, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Το Θεσσαλονικιώτικο λογισμικό που… ζηλεύει και η Google!

baresquare
του Βαγγέλη Στολάκη
Πως θα σας φαινόταν εάν κάθε φορά που συνδέατε στο ρεύμα μια ηλεκτρική συσκευή γνωρίζατε αυτομάτως ποια είναι η κατανάλωση της εν λόγω συσκευής, πόσα χρήματα θα κληθείτε να πληρώσετε για τη χρήση της, ποιες είναι οι επιπτώσεις από την χρήση της στο περιβάλλον και άλλα τέτοια παρόμοια δεδομένα; Αυτές τις απαντήσεις είναι έτοιμη να δώσει σε λίγους μήνες μια εταιρία ανάλυσης δεδομένων από τη Θεσσαλονίκη, και μάλιστα με έδρα το Ντεπώ η οποία έχει πελάτες παγκόσμιους κολοσσούς όπως είναι η SONY, η Euroleague και η DIXONS Carphone!
Ο λόγος για την εταιρία Baresquare του Θεσσαλονικιού Γιώργου Γρηγοριάδη που υπόσχεται να αλλάξει τα πάντα στην ανάλυση δεδομένων. Ο κ. Γρηγοριάδης και η ομάδα του, αφού δημιούργησαν ένα εργαλείο ανάλυσης δεδομένων, το Vittle, που θα ζήλευαν τεχνολογικοί γίγαντες όπως είναι η Google πηγαίνουν ένα βήμα παραπέρα και προχωρούν σε ανάλυση δεδομένων ενέργειας.
«Αυτή την περίοδο εργαζόμαστε σε ένα συγκεκριμένο project. Επιχειρούμε να βρούμε τον τρόπο που θα αναλύουμε τα δεδομένα τις ενέργειας και θα παρέχουμε στον κόσμο όλες εκείνες τις χρήσιμες πληροφορίες που σχετίζονται με την κατανάλωση ενέργειας, τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, τη χρήση και την απώλεια συγκεκριμένων συσκευών» αναφέρει στην KARFITSA ο κ. Γρηγοριάδης, managing director της Baresquare.
Σύνδεση παραδοσιακού και ψηφιακού κόσμου!
Έχοντας κατακτήσει ο ίδιος και η εικοσαμελής ομάδα του τον χώρο της ανάλυσης των δεδομένων επιδιώκουν να φέρουν την επόμενη παγκόσμια επανάσταση. «Ο πραγματικός κόσμος είναι μετρήσιμος. Το internet σιγά σιγά καταβροχθίζει τον παραδοσιακό κόσμο. Πράγματα και συνήθειες του πραγματικού κόσμου πλέον συνδέονται με το διαδίκτυο. Εμείς λοιπόν τα αναλύουμε» σχολιάζει ο κ. Γρηγοριάδης.
«Αυτό που κάνουμε εμείς είναι να δημιουργούμε αλγορίθμους που αναλύουν αυτόματα τα δεδομένα που δημιουργεί ο ψηφιακός κόσμος. Έχουμε σχεδιάσει ένα εξαιρετικό εργαλείο ανάλυσης δεδομένων, το Vittle. Θεωρούμε ότι προσφέρει βάθος και ποιότητα ανάλυσης καθώς και λειτουργίες που λείπουν ακόμα και από μεγάλες και αξιόπιστες πλατφόρμες της αγοράς, όπως αυτές της Google, της Adobe κ.α. Μας επιτρέπει να παρέχουμε ένα επίπεδο υπηρεσιών που αυτή τη στιγμή ελάχιστες αντίστοιχες εταιρείες στον κόσμο μπορούν να συναγωνιστούν» σχολιάζει μεταξύ άλλων στην KARFITSA και συμπληρώνει πως εκατομμύρια σειρών δεδομένων μπορούν να αναλυθούν, να μεταφραστούν και να γίνουν κατανοητά μόλις σε μια σειρά.
