, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

5.500 αστυνομικοί και Αμερικανοί πράκτορες στην Αθήνα για τον Ομπάμα

obama
Περισσότερους από 5.000 αστυνομικούς, 500 Αμερικανούς πράκτορες, 2 δορυφόρους παρακολούθησης να «κλειδώνουν» πάνω από τη χώρα, το προεδρικό ελικόπτερο stand by, 3 θωρακισμένες λιμουζίνες, 10 τζιπ με ηλεκτρονικό εξοπλισμό της secret service, μια ελληνική φρεγάτα και δεκάδες σκάφη του λιμενικού περιλαμβάνει το σχέδιο ασφαλείας που εκπονήθηκε και μπήκε σε εφαρμογή για την ασφάλεια του Μπαράκ Ομπάμα κατά την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου.
Το βασικό κέντρο επιχειρήσεων έχει στηθεί μέσα στην αμερικανική πρεσβεία όπου υπάρχουν οι πράκτορες και on line γραμμή με την άλλη άκρη του Ατλαντικού, αλλά και στη ΓΑΔΑ, ενώ εκτός από το Προεδρικό Μέγαρο, το Μαξίμου, το Ζάππειο και τον Αστέρα Βουλιαγμένης στο μικροσκόπιο μπήκαν το αποχετευτικό και το δίκτυο ύδρευσης, τα νοσοκομεία, αλλά και όλα να εναλλακτικά δρομολόγια που μπορούν χρησιμοποιήσουν κατά τις διάρκεια των μετακινήσεων.
«Φυσικά το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η Ακρόπολη και το μουσείο, είναι σε αστυνομικό κλοιό» αναφέρει στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ και προσθέτει «για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος ασφαλείας, μας ζήτησαν ακόμα και τις ταυτότητες όλων των εργαζομένων στο ξενοδοχείο και τα σημεία που θα παραστεί ο Αμερικανός πρόεδρος».
Η ελληνική αστυνομία, θα ασχοληθεί ουσιαστικά με τα μέτρα τάξης στα σημεία από όπου θα περάσει ή θα παραστεί ο Μπάρακ Ομπάμα, καθώς γύρω από αυτόν θα υπάρχουν μόνο οι περίπου 50 ειδικά εκπαιδευμένοι πράκτορες της Secret Service που ασχολούνται με τη «θωράκισή» του σε κάθε μετακίνηση σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για 4 ομόκεντρους κύκλους από 12-15 άτομα ο καθένας που συνοδεύουν τον Ομπάμα σε κάθε του βήμα. Αν και δεν είναι γνωστή η ακριβής ώρα άφιξης του προέδρου οι πληροφορίες λένε ότι το Air Force One θα προσγειωθεί λίγο πριν 11 σήμερα το πρωί στο Ελευθέριος Βενιζέλος. Για το λόγο αυτό, αναστέλλονται για αυτό το χρονικό διάστημα οι προσγειώσεις και οι απογειώσεις ενώ το ίδιο πρόγραμμα ασφαλείας στο αεροδρόμιο των Σπάτων θα μπει σε εφαρμογή και κατά την αναχώρηση του το απόγευμα της Τετάρτης.
Οπλισμός, ηλεκτρονικός εξοπλισμός και το “κτήνος”
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θεωρείται και είναι ο καλύτερα φυλασσόμενος άνθρωπος σε όλο τον πλανήτη. Για το λόγο αυτό ασχολούνται εκατοντάδες πράκτορες της Secret Service που έχουν αναγάγει τη φύλαξη του σε πραγματική επιστήμη. Οι περίπου 30 με 35 ώρες του Μπάρακ Ομπάμα στην Ελλάδα είναι ελεγμένες και εγκεκριμένες από την Secret Service που αν δεν δώσει το “οκ” δεν κινείται τίποτα.
