, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Πόσα hashtags πρέπει να βάζουμε σε Facebook, Instagram και Twitter;

Hashtag symbol at small blackboard writen using white chalk.

Hashtag symbol at small blackboard writen using white chalk.
Πλέον όλοι μας είμαστε εξοικειωμένοι με τη χρήση των hashtags στα κοινωνικά δίκτυα ή έστω όσοι από εμάς χρησιμοποιούμε συστηματικά και επί καθημερινή βάση τους λογαριασμούς μας σε αυτά. Τόσο οι χρήστες των social media όσο και οι διαφημιστικές εταιρείες, βασίζονται στη χρήση των hashtags για να δώσουν ώθηση στις αναρτήσεις τους και να αποκτήσουν μεγαλύτερο κοινό και αναγνώριση. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει πως τα χρησιμοποιούν πάντα με το σωστό τρόπο.
Μια νέα έρευνα από το TrackMaven ανέλυσε 65.000 αναρτήσεις σε τρία από τα δημοφιλέστερα κοινωνικά δίκτυα, το Facebook, το Twitter και το Instagram, για να προσδιορίσουν το βέλτιστο μήκος και αριθμό hashtags που οδηγούν στην εμπλοκή περαιτέρω χρηστών.
Facebook
Από το 2013, όταν και τα hashtags έκαναν την εμφάνισή τους στο Facebook, η αποτελεσματικότητά τους ήταν ένα αμφιλεγόμενο θέμα. Σε αντίθεση με το Twitter και το Instagram, όπου οι λογαριασμοί των χρηστών είναι κατά κύριο λόγω δημόσιοι, τα προφίλ των χρηστών στο Facebook είναι προσωπικά, κάτι που περιορίζει σημαντικά το ρόλο των hashtags στην ανακάλυψη περιεχομένου. Παρότι απέδειξαν πως είναι πολύ χρήσιμα για την προώθηση εκδηλώσεων ή διαφημίσεων, το TrackMaven ανακάλυψε πως η εμπλοκή του κόσμου μειώνεται όταν τα hashtags είναι πολλά. Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε πως μέχρι 3 hashtags είναι ιδανικά για τις ανάγκες του Facebook.
trackmaven
Σχετικά με το ιδανικό μήκος, δεν υπάρχει συγκεκριμένη οδηγία. Οι 6 χαρακτήρες φαίνεται πως είναι το καλύτερο μήκος για hashtag, αλλά η χρήση μέχρι και 20 χαρακτήρων δεν είναι απαγορευτική. Αν το hashtag είναι μεγαλύτερο από 20 χαρακτήρες, οι χρήστες μάλλον θα δυσκολευτούν να το αποστηθίσουν και άρα να το χρησιμοποιήσουν και οι ίδιοι. Είναι σημαντικό να θυμάστε πως τα hashtags έχουν στόχο να βοηθούν του χρήστες να ανακαλύπτουν και να μοιράζονται περιεχόμενο, οπότε πρέπει να τους διευκολύνετε με απλά και χρηστικά hashtags.
Twitter
Στο Twitter τα πράγματα είναι ακόμη πιο απλά καθώς μόνο ένα hashtag είναι αρκετό για να γίνει αποτελεσματική δουλειά. Σύμφωνα με την έρευνα, ο κόσμος πλέον δεν δίνει προσοχή στα hashtag του Twitter εξαιτίας των αμέτρητων smams που εκμεταλλεύονται τα hashtags για να προωθήσουν άχρηστο περιεχόμενο -κάτι που έχει προκαλέσει τεράστια ζημιά στο Twitter με την πάροδο των χρόνων, κάνοντας μέχρι και τη Disney να κάνει πίσω και να μην προχωρήσει στην εξαγορά της εταιρείας του Dorsey.
trackmaven
Το μήκος των hashtags δεν έχει ούτε εδώ σημασία. Μιας και οι χαρακτήρες τους υπολογίζονται κανονικά στους 140 που προσφέρει συνολικά η πλατφόρμα, το μήκος κάθε hashtag επηρεάζεται από το χώρο που έχει απομείνει στο tweet. Αν θέλετε να δημιουργήσετε μια καμπάνια στο Twitter, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να σκεφτείτε ένα hashtag με αρκετά μικρό αριθμό χαρακτήρων.
Instagram
Το Instagram είναι μια πιο πολύπλοκη και απαιτητική πλατφόρμα στο θέμα hashtags.
Καθώς η πλειονότητα των λογαριασμών στο Instagram είναι δημόσιοι, τα hashtags είναι ένα παντοδύναμο εργαλείο για να προωθήσεις το περιεχόμενό σου -και μάλιστα με μεγάλη ταχύτητα. Αντίθετα με το Facebook και το Twitter, όπου η έρευνα προτείνει τη χρήση ενός hashtag, στην περίπτωση του Instagram το TrackMaven ανακάλυψε πως 9 hashtag είναι ο ιδανικός αριθμός για να πετύχεις την αποτελεσματικότερη εμπλοκή του κόσμου.
trackmaven
Όσο για το μήκος των hashtags, το Instagram ξεχωρίζει κι εδώ. Σε αντίθεση με Facebook και Twitter, οι χρήστες της συγκεκριμένης πλατφόρμας ανταποκρίνονται καλύτερα σε hashtags 21 και 24 χαρακτήρων.
Παρόλα αυτά, η έρευνα του TrackMaven δεν λαμβάνει υπόψη τις προσωπικές προτιμήσεις των χρηστών κάθε πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης. Για αυτό και, ενώ ο κατάλληλος αριθμός των hashtag για κάθε μέσο είναι μια σημαντική οδηγία που θα σας βοηθήσει στην προώθηση του περιεχομένου σας, καλό θα ήταν να μην παρασύρεστε με το μήκος τους. Μικρά ή μεγάλα, τα hashtags πρέπει να είναι πάντα σχετικά με το εκάστοτε θέμα και να έχουν ένα κάποιο ενδιαφέρον για το χρήστη. Και, φυσικά, να είναι πρακτικά.huffingtonpost.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.