, Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

search icon search icon

Η φοιτητούπολη της Βόρειας Ελλάδας όπου… τίποτα δεν μένει ξενοίκιαστο!

Δραστικές κινητοποιήσεις προαναγγέλλουν φοιτητές – οικότροφοι των εστιών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Της Φιλίππα Βλαστού

«Τα προβλήματα πολλά και η κατάσταση στις εστίες είναι δύσκολη» λένε οικότροφοι στην KARFITSA.Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα οι φοιτητές της Πολυτεχνικής Σχολής της Ξάνθης πραγματοποίησαν διαμαρτυρία για τα προβλήματα της φοιτητικής μέριμνας στο ΔΠΘ. «Χρόνο με το χρόνο βλέπουμε την ποσότητα και την ποιότητα του φαγητού να χειροτερεύει συνεχώς. Φέτος, στο ήδη εκρηκτικό πρόβλημα των μεταφορών, προστέθηκε και η μετακίνηση των Πολιτικών Μηχανικών στις έξω σχολές. Το ζήτημα της φύλαξης των εστιών παραμένει εκρηκτικό, αφού δεν έχει μείνει πλέον κανένας φύλακας στις εστίες, με τις περσινές απολύσεις. Την ίδια ώρα, είναι πάρα πολλοί οι πρωτοετείς που δεν έχουν πάρει δωμάτιο στις εστίες και αναγκάζονται να πληρώνουν δωμάτια σε ξενοδοχεία, να φιλοξενούνται ή δεν έχουν έρθει ακόμα από τις πόλεις τους», αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση ο Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητών Ξάνθης. Μεταξύ άλλων στα αιτήματα αναφέρουν ότι για όσους πρωτοετείς δεν έχουν πάρει ακόμα δωμάτιο στην Εστία και όσοι έχουν κάνει αίτηση αλλά δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν θέση, η διοίκηση του ΔΠΘ να προσχωρήσει στην υπενοικίαση δωματίων σε ξενοδοχείο, να χτιστούν νέες εστίες για να καλύψουν όλες τις ανάγκες των αιτούντων.

Tα καθημερινά και ορισμένες φορές… δραματικά προβλήματα

Η Λίτσα Τσιαπάρα, οικονομικός υπόλογος των φοιτητικών εστιών Ξάνθης, είπε στην KARFITSA ότι : «τα αιτήματα αυτά των φοιτητών ακούγονται σαν ουτοπία στις μέρες που ζούμε». Ένας φοιτητής στην Ξάνθη γνωστοποίησε στην KARFITSA ότι: «σε φοιτητές που έχουν ξεπεράσει τα συν δυο έτη τους βγάζουν από τα δωμάτια. Μάλιστα αλλάζουν τις κλειδαριές ώστε οι φοιτητές να μην μπορούν να μπουν στα δωμάτια». Επί αυτού η κα Τσιαπάρα, ξεκαθάρισε ότι: «Αυτή τη στιγμή πρέπει να φύγουν 50 άτομα από τις Eστίες της Ξάνθης. Υπάρχουν φοιτητές που είμαστε στη διαδικασία να τους βγάλουμε από τα δωμάτια, οι οποίοι τα κατέχουν επί οκτώ ή δέκα χρόνια. Θέσαμε το θέμα επί τάπητος και είπαμε ότι δεν γίνεται να μένουν οι πρωτοετείς ή έστω οι δευτεροετείς από έξω και να μένει  κάποιος πάνω από 8 χρόνια. Το θέμα είναι προς λύση, απλά τον Οκτώβριο υπάρχει πάντα μια τελετή ορκωμοσίας,  τα παιδιά ζήτησαν το περιθώριο 20 ημερών για παραδώσουν τα δωμάτια τους, οπότε είναι θέμα ημερών για να μείνουν ελεύθερα κάποια». Η ίδια πρόσθεσε ότι «πριν μέρες βγάλαμε μια κοπέλα από το δωμάτιο γιατί διέμενε  10 χρόνια στην εστία και είχε εισόδημα 200.000 ευρώ. Δεν θα έπρεπε σε έναν άνθρωπο που έχει ένα δωμάτιο επί 10 έτη να προβεί το ίδρυμα σε κάποιες ενέργειες για να φύγει;» διερωτάται και τόνισε πως: «έχουν ενημερωθεί σε προσωπικό επίπεδο οι ενδιαφερόμενοι  αλλά και οι οικογένειες τους ότι το Πανεπιστήμιο δίνει χρόνο παραμονής στις εστίες την διάρκεια σπουδών κάθε σχολής και τα συν 2 έτη(ν+2)».