Εξηγώντας τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το εργαλείο ανάλυσης δεδομένων που δημιουργήθηκε από Έλληνες ο κ. Γρηγοριάδης φέρνει ένα παράδειγμα: «Πλέον τα κινητά έχουν τη δυνατότητα να απαντούν δίνοντας μια φωνητική εντολή. Αυτή η απάντηση που παίρνουμε από τα κινητά μας τηλέφωνα όμως είναι αποτέλεσμα ανάλυσης εκατομμυρίων δεδομένων. Αυτό είναι η δουλειά μας. Να δίνουμε σε λίγες λέξεις το αποτέλεσμα μιας τεράστιας ανάλυσης».
«Έχουμε δημιουργήσει ένα δικό μας λογισμικό που κουμπώνει πάνω σε μεγάλες πλατφόρμες αποθήκευσης δεδομένων και παράγει αναλύσεις σε μια μορφή εύκολη για επικοινωνία σε ένα ευρύτερο κοινό που δεν χρειάζεται αναγκαστικά να γνωρίζει από τεχνικές λεπτομέρειες στατιστικής. Ανήκουμε σε μια κατηγορία λογισμικού που θα κάνει αισθητή την παρουσία της μέσα στα επόμενα δυο- τρία χρόνια» λέει ο κ. Γρηγοριάδης.
Πελάτες… τεχνολογικούς κολοσσούς
Ήδη η Baresquare μετρά… πολλούς καλούς πελάτες. Μια εταιρία με την οποία συνεργάζονται οι Θεσσαλονικείς αναλυτές είναι η SONY. Οποιαδήποτε συλλογή και επεξεργασία δεδομένων συμβαίνει στο site της Sony έχει σχεδιαστεί στο Ντεπώ Θεσσαλονίκης. Δουλεύουμε απευθείας με τα κεντρικά της εταιρίας στο Τόκιο» λέει ο κ. Γρηγοριάδης. Η εταιρία του επίσης συνεργάζεται με την Euroleague στην οποία παρέχει αναλύσεις με στόχο να βοηθηθούν οι φίλοι του μπάσκετ να καταλάβουν το άθλημα και την ομάδα τους σε μεγαλύτερο βάθος με τρόπο που παράλληλα τους διασκεδάζει. Τέλος, η Baresquare συνεργάζεται με την εταιρία DIXONS Catphone, ενώ προσεχώς αναμένεται να ανακοινωθεί συνεργασία με άλλον έναν κολοσσό του χώρου.
Αν και μόλις 37 ετών, ο Γιώργος Γρηγοριάδης είναι επαγγελματίας του χώρου της ανάλυσης δεδομένων εδώ και μια δεκαετία. Το 2014 όπως εξηγεί ο ίδιος ήταν μια χρονιά σταθμός για τον ίδιο. Τότε, αποφάσισε να ιδρύσει την δική του επιχείρηση (την Baresquare που σήμερα έχει έδρα το Ντεπώ Θεσσαλονίκης) και να χτυπήσει την πόρτα των τεχνολογικών κολοσσών του κόσμου, οι οποίοι μόλις ενημερώθηκαν για τη δουλειά του θέλησαν αμέσως να συνεργαστούν μαζί του. Επέλεξε την Ελλάδα εν μέσω της βαθύτερης ύφεσης της οικονομίας τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ ο ίδιος είχε την ευκαιρία να εργαστεί στο εξωτερικό, όπως έχουν κάνει εκατοντάδες χιλιάδες νέοι επιστήμονες. Όπως σημειώνει ο κ. Γρηγοριάδης: «οι Έλληνες επιστήμονες στον τομέα των μαθηματικών, της στατιστικής και της ανάλυσης έχουν εξαιρετική κατάρτιση. Αυτή την στιγμή στην εταιρία μας εργάζονται οι καλύτεροι επιστήμονες δεδομένων που διαθέτει η χώρα». Ανακοινώνει μάλιστα πως στο επόμενο διάστημα η εταιρία του σκοπεύει να προσλάβει περίπου δέκα άτομα.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.