, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Η Ευρώπη δεν είναι πια ελκυστική»

paulo
Την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να ξαναγίνει ελκυστική και συνάμα να ενισχυθεί η εξωτερική πολιτική και η άμυνά της, επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Πολωνίας, Βίτολντ Βαστσικόφσκι, στο Προεδρικό Μέγαρο.
O υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Βίτολντ Βαστσικόφσκι, τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας μεταξύ των ευρωπαίων εταίρων για την επίλυση των προβλημάτων στην ΕΕ και εξέφρασε την ετοιμότητα της Πολωνίας να προσφέρει προς αυτή την κατεύθυνση.
Ωστόσο, παρατήρησε ότι «όλοι έχουμε τις ιδιαίτερες απειλές και προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε». Πέραν του προσφυγικού, του μεταναστευτικού και της ανεπίλυτης σύγκρουσης Ρωσίας – Ουκρανίας, σημείωσε, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και το Brexit, για να λάβει την απάντηση από τον κ. Παυλόπουλο ότι «το Brexit συνέβη γιατί η Ευρώπη δεν είναι πια ελκυστική. Πρέπει λοιπόν να εργασθούμε οι δύο λαοί μας και όλοι οι εταίροι μας, αλλά κυρίως οι δύο λαοί μας, να ξανακάνουμε την Ευρώπη ελκυστική».
Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε, επίσης, ότι Ελλάδα και Πολωνία συνεργάζονται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης πάνω σε κοινούς στόχους και, κυρίως, για μια Ευρώπη ισχυρή, ασφαλή και αναπτυσσόμενη.
«Η Ευρώπη πρέπει να είναι ισχυρή και ασφαλής, και γι’ αυτό οφείλουμε να τονώσουμε τους δύο πυλώνες, της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας» σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος, προσθέτοντας ότι ο πόλεμος στη Συρία ανέδειξε πόσο ατροφικοί είναι αυτοί οι δύο πυλώνες για την Ευρώπη.
Παράλληλα, επισήμανε ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε το προσφυγικό με όρους ανθρωπισμού και αλληλεγγύης και την τρομοκρατία ως έναν υπαρξιακό κίνδυνο για την Ευρώπη, αλλά και για ολόκληρη την ανθρωπότητα.
Τέλος, αναφορικά με τις εξελίξεις στο εσωτερικό της Ευρώπης, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη να διασφαλιστεί η ανάπτυξη και να ενισχυθεί η ευρωζώνη, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το κοινωνικό κράτος, υπογραμμίζοντας ότι είναι, πλέον, μεγάλος ο κίνδυνος κατάρρευσής του και, κατ’ επέκταση, ρήξης του κοινωνικού ιστού.
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.