Στην ερώτηση εάν θα μείνουν εκτός εστίας φοιτητές η κα Τσιαπάρα είπε:  «Όχι, και αυτό το λέω κατηγορηματικά. Δεν θα μείνει χωρίς δωμάτιο όποιος ενδιαφέρεται. Τα  3/4 των πρωτοετών έχουν παραλάβει τα δωμάτια τους». Για τα προβλήματα που ισχυρίζονται οι οικότροφοι των εστιών Ξάνθης ότι αντιμετωπίζουν, κυρίως με την θέρμανση και το ζεστό νερό  η κα Τσιαπάρα εξήγησε: «Κάποιες φορές είναι λογικό να υπάρχουν προβλήματα με την θέρμανση,  είναι οκτώ κτίρια και λειτουργούν με μπόιλερ , εφόσον λειτουργεί 24 ώρες τη μέρα δεν είναι λογικό να καεί;Αντικαθιστούμε αμέσως τις αντιστάσεις, κάνοντας παραγγελία από εργοστάσιο που είναι στη Θεσσαλονίκη όμως αν πέσουμε σε μια κακή συγκυρία όπως αυτή τώρα που έχουμε δυο αργίες μεσοβδόμαδα και εν συνεχεία το Σαββατοκύριακο ζεστό νερό θα έχουμε την Δευτέρα. Για την θέρμανση δεν το αποδέχομαι το θέμα. Τα παιδιά θέλουν 25 ώρες το 24ωρο θέρμανση. Εμείς έχουμε καλέσει φοιτητές για να συζητήσουμε και να βρούμε τις ώρες που θα τους βολεύει να ανάβουμε τη θέρμανση» και υπογράμμισε ότι: «θα μπορούσαν να βρεθούν εναλλακτικές μορφές ενέργειας στη θέρμανση, όπως θα γίνει και τώρα με την τοποθέτηση φωτοβολταΐκών στις εστίες». Η ίδια δεν παρέλειψε να επισημάνει πως στο ΔΠΘ : «Είμαστε παραμελημένοι από το κεντρικό κράτος. Οι ιθύνοντες δεν έκαναν ποτέ μια περιοδεία στην Περιφέρεια μας να δουν τα τεχνικής φύσεων προβλήματα, τον τρόπο διαβίωσης και σπουδών».

«Χάνουν εξάμηνα επειδή δεν βρίσκουν δωμάτιο στην Εστία»

Το μέλος του ΣΟΦΕΚ δήλωσε στην KARFITSA ότι : «Υπάρχουν περίπου 600 δωμάτια, αλλά δεν μένουν τόσα παιδιά γιατί μερικά είναι μη κατοικήσιμα και δεν μπορούν να τα δώσουν. Η Κομοτηνή έχει αρκετές σχολές, στις οποίες σπουδάζουν χιλιάδες φοιτητές. Δεδομένης της δύσκολης οικονομικής κατάστασης η δυνατότητα  για να νοικιάσει ένα σπίτι φοιτητής είναι περιορισμένη, έτσι οι αιτήσεις για τις Εστίες είναι περισσότερες από αυτές που μπορεί ή θέλει να δεχθεί το Πανεπιστήμιο». Επιπλέον, ο ίδιος εξομολογήθηκε ότι υπάρχουν φοιτητές που επειδή δεν βρίσκουν δωμάτιο στην Εστία εγκαταλείπουν το όνειρο της εκπαίδευσης. «Είναι τραγικό να μην υπάρχουν δωμάτια για φοιτητές που δεν έχουν λεφτά να έρθουν να σπουδάσουν και να μην σπουδάζουν επειδή δεν βρίσκουν να στεγαστούν κάπου στην Εστία. Κάποια άτομα που έχουν χάσει εξάμηνα μέχρι να βρουν δωμάτιο και να έρθουν στην πόλη, τέτοιες περιπτώσεις είναι πάρα πολλές. Ήμουν και εγώ οριακά, γιατί βρήκα δωμάτιο μετά από μήνες. Νόμιζα ότι θα μένω σε κάποιο παγκάκι για να σπουδάσω».

