, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Επιχειρηματικό βοριαδάκι…

 
kostopoulos
του Ντίνου Κωστόπουλου*
ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής προετοιμάζεται να εφαρμόσει το Υπουργείο Οικονομικών ως «απάντηση» στη συνεχιζόμενη δυναμική παρέμβαση πολιτών στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας, που ματαιώνουν κάθε διαδικασία λεηλασίας της κατοικίας οφειλετών του Δημοσίου και των Τραπεζών. Δηλαδή, με ένα «κλικ» στον υπολογιστή τους τα «κοράκια» ξένων και εγχώριων αρπακτικών, θα λεηλατούν εκ του ασφαλούς και χωρίς τους ενοχλητικούς εξεγερμένους Έλληνες, τους κόπους μιας ζωής της περιουσίας κάθε νοικοκύρη! Η «νόμιμη» διαδικασία προβλέπει κατ’ αρχάς την εκκίνηση του πλειστηριασμού στο μισό της αξίας του ακινήτου, στη συνέχεια ως «άγονη» στο ένα τρίτο και μετά στην κατώτατη αξία, δηλαδή για ένα κομμάτι ψωμί. Δεν τους ενδιαφέρει αν ο οφειλέτης είναι πολύτεκνος ή άνεργος, δεν ντρέπονται δικαστές και συμβολαιογράφοι που ανεβαίνουν στην Έδρα για να σταυρώσουν έναν χειμαζόμενο λαό εδώ και έξι χρόνια, δεν τους αγγίζει καν, αν άλλαξαν δραματικά όλα τα οικονομικά δεδομένα και προχωρούν χωρίς ανθρωπιά και χωρίς κανένα ίχνος ντροπής στη …νόμιμη διαδικασία! Στο διαδίκτυο πολλές δημοσιεύσεις παίρνουν δραματικό χαρακτήρα για την εξέλιξη αυτή και προειδοποιούν τους Κυβερνώντες ότι έρχονται αιματηρά γεγονότα! Ας ελπίσουμε ότι θα βρεθεί κάποιος να σταματήσει το κακό που ξεκίνησε με τους πλειστηριασμούς κατοικιών και να δώσει μια λύση που να παρέχει στον οφειλέτη μια περίοδο χάριτος ή να έχει έστω το δικαίωμα να «αγοράζει» αυτός το πλειστηρίασμα της κατώτατης τιμής βάζοντας ως εγγύηση το ένα τρίτο του μισθού του! Λύσεις υπάρχουν, πολιτική και δικαστική λεβεντιά δυστυχώς δεν έχουμε…
ΜΕΘΟΔΕΥΜΕΝΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ συνθέτουν την πραγματική οικονομία και γι’ αυτό δεν πρόκειται να πάρει τα πάνω της η Ελληνική οικονομία. Καταθέτεις 100 ευρώ στην Τράπεζα και παίρνεις μισό τοις εκατό επιτόκιο – δανείζεσαι από την Τράπεζα 100 ευρώ και πρέπει να πληρώσεις 15,5% τόκο ή 17,5% αν κάνεις χρήση της πιστωτικής σου κάρτας! Άργησες μία ώρα να πληρώσεις φόρους και χαράτσια, τότε θα πληρώσεις με ανάλογο τόκο και αν το επαναλάβεις για δεύτερη φορά, τότε χάνεις τη ρύθμιση και κινδυνεύεις να χάσεις την περιουσία σου και να σου κατασχέσουν τον λογαριασμό σου! Υπέπεσες από λάθος ή εν αγνοία σου σε κάποια φορολογική παράβαση; Κάηκες!.. Θα πληρώσεις το διπλάσιο του ποσού και θα τιμωρηθείς με πρόστιμο 130% (!) Κατάφερες να ενταχθείς σε κάποιο ΕΣΠΑ; Μη χαίρεσαι, γιατί πίσω έχει η αχλάδα την ουρά… Θα επιδοτηθείς κατά 40% αφού πρώτα πληρώσεις το 100% κάθε δαπάνης και μετά θα σου φορολογήσουν την επιδότηση του 40% που πήρες με καθυστέρηση 24 μηνών και θα σου μείνουν δυστυχώς «τρίχες» όπως λέει ο λαός! Η ΔΕΗ μας κλέβει με τις …ρυθμιζόμενες χρεώσεις, η ΕΥΑΘ χρεώνει ως συνήθως χωρίς μετρήσεις στο …περίπου (!) οι Δήμοι και οι Κοινότητες κρατούν  «σταθερά» τα δημοτικά τέλη, αλλά αυτά περιέργως και “ως εκ θαύματος” συνεχώς ανεβαίνουν! Η κινητή τηλεφωνία «οργιάζει» ανεξέλεγκτα με “προσφορές – παγίδες” για κάθε καταναλωτή. Στο εμπόριο τροφίμων και βασικών ειδών διατροφής γίνεται …χαμός (!) εδώ χάσαμε τη …μπάλα στην κυριολεξία! Βουλγάρικα, Τούρκικα, Κινέζικα, Νοτιο-Αμερικάνικα τρόφιμα «βαπτίζονται» Ελληνικά και πωλούνται έως και στο δεκαπλάσιο της τιμής τους! Φόροι επί φόρων στη βενζίνη και στο πετρέλαιο θέρμανσης, ο ΦΠΑ παντού στα ύψη, η φορολογία των επιχειρήσεων και τα ασφαλιστικά ταμεία εισέρχονται και πάλι σε νέα ρεκόρ απαξίωσης και καταστροφής, και κανείς δεν ενδιαφέρεται να σταματήσει την κατρακύλα που πήρε η όλη κατάσταση σε βάρος του καταναλωτή.
ΣΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ στενάζει κάθε νοικοκυριό και παρά την οικονομική κρίση παραμένουν αυτές οι αγορές η οικονομικότερη διέξοδος για ολοένα και περισσότερους Έλληνες. Κι ενώ αυξάνεται η προσέλευση, αντιθέτως οι πωλήσεις πέφτουν λένε οι έμποροι και οι παραγωγοί. Τι συμβαίνει αλήθεια; Η αγοραστική δύναμη του καταναλωτή κατ’ αρχάς συνεχίζει και μειώνεται. Οι Έλληνες περικόπτουν βασικά είδη της διατροφής τους, μεταδίδουν τα ξένα πρακτορεία ειδήσεων και αυτό είναι αλήθεια. Η Γερμανική Bild προ ημερών αναφέρει χαρακτηριστικά για την κατάσταση που έχει περιέλθει ο Έλληνας λόγω της κρίσης, ότι «έπιασε» συνταξιούχους στην Κρήτη να μαζεύουν χορταρικά για να φάνε! Τι λέτε ρε παιδιά!.. Πολύ “δραματικό” αυτό που γράψατε…
ΟΙ 100 ΔΟΣΕΙΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ κατά πάσα πιθανότητα μέχρι το τέλος αυτού του μήνα, εξ αιτίας της αλματώδους αύξησης των απλήρωτων βεβαιωμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών κατά 1,5 δις το μήνα (!) προς την Εφορία και τα Ταμεία. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μανδρίνος λέει, ότι η επαναφορά του μέτρου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, γιατί θα δώσει μια ανάσα στην αγορά και στην ελληνική κοινωνία, που δυστυχώς με τις απανωτές μειώσεις μισθών και συντάξεων και από την άλλη την αύξηση των φόρων, αδυνατούν να ανταπεξέλθουν.
*Ο κ. Κωστόπουλος είναι Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Επικοινωνίας.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.