, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ο Ιβάν Σαββίδης "χτίζει" το… χωριό του! (ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ)

souroti
Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Στολάκης
Οι καμπάνες της εκκλησίας του χωριού χτύπησαν τρεις φορές. Η ώρα ήταν μόλις 18:00 το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης και στην Σουρωτή Θεσσαλονίκης μόλις είχε φτάσει ο ομογενής επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης. «Εγγλέζος» στο ραντεβού που είχε δώσει με τους κατοίκους, τους εργαζόμενους και του μικρομετόχους της «ΣΟΥΡΩΤΗ Α.Ε.» που λειτουργεί στην συγκεκριμένη περιοχή τα τελευταία εκατό χρόνια, ξεδιψώντας με φυσικό ανθρακούχο νερό εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Ο Ιβάν Σαββίδης ήταν εκεί, παρέα με τους στενούς του συνεργάτες και έτοιμος να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα που θα του έθεταν οι κάτοικοι της περιοχής. Με έναν στόχο! Να καταφέρει να τους πείσει και να εξασφαλίσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της εταιρίας.
Αν και έφτασε ακριβώς στις 18:00, από πολύ νωρίτερα στο Πολιτιστικό Κέντρο της περιοχής οι θέσεις είχαν γεμίσει. Επρόκειτο για το event της χρονιάς. Μιλώντας στην KARFITSA μάλιστα κάτοικος της περιοχής παρομοίασε τον μεγαλομέτοχο του ΠΑΟΚ με τον «θείο από την Αμερική, των ασπρόμαυρων ελληνικών ταινιών, που επιστρέφει έχοντας μαζέψει πολλά χρήματα, στην πατρίδα και την οικογένειά του». Και η αλήθεια είναι ότι ο Ιβάν Σαββίδης πέτυχε αυτή την εικόνα αν αναλογιστεί κανείς ότι ανακοίνωσε σχέδιο ανάπτυξης όχι μόνο του εργοστασίου της περιοχής αλλά όλης της… Σουρωτής. Ανακοίνωσε επενδύσεις 15 εκατομμυρίων ευρώ, δημιουργία χιλίων θέσεων εργασίας, μεταφορά του προπονητικού κέντρου του ΠΑΟΚ και δημιουργία ξενοδοχείου αλλά και θεραπευτικού cluster κοντά στις ιαματικές πηγές.
Και όλα αυτά με τον κόσμο να τον χειροκροτάει σχεδόν κάθε φορά που ολοκλήρωνε μια πρόταση. Για περισσότερο από δυόμιση ώρες ο πρόεδρος της DIMERA GROUP δήλωνε σε όλους τους τόνους την επιμονή του στις ρίζες, την παράδοση, την οικογένεια, την αγάπη του για την περιοχή και ανέλυε το επενδυτικό του όραμα.
Έσπευσαν να τον ακούσουν
«Δες δες κάτω από το κοστούμι φορά κασκόλ του ΠΑΟΚ» σχολίαζαν δυο εξάχρονα που επιχειρούσαν από έξω στους πέντε βαθμούς Κελσίου να «κλέψουν» από μια ματιά από την μισόκλειστη κουρτίνα του μικρού παραθύρου του Πολιτιστικού Κέντρου. Αδιαμφισβήτητα επρόκειτο για την εκδήλωση της χρονιάς στην Σουρωτή με τους λίγους κατοίκους αλλά με την μεγάλη… ευλογία, αφού και ιαματικές πηγές διαθέτει, και πηγή ανθρακούχου νερού έχει και τον τάφο του Αγίου Παϊσίου φιλοξενεί.
«Ντα! Θέλω πολύ να αγοράσω την Σουρωτή» είπε νέτα σκέτα ο ομογενής επιχειρηματίας αφού «καλησπέρισε» σε άπταιστα ελληνικά όποιον εισερχόταν καθυστερημένος στο χώρο ή του απηύθυνε κάποια ερώτηση.