«Οικότροφοι δεν έχουν έρθει καν στην πόλη»

Ο Παναγιώτης Δελτσίδης, προϊστάμενος φοιτητικών Εστιών Κομοτηνής, ανέφερε ότι: «Από 24 Οκτωβρίου ξεκίνησε η εισδοχή των πρωτοετών και βρίσκεται σε εξέλιξη. Όποιος έρχεται παίρνει δωμάτιο. Δεν υπάρχει κάποιος που θα μείνει εκτός, γιατί ούτως η άλλως ακόμα και αυτοί που είναι δικαιούχοι δεν έχουν έρθει ακόμα. Για παράδειγμα οι πρωτοετείς που θα έπαιρναν δωμάτια σε εμάς ήταν 91 μέχρι στιγμής από την Τρίτη έχουμε δώσει 15 δωμάτια». Ο ίδιος θέλοντας να εξήγηση την μειωμένη ζήτηση δωματίων είπε πως «εκτιμώντας την κατάσταση, οι φοιτητές δεν έχουν φθάσει ούτε καν στην πόλη ακόμα, λόγω της οικονομική κατάστασης. Άλλα χρόνια την πρώτη μέρα γινόταν χαμός δίναμε όλα τα δωμάτια, τώρα δεν έχουμε δώσει ούτε το 1/5 των διαθέσιμων δωματίων. Υπάρχουν παιδιά που δεν μπορούν ούτε τα εισιτήρια να πληρώσουν για να έρθουν». Παράλληλα, για τα δωμάτια που παραμένουν κλειστά είπε πως : «Όσα δωμάτια δεν είναι βιώσιμα, είναι όσα τα πήραμε πριν μια εβδομάδα τα παραλάβαμε σε άθλια κατάσταση και τα φτιάχνουμε». Για την θέρμανση εξήγησε ότι οικονομικά δεν μπορούν να τα έχουν 24 ώρες αναμμέν: «Θέρμανση δίνουμε 10 ώρες το 24ωρο. Με βάση αυτό ξοδεύουμε 45 τόνους πετρέλαιο το μήνα, φανταστείτε εάν το πάμε όλο το 24ωρο, πιστεύω κανένα κράτος δεν μπορεί να τα πληρώσει αυτά».

«Προσοχή στην παραμεσιτεία»