Εδώ και αρκετές μέρες έχουν προσγειωθεί τουλάχιστον 12 αεροπλάνα με οπλισμό και ειδικό εξοπλισμό που θα χρησιμοποιηθούν για την ασφάλεια του Αμερικανού προέδρου κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα. Βαρύς οπλισμός για τους συνολικά 500 άνδρες και γυναίκες της Secret Service που θα βρίσκονται στην Αθήνα αλλά και σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα θα στήσουν ένα τεράστιο ηλεκτρονικό πλέγμα πάνω από τη μισή πρωτεύουσα. Τηλέφωνα κινητά θα απενεργοποιούνται, drones που θα ανιχνεύονται θα καταρρίπτονται ενώ δύο δορυφόροι που έχουν «λοκάρει» την Αθήνα θα δίνουν on line εικόνα τόσο στα ειδικά βανάκια της secret service που θα ακολουθούν τον πρόεδρο τόσο και στα κεντρικά της υπηρεσίας στην άλλη άκρη του Ατλαντικού για περαιτέρω ανάλυση. Ο Μπάρακ Ομπάμα σύμφωνα με το πρόγραμμα ασφαλείας της Secret Service θα βρίσκεται μέσα σε μια από τις τρεις λιμουζίνες που έφτασαν στην Αθήνα και συγκεκριμένα το καλύτερα θωρακισμένο αυτοκίνητο στον κόσμο, δηλαδή η cadillac των 7 τόνων. Το μαύρο «κτήνος» όπως το αποκαλούν που καίει 63 λίτρα για 100 χιλιόμετρα και χρειάζεται πάνω από ένας άνδρας για να ανοίξει τις αλεξίσφαιρες πόρτες που «στεγανοποιούν» τον πρόεδρο των ΗΠΑ σε κάθε μετακίνηση του.
Εκτιμάται ότι η ελληνική αστυνομία θα επιστρατεύσει για την επίσημη επίσκεψή Ομπάμα στην Αθήνα συνολικά 5.000 αστυνομικούς όλων των υπηρεσιών. Από άνδρες των ΜΑΤ για την απώθηση διαδηλωτών που θα προσπαθήσουν να πλησιάσουν τα σημεία όπου θα κινείται ο Ομπάμα και να σπάσουν τον κλοιό, τροχονόμους για τον αποκλεισμό των δρόμων και τη ρύθμιση της κυκλοφορίας που όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις θα διακόπτεται τμηματικά κατά τη διάρκεια των μετακινήσεων, αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής και της Κρατικής Ασφάλειας για τη συλλογή και επεξεργασία πληροφοριών και ύποπτων κινήσεων. Φυσικά, όλες οι μονάδες της ΕΚΑΜ θα είναι σε εγρήγορση, ελεύθεροι σκοπευτές με το δάκτυλο στη σκανδάλη θα είναι ακροβολισμένοι σε κάθε σημείο του αεροδρομίου, του μεγάρου Μαξίμου, του ξενοδοχείου όπου θα καταλύσει ο Ομπάμα, ακόμη και στις ταράτσες των διπλανών κτηρίων ενώ η εικόνα της αστυνομοκρατούμενης Αθήνας το διήμερο της επίσκεψης Ομπάμα θα είναι κάτι παραπάνω από ορατή για τους κατοίκους και τους επισκέπτες.
Σε επιφυλακή βρίσκεται και το λιμενικό με δεκάδες σκάφη να χτενίζουν το Σαρωνικό, δύτες και κομάντος ειδικών αποστολών να βουτάνε στα νερά της Βουλιαγμένης όπου απαγορεύεται να προσεγγίσει οποιοδήποτε σκάφος. Τέλος, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνουν οι Αμερικανοί πράκτορες στη διασφάλιση του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών του προέδρου. Θεωρείται αδιανόητο να υπάρξει οποιαδήποτε κενό, διαρροή ή παρεμβολή και για το λόγο αυτό θα βρίσκεται στην Αθήνα ειδικό κλιμάκιο με ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει στον κόσμο της τεχνολογίας προκειμένου να διασφαλίσει 100% τις επικοινωνίες αλλά και να «υποκλέπτει» οποιαδήποτε ύποπτη κίνηση που θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα ακόμα και στην προσωπική του ασφάλεια. Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.