Το ενδιαφέρον του Ιβάν Σαββίδη για την περιοχή δεν είναι τυχαίο, ούτε πρόσφατο! Κρατά τουλάχιστον μια πενταετία όπως αποκάλυψε και ο ίδιος. Εκεί άλλωστε μένει ο αδερφός του αλλά εκεί επέλεξε να γίνει και επίτιμος δημότης. Από το 2012, σύμφωνα με πληροφορίες της KARFITSA και πολύ πριν αποκτήσει τον ΠΑΟΚ ο Ιβάν Σαββίδης και οι συνεργάτες του ξεκίνησαν να μελετούν την περίπτωση της «ΣΟΥΡΩΤΗ Α.Ε.». Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο επιχειρηματίας διαθέτει στα χέρια του μελέτες που δείχνουν πως η εταιρία με τους κατάλληλους ανθρώπους, επενδύσεις αλλά και marketing μπορεί να ανταγωνιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο αντίστοιχες εταιρίες όπως είναι η Perrier. «Ναι θέλω να αγοράσω την Σουρωτή. Θέλω πολύ να την αγοράσω. Με σεβασμό στις παραδόσεις μπορούμε να την κάνουμε πρώτη εταιρία στην Ευρώπη» είπε. Στην εικοσάλεπτη ομιλία του ο κ. Σαββίδης αναφέρθηκε ουκ ολίγες φορές στην επιμονή του στην παράδοση και τους θεσμούς, όπως είναι αυτός της οικογένειας. Για το λόγο αυτό άλλωστε θέλει να επενδύσει στη χώρα των προγόνων του, όπως είπε. Χαρακτήρισε την «ΣΟΥΡΩΤΗ Α.Ε.»  ως μια πολύ ενδιαφέρουσα επιχείρηση που έχει τεράστιες δυνατότητες. Όπως είπε ο κ. Σαββίδης είναι μια επιχείρηση που δεν έχει καθόλου υποχρεώσεις «μικρή, αλλά καλή». Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα τη ΣΕΚΑΠ στην οποία όπως είπε επένδυσε αλλά κέρδος θα δει τα επόμενα σαράντα χρόνια! Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κ. Σαββίδης: «Γι’ αυτούς που με φοβούνται, μην με φοβάστε. Η Σουρωτή με χρειάζεται περισσότερο από όσο τη χρειάζομαι εγώ. Εγώ σας αγαπώ και σας καλώ να με αγαπήσετε κι εσείς. Τότε μπορούμε να κάνουμε ένα καλό δίδυμο. Ήρθα εδώ και σας κοιτώ στα μάτια. Έχω καλές προθέσεις. Δεν πάω εκεί που δεν με θέλουν». Έκανε λόγο ο κ. Σαββίδης για ένα καλά οργανωμένο εργοστάσιο. «Είμαι για περισσότερο από 30χρόνια στις παραγωγικές επιχειρήσεις. Δεν χρειάζεται να μου πουν πολλά αρκεί να τα δω. Στη Σουρωτή είδα καλό τεχνικό και τεχνολογικό τομέα. Είναι ένα στριμωγμένο εργοστάσιο αλλά έχουν βρεθεί λύσεις. Αν δοθούν δυνατότητες μπορούν οι εργαζόμενοι να κάνουν πολλά περισσότερα πράγματα».
Επενδύσεις 15 εκ. ευρώ
Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά ο κ. Σαββίδης μέχρι το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης ο όμιλος εταιριών του διέθετε το 28% των μετοχών της «ΣΟΥΡΩΤΗ Α.Ε». Εξέφρασε τη βεβαιότητα πως πολύ σύντομα θα αποκτήσει το 51% των μετοχών και ως στρατηγικός επενδυτής θα απευθύνει πρόσκληση και στην Coca Cola η οποία επίσης ενδιαφέρεται για την απόκτηση της εταιρίας. Ο κ. Σαββίδης ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ότι θα «ρίξει» στην εταιρία περίπου 15 εκ. ευρώ για επενδύσεις και πως από την επόμενη ημέρα θα μπουν στο εργοστάσιο οι στενοί του συνεργάτες για να ξεκινήσει το business plan που θα απογειώσει το προϊόν σε όλο τον κόσμο.
Σε ό,τι αφορά την τιμή αγοράς της μετοχής, ο ίδιος είπε ότι η καλύτερη περίοδος για να πουλήσει ένας μέτοχος είναι τώρα αφού ο Σαββίδης δίνει ένα ευρώ ανά μετοχή και πως στο μέλλον η τιμή αγοράς θα είναι μικρότερη.