Την προσοχή τόσο των γονέων όσο και των φοιτητών που ψάχνουν σπίτι εφιστά ο κ. Γκαγκάς, γιατί όπως τόνισε στην KARFITSA «η παραμεσιτεία στην Κομοτηνή ζει και βασιλεύει». «Είναι άνθρωποι φαντάσματα που χρησιμοποιούν την παραμεσιτεία συγκεκριμένες περιόδους εισπράττοντας μαύρα χρήματα και μετά εξαφανίζονται και δεν έχουν καμία ευθύνη. Μπορεί κάποιος να έχει μεσιτικό γραφείο και να  έχει άδεια λειτουργίας αλλά μην δουλεύει με τον σωστό και νόμιμο τρόπο που προβλέπει ο νόμος. Κάποιοι επίσης αναρτούν νοικιάζεται σε διάφορα σημεία της πόλη και βλέπουν ενδιαφερόμενους ενοικιαστές δελεάζοντας τους  λέγοντας τους ότι δεν θα τους πάρουν το  μισό ενοίκιο όπως προβλέπεται  και μετά εξαφανίζονται χωρίς να διασφαλίζονται τα συμφέροντα του ενοικιαστή», είπε ο κ. Γκαγκάς  και εξηγώντας τους κινδύνους που υπάρχουν εάν κάποιος απευθυνθεί σε παραμεσίτη είπε : «Εάν πας σε νόμιμο μεσίτη και σου κόψει απόδειξη παροχής υπηρεσιών μπορεί κάποιος να την χρησιμοποιήσει σε εξωδικαστική διαδικασία ότι ήταν μαρτυράς επί της διαδικασίας. Οι παραμεσίτες λειτουργούν και μέσω ίντερνετ και αναρτούν εικονικές περιπτώσεις που στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν και κλείνουν σπίτια εξ αποστάσεως και όταν έρχονται οι ενοικιαστές βλέπουν ότι το σπίτι δεν αντιστοιχεί με τις φωτογραφίες ή δεν είναι στην περιοχή που τους είπαν, ή δεν τους εξηγούν και τους κρύβουν κατασκευαστικά προβλήματα που έχει το ακίνητο. Δεν υπάρχει διαχρονική υποστήριξη και ενημέρωση γιατί οι διαδικασίες αλλάζουν κάθε χρόνο». (φωτογραφία από την ιστοσελίδα του ΔΠΘ).

«Προβληματικές εστίες στην ακριβή… Κομοτηνή»

Ο Παναγιώτης, είναι φοιτητής του ΔΠΘ, διαμένει στις φοιτητικές Εστίες και είναι μέλος του Συλλόγου Οικότροφων Φοιτητών Εστιών Κομοτηνής. Όπως είπε στην KARFITSA στην Κομοτηνή υπάρχουν δυο Εστίες, η μια είναι εκτός πόλης και η άλλη βρίσκεται εντός. «Εγώ μένω στην  εκτός πόλης, για να πάει κάποιος εντός πόλης είναι περισσότερο Premium , δεν μπαίνουν εύκολα άτομα, φημολογείται ότι κατά βάση κατοικούν παιδιά που έχουν κάποιο βύσμα, είναι σαν πολυκατοικία με αρκετές ανέσεις». Ο ίδιος αναφερόμενος στα προβλήματα μας απαρίθμησε μερικά: «Η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη και σε κάποια δωμάτια δεν είναι καν βιώσιμη. Το ένα από τα πέντε κτήρια έχει συχνά προβλήματα με το νερό. Δεν έχουμε ίντερνετ  για να κάνουμε τις εργασίες μας. Υπάρχουν αρκετά δωμάτια με προβλήματα. Εγώ μόλις πήρα δωμάτιο δεν λειτουργούσε ο νιπτήρας μου, δεν έτρεχε καν νερό. Ένα από τα κτίρια έχει μόνιμο σχεδόν πρόβλημα με το ζεστό νερό», προσθέτοντας ότι : «υπάρχει η ταμπέλα δημόσια και δωρεάν παιδεία η υπεχρηματοδότηση του Πανεπιστημίου όμως  δεν μπορεί να δώσει στον φοιτητή όλα αυτά που δικαιούται δημιουργώντας  πάρα πολλές φορές προβλήματα με την θέρμανση και κάποια κτίρια δεν έχουν καθόλου και όταν έχουν τα ανάβουν με το σταγονόμετρο. Το ότι δεν  έχουμε καλή θέρμανση είναι πάρα πολύ δύσκολο για του οικότροφους γιατί η Κομοτηνή έχει βαρύ χειμώνα με θερμοκρασία που φτάνει -10.»Ο Παναγιώτης τονίζει ότι εφέτος προβλέπεται να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους λέγοντας πως : «πέρυσι στην Κομοτηνή σημειώθηκαν αρκετές κινητοποιήσεις, αλλά το  αποτέλεσμα ήταν ότι η Πρυτανεία και οι διαχειριστές των Εστιών δεν είχαν την διάθεση να επιλύσουν κάποια προβλήματα. Πιστεύουμε ότι πρέπει να κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας και να προχωρήσουμε σε πολύ πιο δραστικές, όπως καταλήψεις».

