, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ο κύκλος των χαμένων μεταρρυθμίσεων

Σαουλίδης
του Αντώνη Σαουλίδη*
Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, οι μεταρρυθμίσεις είχαν πάντοτε εξέχουσα σημασία. Βέβαια η κατάσταση της Ελλάδας, με την επιλογή από τους ασκούντες την κυβέρνηση για συνεχή αύξηση της φορολογίας μας οδηγούν σε μια «επιθετική» δημοσιονομική πολιτική με δήθεν μεταρρυθμίσεις.
Η τρόικα έδωσε στην κυβέρνηση ένα σαφές μήνυμα. Δεν τους ενδιαφέρει ο τρόπος, αλλά το αποτέλεσμα. Έτσι λοιπόν ξεκίνησε μια προσπάθεια εξεύρεσης αυτών των χρημάτων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι νόμοι και οι ρυθμίσεις να αλλάζουν συνεχώς. Να προστίθενται νέα μέτρα, καταργώντας ολοσχερώς τα προηγούμενα, που είχαν ψηφιστεί πριν κάποιους μήνες μόλις! Στη χώρα δημιουργήθηκε και συντηρείται ένα νομοθετικό χάος, επηρεάζοντας προφανώς αρνητικά και τις άλλες πλευρές της οικονομίας.
Βέβαια αν ερωτηθεί ο οποιοσδήποτε απλός πολίτης για το κατά πόσο τον ωφέλησαν αυτές οι μεταρρυθμίσεις, σίγουρα θα απαντήσει πως δεν αντέχει να πληρώσει άλλο! Αδιαμφισβήτητα όλες οι μεταρρυθμίσεις είχαν ως παρεπόμενο την οριζόντια αύξηση της φορολογίας, ακόμα και για ανθρώπους που δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν, αν πληρώσουν όλους αυτούς τους φόρους.
Τα μέτρα όμως αυτά δεν επηρέασαν στον αντίποδα κάποιους προνομιακούς χώρους με πάρα πολύ υψηλά εισοδήματα. Καμιά μεταρρύθμιση δεν περιλάμβανε έναν τρόπο, για να αντληθούν οι φορολογικοί πόροι από αυτούς τους συγκεκριμένους ανθρώπους. Γιατί όπως είναι προφανές, η εφαρμογή μιας κλίμακας φορολόγησης δεν είναι ικανή για να επιτύχει την φορολόγηση αυτών των εισοδημάτων, όταν υπάρχουν τόσα μέσα, επιχειρηματικά και μη, νόμιμα ή παράνομα, για την απόκρυψή τους. Και σίγουρα δεν μπορεί κανένας να ισχυριστεί, πως οι μέθοδοι απόκρυψης ή διασφάλισης αυτών των εισοδημάτων είναι άγνωστοι στους νομοθέτες των εν λόγω μεταρρυθμίσεων. Η μη φορολόγησή τους δεν αποτελεί μια τυχαία παράλειψη του συστήματος, αλλά μια συνειδητή επιλογή!
Οι αλλαγές και οι βελτιώσεις στο οποιοδήποτε σύστημα είναι καλοδεχούμενες, καθώς τίποτα δεν είναι τέλειο και τίποτα δεν παραμένει στάσιμο. Αλλά τι νόημα έχουν οι αλλαγές, όταν στην ουσία δεν αλλάζουν τίποτα;
Όπως φαίνεται λοιπόν, μεταρρυθμίσεις επιχειρήθηκαν σε πολλούς τομείς. Πολλά πράγματα άλλαξαν, ή έφτασαν κοντά στο να αλλάξουν, αλλά η ουσία είναι μία. Καμία μεταρρύθμιση δεν ήταν ουσιώδης. Όποιες αλλαγές και αν έγιναν, οδήγησαν στην ήδη υπάρχουσα στασιμότητα, ή έμειναν ημιτελείς, φανερώνοντας έτσι τη διστακτικότητα των κυβερνόντων να αλλάξουν εκ βάθρων την κατάσταση. Οι μεταρρυθμίσεις έγιναν απλά για να γίνουν, διαδεχόμενες συνεχώς η μία την άλλη χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Ήταν απλά χαμένες μεταρρυθμίσεις.
*Ο κ. Σαουλίδης είναι δικηγόρος και αντιδήμαρχος στο δήμο Νεάπολης- Συκεών

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.