Τι προβλέπει η διαδικασία
Αναφορικά με τη διαδικασία αγοράς μετοχών από τον όμιλο επιχειρήσεων Σαββίδη αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη και θα διαρκέσει περίπου μια εβδομάδα ακόμα. Η διαδικασία ξεκίνησε το πρωί της περασμένης Τρίτης, ενώ ήδη από τα πρώτα λεπτά της έναρξης της διαδικασίας η συμμετοχή ήταν αθρόα. Η KARFITSA βρέθηκε στο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΑΛΛΑΣ (εκεί όπου στήθηκε το ένα στρατηγείο των ανθρώπων της DIMERA-, το άλλο βρίσκεται σε κατάστημα απέναντι από το εργοστάσιο της ΣΟΥΡΩΤΗΣ Α.Ε.) την ώρα της έναρξης της διαδικασίας. Ο χώρος του εστιατορίου THY MARE που στο παρελθόν έκανε λαμπερά εγκαίνια διαφημίζοντας το… μενού του σεφ Δημήτρη Σκαρμούτσου μετατράπηκε σε… γραφείο. Μια κοπέλα που τοποθετήθηκε στην υποδοχή καλωσορίζει τους μικρομετόχους. Στον χώρο υπάρχουν γλυκά, κουλουράκια, καφές, τσάι και φυσικά… σουρωτή που  προσφέρονται στους επίδοξους πωλητές. Διακρίνουμε επτά ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τους οποίους χειρίζονται επτά δικηγόροι. Δουλειά τους είναι να τσεκάρουν εάν οι τίτλοι ιδιοκτησίας που τους προσκομίζουν οι μικρομέτοχοι είναι γνήσιοι και «καθαροί». Αφού γίνει ο απαραίτητος έλεγχος οι ενδιαφερόμενοι περνούν από την υπεύθυνη της διαδικασίας, υπογράφουν το συμφωνητικό μεταβίβασης των τίτλων ιδιοκτησίας στην DIMERA GROUP, δίνουν τον τραπεζικό τους λογαριασμό και πιστώνονται… ευρώ ανάλογα με τους τίτλους που πούλησαν. Όπως εξηγεί στην KARFITSA η Ελένη Χρυσοπούλου, επικεφαλής του νομικού τμήματος του συγκεκριμένου project: «Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον καθημερινά από τους μικρομετόχους της εταιρίας. Μόλις πουλήσουν την ίδια στιγμή γίνεται και η πληρωμή τους. Ρωτούν για το επενδυτικό σχέδιο του κ. Σαββίδη και το μέλλον των εργαζομένων» σχολιάζει η κ. Χρυσοπούλου.
 
Οι μικροί και οι μεγάλοι μικρομέτοχοι!
Η «ΣΟΥΡΩΤΗ A.E.» είναι μια εταιρία που μετρά… 100 χρόνια παράδοσης και δραστηριότητας. Ξεκίνησε ως εταιρία λαϊκής βάσης, για το λόγο αυτό υπάρχουν πολλοί μικρομέτοχοι, και στην πορεία μετατράπηκε σε Ανώνυμη Εταιρία. Σήμερα απασχολεί περίπου 120 άτομα. Διαθέτει εγκαταστάσεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, ενώ διοικείται από διοικητικό συμβούλιο με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο. Θεωρείται «καθαρή». Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Μικρομετόχων «ΣΟΥΡΩΤΗΣ» κ. Στεφανίδης Στέφανος «δεν έχει δανειστεί. Δεν χρωστά στο δημόσιο ούτε ένα ευρώ, δεν χρωστά μισθούς στους εργαζομένους της. Είναι ίσως η μοναδική εταιρία στην Ελλάδα». Μετοχές της τάξης του 58% της εταιρίας (περίπου 15 εκ. μετοχές) διέθεταν μέχρι πρόσφατα 1400 μικρομέτοχοι. Ποσοστά στην εταιρία διαθέτουν επίσης: η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (4,5%), ο δήμος Θέρμης (16%), η τοπική ομάδα «Ορφέας» (0,6%), ο Σύνδεσμος Ιαματικών Πηγών (1%), ο αγροτικός συνεταιρισμός Βασιλικών (4%), ο Ιβάν Σαββίδης και η Coca Cola. Μάλιστα, πολλοί εργαζόμενοι της εταιρίας είναι και μέτοχοι σε αυτή, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τον… ΟΑΣΘ. Σημειώνεται πως οι μικρομέτοχοι της εταιρίας διακρίνονται σε δυο κατηγορίες: τους μικρούς και τους μεγάλους. Οι πρώτοι διαθέτουν μέχρι ορισμένες χιλιάδες μετοχών ενώ οι δεύτεροι εκατοντάδες χιλιάδες. Οι τελευταίοι δε που κατέχουν ποσοστά στην εταιρία της τάξης του 2% ή του 2,5% είναι μετρημένοι στα δάκτυλα.