Στην Κομοτηνή δεν μένει τίποτα ξενοίκιαστο

Η Κομοτηνή χαρακτηρίζεται από τις φοιτητουπόλεις με τα πιο ακριβά ενοίκια σε διαμερίσματα. «Η πόλη έχει πάρα πολλές κατηγορίες υποψήφιων ενοικιαστών. Η πρώτη κατηγορία που έχει και τους περισσότερους είναι οι φοιτητές, οι οποίοι είναι περίπου 15.000 εγγεγραμμένοι.  Η άλλη κατηγορία είναι οι στρατιωτικοί. Επίσης, είναι βιομηχανική περιοχή που απασχολεί αρκετό προσωπικό και έρχονται και από άλλες περιοχές εδώ για να δουλέψουν και νοικιάζουν σπίτια», είπε στην KARFITSA o Γιώργος Γκαγκάς, ιδιοκτήτης μεσιτικού γραφείου στην Κομοτηνή και μέλος του πειθαρχικού των μεσιτικών γραφείων.

Ο λόγος που κρατάει σε υψηλά ποσά τα ενοίκια της πόλης σύμφωνα με τον ίδιο είναι ότι : «Η Κομοτηνή δεν συνέχισε την ανοικοδόμηση που είχε ξεκινήσει από το 2004 έως και το 2009 λόγω κρίσης. Ήταν κομβικό σημείο για τις τιμές των ενοικίων. Αυτή τη στιγμή στις κατηγορίες διαμερισμάτων με τρία και τέσσερα δωμάτια η αντιστοιχία είναι ένα σπίτι προς 30 υποψηφίους ενοικιαστές με βάση τα στοιχεία που κρατάω, άρα καταλαβαίνεται ο ιδιοκτήτης της κατοικίας τι ενοίκιο μπορεί να ζητήσει. Υπάρχει δηλαδή περισσότερη ζήτηση μειωμένη προσφορά».
Παρ’ όλα αυτά ο ίδιος τονίζει ότι «ότι δίνεις, παίρνεις» εξηγώντας πως : «το καλό είναι ότι συγκριτικά με άλλες πόλεις εδώ υπάρχουν νέες οικοδομές που έχουν χτιστεί την τελευταία 10ετία». Ο κ. Γκαγκάς είπε πως οι φοιτητές που φθάνουν στην πόλη είναι υποψιασμένοι για τις τιμές, καθώς συνήθως έχουν κάποιος φίλο ή γνωστό που τους έχει προϊδεάσει για τις τιμές. «Οι περισσότεροι νέοι φοιτητές έχουν εικόνα για τις τιμές συνήθως από γνωστούς τους που σπουδάζουν εδώ. Ξέρουν ότι αν τους δώσουν κάποιο σπίτι με 180 – 200 ευρώ θα σημαίνει ότι το ακίνητο έχει πρόβλημα ή κατασκευαστικό υψηλά κοινόχρηστα ή σε υποβαθμισμένη περιοχή», προσθέτοντας ότι οι περισσότεροι ζητούν : «δίχωρη  γκαρσονιέρα στις περιοχές κυρίως Κέντρο, Κτελ και παλιάς Πρυτανείας και τιμή γύρω στα 300 ευρώ. Όσοι δυσκολεύονται οικονομικά συμβιβάζονται με γκαρσονιέρες σε απομακρυσμένες περιοχές και η τιμή είναι μείον 50 ευρώ περίπου. Η περιπτώσεις που ζητούν σπίτια για  συγκατοίκηση είναι ελάχιστες».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.