είτε μέσω στήριξής τους στις δομές του δήμου.
«Είμαστε περήφανοι γιατί, παρά τη φτώχια και την κρίση στην πατρίδα μας, ανοίξαμε την αγκαλιά μας στους πρόσφυγες, σε αυτούς τους ανθρώπους που τους θεωρούμε και τους αποκαλούμε συμπολίτες μας. Φαινόμενα ρατσισμού στον δήμο μας ευτυχώς δεν υπήρξαν και όπου εμφανίστηκαν, ήταν ελάχιστα και μεμονωμένα. Παρά την κρίση, παρά την ανεργία, παραμένουμε άνθρωποι. Αν η Ευρώπη θέλει να λέγεται πολιτισμένη, με αρχές και αξίες, πρέπει να δείξει το ανθρώπινο πρόσωπό της σε αυτή την προσφυγική κρίση, που, όπως έχω πει πολλές φορές και στο παρελθόν, δεν αποτελεί μόνο σημερινό πρόβλημα, αλλά δυστυχώς θα μας απασχολήσει και στο μέλλον», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.
 
Το πρόγραμμα
Τα στελέχη του Τμήματος Νεολαίας του Βερολίνου έφτασαν στον δήμο χτες, συνοδευόμενα από την αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Youth Social Rights Network, δημοτική σύμβουλο Μαρία Ροΐδη.
Κατά τη χτεσινή πρώτη μέρα της επίσκεψής τους στον δήμο, η πρόεδρος της Δ.Ε. Συκεών, και υπεύθυνη της Πολιτιστικής Γειτονιάς, Ειρήνη Καγιαμπίνη ξενάγησε τη γερμανική αποστολή στα εργαστήρια που λειτουργούν στην περιοχή, για να ακολουθήσει μια μικρή εκδήλωση για το καλωσόρισμά τους, στο Μουσείο Προσφύγων της Πολιτιστικής Γειτονιάς, με ελληνικούς μεζέδες και ελληνική μουσική, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη έκθεση ζωγραφικής έργων αποφοίτων της ΑΣΚΤ του ΑΠΘ.
Σήμερα, οι εκπρόσωποι του δήμου Βερολίνου, μετά τη συνάντησή τους με τον δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών Σίμο Δανιηλίδη, επισκέφθηκαν δομές του δήμου και το Κέντρο Πρόληψης «Πυξίδα», όπου ενημερώθηκαν αναλυτικά για τα προγράμματα που υλοποιούνται και τις δράσεις που αναπτύσσονται για την υποστήριξη των νέων.
Ο δήμαρχος δώρισε συμβολικά στους προσκεκλημένους ένα βιβλίο με ιστορικά ντοκουμέντα και φωτογραφίες από τον δήμο Νεάπολης-Συκεών, ενώ ο εκπρόσωπός τους χάρισε στον κ. Δανιηλίδη ένα βιβλίο με τον Ampelmann, το αντιπροσωπευτικό «πράσινο» ανθρωπάκι που συναντά κανείς στα φανάρια του Βερολίνου.
Το απόγευμα θα επισκεφτούν μια κατασκήνωση προσφύγων με την καθοδήγηση της ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ, ενώ αύριο θα μεταβούν στην πόλη Μπίτολα της ΠΓΔΜ όπου θα συναντηθούν με τοπικές αρχές και δημοτικούς συμβούλους του δήμου του Μοναστηρίου. Την Πέμπτη θα γνωρίσουν και το δήμο Θεσσαλονίκης, και συγκεκριμένα το Κέντρο Νεότητας, ενώ την Παρασκευή αναχωρούν από την πόλη μας.
germanoi-dimarxos-3

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.