, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ενισχύεται με 76,4 εκατ. η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης

125265-eyrw-xartonomismata_1Ενημερωτική ημερίδα της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή με θέμα “Εγκατάσταση Νέων Γεωργών Υπομέτρου 6.1”.
Στο πλαίσιο της ημερίδας, τονίστηκε μεταξύ άλλων ότι όλες οι διαδικασίες όπως είναι η παραλαβή αιτήσεων, η αξιολόγηση, η κατάταξη, η έκδοση αποφάσεων ένταξης, οι διοικητικοί έλεγχοι και η παρακολούθηση της πορείας υλοποίησης, θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά από τις υπηρεσίες της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, χωρίς να εμπλέκεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Το ποσό που θα διατεθεί στην περιφέρεια ΑΜ-Θ από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης θα ανέλθει συνολικά στο ποσό των 76,4 εκατ. ευρώ για όλα τα μέτρα που εκχωρούνται.
Σημειώνεται ότι τα μεγαλύτερα ποσά θα διατεθούν στα υπομέτρα “6.1”, που αφορούν σε νέους γεωργούς και θα είναι της τάξης των 23,4 εκατ. ευρώ και στο “4.1”, που αφορά σε σχέδια βελτίωσης και ανέρχεται συνολικά στο ποσό των 32,2 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, από τις 30 Οκτωβρίου βρίσκεται στον αέρα το “Υπομέτρο 6.1 Εγκατάσταση Νέων Γεωργών” και ήδη δημοσιεύθηκε η πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων στήριξης με προθεσμία έως τις 30-11-2016.
Το ποσό που θα διατεθεί και θα απορροφήσει η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης για το Υπομέτρο αυτό ανέρχεται στα 23.400.000 ευρώ από το σύνολο των 241.000.000 ευρώ, που προβλέπονται για όλη τη χώρα.
Στόχος του προγράμματος είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων μέσω της ηλικιακής ανανέωσης και της δημιουργίας επιχειρηματιών γεωργών, που με το πέρας της στήριξης θα διαθέτουν κατάλληλα εφόδια και βιώσιμες εκμεταλλεύσεις.
Στους δικαιούχους του προγράμματος, που είναι νέοι γεωργοί ηλικίας από 18 έως 41 ετών, καταβάλλεται κεφάλαιο από 17.000 ευρώ έως 22.000 ευρώ, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία θα ενταχθεί ο κάθε ωφελούμενος. Το ποσό αυτό οι δικαιούχοι θα μπορούν να διαθέσουν στην αγροτική τους εκμετάλλευση με την υποχρέωση να υλοποιήσουν το επιχειρηματικό σχέδιο που θα καταθέσουν και βέβαια να είναι συνεπείς με τις συμβατικές τους δεσμεύσεις. ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.