, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Γαλλία, ένας χρόνος μετά τον εφιάλτη της 13ης Νοεμβρίου

O Ολάντ το πρωί της Κυριακής στα αποκαλυπτήρια πλακέτας στο πρώτο σημείο επίθεσης, είσοδο στο Stade de France: Η 13η Νοεμβρίου 2015 ήταν η πιο αιματηρή μεταπολεμικά στη Γαλλία (Φωτογραφία: Reuters )

O Ολάντ το πρωί της Κυριακής στα αποκαλυπτήρια πλακέτας στο πρώτο σημείο επίθεσης, είσοδο στο Stade de France: Η 13η Νοεμβρίου 2015 ήταν η πιο αιματηρή μεταπολεμικά στη Γαλλία   (Φωτογραφία:  Reuters )
O Ολάντ το πρωί της Κυριακής στα αποκαλυπτήρια πλακέτας στο πρώτο σημείο επίθεσης, σε είσοδο του Stade de France: Η 13η Νοεμβρίου 2015 ήταν η πιο αιματηρή μεταπολεμικά στη Γαλλία (Φωτογραφία: Reuters )

Με τελετές, εκδηλώσεις και παρουσίες επισήμων στα σημεία των επιθέσεων θυμάται η Γαλλία και ο κόσμος την εφιαλτική νύχτα της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, όταν τζιχαντιστές δολοφόνοι σκότωσαν 130 πολίτες και η ισλαμιστική τρομοκρατία τύλιξε την Πόλη του Φωτός. Έναν χρόνο μετά, και με τη Νίκαια να έχει μεσολαβήσει, η Γαλλία όχι μόνο τελεί ακόμη υπό κατάσταση έκτακτης ανάγκης αλλά ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς διαμηνύει πως ο «γύψος» θα παραταθεί.
Το χάος της 13ης Νοεμβρίου 2015 είχε ξεκινήσει από την έκρηξη καμικάζι στην είσοδο του Stade de France, είχε συνεχιστεί με το τυφλό γάζωμα μπαρ και εστιατορίων πιο κοντά στο κέντρο και είχε κορυφωθεί με την ομηρεία στη συναυλία στο Bataclan, όπου κατά τη διάρκεια της πολύωρης δοκιμασίας δολοφονούντο συνολικά 89 άτομα μέχρι οι ένοπλοι να πυροδοτήσουν τα εκρηκτικά με το οποία ήταν ζωσμένοι και να πέσουν και εκείνοι νεκροί.
Το πρωί της Κυριακής, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ βρέθηκε στην είσοδο D του Stade de France για τα αποκαλυπτήρια τιμητικής πλακέτας για τον Μανουέλ Ντίας, θύμα του καμικάζι. Μετά την κατάθεση στεφάνου και την τήρηση ενός λεπτού σιγής, ο γιος του θύματος διάβασε κείμενο για τις αξίες της γαλλικής κοινωνίας με επίκεντρο την ανοχή στο διαφορετικό.
Στη συνέχεια, ο Ολάντ με τον πρωθυπουργό Βαλς και τη δήμαρχο του Παρισιού Αν Ινταλγκό βρέθηκαν στα υπόλοιπα σημεία των επιθέσεων. Περνώντας από τα μπαρ και εστιατόρια στο 10ο και 11ο διαμέρισμα τα οποία είχαν γαζώσει οι κατέληξαν στο Bataclan, όπου απέτισαν φόρο τιμής.
Την προηγούμενη νύχτα, το θέατρο είχε ανοίξει για πρώτη φορά μετά από έναν χρόνο με συναυλία του Στινγκ. Ήταν άτυπα η πρώτη εκδήλωση για την επέτειο και έγινε σε κλίμα κάθαρσης: «Έχουμε δύο δουλειές να κάνουμε εδώ: Πρώτα να θυμηθούμε όσους έχασαν τη ζωή τους, και μετά να γιορτάσουμε τη ζωή» είχε πει ξεκινώντας τη συναυλία ο Στινγκ.
Οι επιθέσεις, ενώ δεν είχε ακόμη περάσει χρόνος από το Charlie Hebdo, είχαν έρθει να συνταράξουν όχι μόνο τη γαλλική κοινωνία αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη: Ο πυρήνας που την εκτέλεσε κινείτο μεταξύ Παρισιού και Βρυξελλών, φωτίζοντας ότι ο κίνδυνος δεν περιοριζόταν στη Γαλλία -κάτι που επιβεβαιώθηκε με τραγικό τρόπο με τις επιθέσεις στο Βέλγιο, λίγες ημέρες μετά τη σύλληψη του μοναδικού εν ζωή καταζητούμενου για την 13η Νοεμβρίου, Σαλάχ Αμπντεσλάμ.
Στο ίδιο το εσωτερικό της Γαλλίας, το Παρίσι άνοιξε μία περίοδο συνεχούς ανανέωσης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Οι επιθέσεις στη Νίκαια το καλοκαίρι απομάκρυναν το ενδεχόμενο άμεσης απόσυρσής της ενώ την Κυριακή της επετείου ο Μανουέλ Βαλς έδειξε, μιλώντας στο BBC, πως το μέτρο πρόκειται να παραταθεί εκ νέου.
Πηγή: in.gr
Διαβάστε και:

Συναυλία κάθαρσης και αναγέννησης με τον Στινγκ στο Bataclan έναν χρόνο μετά

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.