ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

melomakarona-zaxari-600x600Η ιδέα απλή: πως θα φτιάξεις μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη αλλά μόνο με αγνά υλικά και μέλι.

Για 20-25 περίπου μικρά μελομακάρονα.

Χρόνος Προετοιμασίας: 20΄ λεπτά

Χρόνος Ψησίματος: 30΄ λεπτά

Συστατικά για ολόκληρη δόση ( περίπου 40 μικρά τεμάχια)

Για το ζυμάρι:
– 200γρ χυμός πορτοκαλιού
– 280γρ ελαιόλαδο
– 600γρ αλέυρι για όλες τις χρήσεις
– 1/2 κουτ. του γλυκού σόδα
– 1/4 κουτ. του γλυκού κανέλα
– 1 πρέζα γαρύφαλλο
– ξύσμα απο 1 πορτοκάλι

Για το μέλωμα:

– Καρύδια χοντροκομμένα (προαιρετικά)
– Μέλι

Εκτέλεση:

Σε ένα βαθύ σκεύος ανακατεύουμε το χυμό του πορτοκαλιού και τη σόδα. Αφήνουμε να κάνουν την αντίδρασή τους και προσθέτουμε και το ελαιόλαδο.

Προσθέτουμε τα μυρωδικά και ανακατεύουμε με το χέρι.

Προσθέτουμε το αλεύρι, συνεχίζοντας απαλά το ανακάτεμα με το χέρι μας από το κέντρο προς τα έξω, έτσι ώστε να μην “κορδώσει” η ζύμη μας.

Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρές στρογγυλές μπάλες και τις πιέζουμε με την παλάμη μας προς τα κάτω.

Τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε μια λαδόκολλα.

12346834_10153799226768894_1818697873_n

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 30 λεπτά, μέχρι να πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα.
Αφήνουμε τα μελομακάρονα να κρυώσουν.

Ραντίζουμε με το μέλι και πασπαλίζουμε με τα καρύδια.

Για το σιρόπι: ζεσταίνουμε στην κατσαρόλα 2 φλυτζάνια μέλι και 2 φλυτζάνια νερό με 1 ξυλάκι κανέλα.

Σουρώνουμε το μαύρο αφρό και περιμένουμε δέκα λεπτά περίπου να δέσει το σιρόπι. Δεν θα γίνει εντελώς παχύρρεστο μιας και λείπει η ζάχαρη.
Φτιάξε πρώτα το σιρόπι για να προλάβει να κρυώσει μέχρι να ετοιμαστούν τα μελομακάρονά και να τα βουτήξεις για λίγα λεπτά μέσα. Ζεστά μελομακάρονα σε κρύο σιρόπι.

Συμβουλές

Παραλείψτε τα καρύδια για τα παιδιά κάτω των δύο τών που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες και κίνδυνο πνιγμού.

Το ζυμάρι είναι εύπλαστο, ακριβώς με την υφή που έχουν τα μελομακάρονα με ζάχαρη. Δοκιμάστε να φτιάξετε τα μελομακάρονα σε σχήμα αστεριού σε διάφορα μεγέθη, για να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον των παιδιών.

Μην μελώσετε  τα μελομακάρονα για πολλά λεπτά, απλά τα βυθίστε τα στο σιρόπι για μερικά λεπτά. Η γεύση θυμίζει ακριβώς το παραδοσιακό μελομακάρονο των παιδικών μας αναμνήσεων. Το μέλι υπερκαλύπτει την ανάγκη της γλύκας που λείπει από την έλλειψη ζάχαρης.

Μην ξεχνάς: Το μέλι περιέχει μικρές ποσότητες μετάλλων και βιταμινών, κυρίως του συμπλέγματος Β, οι οποίες εξασφαλίζουν την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Επίσης, σε μελέτες αναφέρεται πως μπορεί να μην αυξάνει το σάκχαρο του αίματος τόσο γρήγορα όσο άλλα γλυκά προϊόντα. shape.gr