Η KARFITSA επικοινώνησε με μικρομέτοχο της εταιρίας, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Πούλησα κι εγώ στον κ. Σαββίδη 5.500 μετοχές.  Το έκανα γιατί η απέναντι πλευρά δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα κάνει εάν αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών. Μπορεί να είναι επαγγελματίας του αντικειμένου αλλά δεν μπορώ να την εμπιστευτώ όταν κλείνει εργοστάσια και μεταφέρει την παραγωγή της στο εξωτερικό» σχολίασε ο εν λόγω κάτοικος.
Από την πλευρά του, ο κ. Στεφανίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Μικρομετόχων σημειώνει πως ο ίδιος δεν σκοπεύει να πουλήσει σε καμία από τις δυο πλευρές τις μετοχές του. «Πρόκειται για μια εταιρία που είναι διαμάντι. Μόνο κέρδος μπορεί να έχει. Γιατί να πουλήσω» αναρωτιέται. Και συμπληρώνει: «Υπάρχουν μέτοχοι που έχουν έρθει στη Θεσσαλονίκη από την Θήβα και την Κρήτη. Όλα αυτά μετά την ανακοίνωση Σαββίδη. Πολλοί τρέξανε γρήγορα να πουλήσουν χωρίς να σκεφτούν περισσότερο. Εγώ δεν θα το κάνω. Είναι τιμή του ενός ευρώ ανά μετοχή είναι χαμηλή για τη συγκεκριμένη εταιρία». «Η επόμενη ημέρα της Σουρωτής είναι άγνωστη» καταλήγει.
Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Φάνης Παππάς που συμμετέχει στην Γενική Συνέλευση της «ΣΟΥΡΩΤΗ Α.Ε.» αφού η Περιφέρεια διαθέτει ποσοστά στην εταιρία λέει στην KARFITSA πως: «Πρόκειται για μια επιχείρηση υγιέστατη με πολύ δυνατό Brand name. Χρειάζεται ωστόσο έναν στρατηγικό επενδυτή» σχολιάζει.
Με τις ευλογίες του… Αγίου Παϊσίου
Το ενδιαφέρον Σαββίδη στην περιοχή κρατά χρόνια. Ο ίδιος είναι επίτιμος δημότης Θέρμης, επισκέπτεται συχνά το μοναστήρι στην Σουρωτή όπου βρίσκεται ο τάφος του Αγίου Παϊσίου, θέλει να μεταφέρει εκεί το προπονητικό κέντρο του ΠΑΟΚ, εκεί ζει ο αδελφός του και διατηρεί σχέσεις με πολλούς επιφανείς κατοίκους Θέρμης. Στην πρόσφατη ενημέρωση στους μικρομετόχους ο ίδιος αναφέρθηκε στα μελλοντικά του σχέδια. Όπως είπε παράλληλα με τη δημιουργία του γηπέδου θα χτίσει ένα υπερπολυτελές ξενοδοχείο, ενώ σκοπεύει να δημιουργήσει και ένα θεραπευτήριο, στα πρότυπα των σοβιετικών αρχών, όπως ανέφερε κοντά στις ιαματικές πηγές. Ανακοίνωσε δε ότι οι επενδύσεις του θα είναι σε τέτοιο βαθμό που θα μπορούν να απασχολούν περίπου χίλια άτομα. Ο κ. Σαββίδης αναφέρθηκε και στους λόγους για τους οποίους «γύρισε» την πλάτη στην περιοχή στο παρελθόν ως προς τη δημιουργία προπονητικού κέντρου του ΠΑΟΚ εκεί, κάτι που μεταφράζεται σε επενδύσεις ύψους… 150 εκατομμυρίων ευρώ. Μίλησε για τα ζητήματα γραφειοκρατίας, χωρίς να καταλογίζει ευθύνες στον δήμαρχο Θέρμης κ. Παπαδόπουλο ωστόσο είπε ότι είναι μέρος του συστήματος αυτού. Σύμφωνα με πληροφορίες της KARFITSA οι άνθρωποι του Ιβάν Σαββίδη όλα αυτά τα χρόνια βρίσκονται σε συζητήσεις για την εξαγορά ιδιοκτήτης περιοχής από… επιφανή κάτοικο Θερμαϊκού ο οποίος συνδέεται και με το εργοστάσιο της Σουρωτής…
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.