, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Έρευνα της KARFITSA: "Η… ξεχασμένη ελληνική πόλη"

 
Ανεργία, καταναλωτική μετανάστευση, μη αξιοποιημένοι χώροι είναι μερικά από τα προβλήματα που καταγράφονται στην λίστα των άλυτων και μακροχρόνιων προβλημάτων στην Αλεξανδρούπολη.

Της Φιλίππα Βλαστού

«Η Θράκη είναι εντελώς εγκαταλειμμένη, από το κεντρικό κράτος», τόνισε στην ΚARFITSA ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης,  Ευάγγελος Λαμπάκης και συμπλήρωσε ότι : «χωρίς να υπάρχει έστω μια βιομηχανική αναδημιουργία, έχουν κάνει στις βιομηχανικές περιοχές της Θράκης και της Αλεξανδρούπολης, μεταξύ αυτών, κουφάρια. Είμαστε μόνοι μας. Είναι καλή λεία για οποιονδήποτε από έξω  προσπαθεί να μπήξει τα νύχια του μέσα της με αποτέλεσμα να κινδυνεύει και η εθνική μας κυριαρχία».

Ο δήμαρχος θεωρεί ότι το πιο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πόλη είναι η αξιοποίηση του λιμανιού της. «Η μη ανάπτυξη όλων των πλουτοπαραγωγικών πόρων που υπάρχουν μέσα στον δήμο είναι το κυριότερο ζήτημα. Το ισχυρότερο αναπτυξιακό έργο το οποίο  παραμένει εδώ και χρόνια ακίνητο, ενώ έχουν επενδύσει αρκετά χρήματα όλες οι κυβερνήσεις έως τώρα είναι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Ένα λιμάνι που έχει 1.105 στρέμματα ζώνη, μεγαλύτερη και από αυτήν του Πειραιά και όμως ενώ μπορεί να μαζέψουμε όλα τα εμπορεύματα από την γη ανατολή, το Γιβραλτάρ μέχρι την Αλεξανδρούπολη και από εκεί  με ηλεκτροκίνησης, σιδηρόδρομο να τα στείλουμε στο Μπουργκάς, στη Βουλγαρία και από εκεί στις χώρες της Βαλτικής, αυτό παραμένει ένα όνειρο μαζί με την μη εκμετάλλευση του λιμανιού και μια έκταση που βρίσκεται δίπλα του 500 στρεμμάτων, του Δήμου, όπου θα μπορούσε αφού βρίσκεται δίπλα στο λιμάνι και στο αεροδρόμιο να γίνει ένα υπέροχο πολιτιστικό κέντρο. Αυτά τα δυο έργα εφόσον γινόντουσαν θα δημιουργούσαν αμέσως 4.000 θέσεις εργασίας και θα έλυνε το πρόβλημα της ανεργίας σε ολόκληρη την Θράκη. Δυστυχώς καμία κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα απολύτως και το αφήνουν  αδρανοποιημένο». Μάλιστα, ο λόγος που δεν προχωράει η ανάπτυξη του λιμανιού σύμφωνα με τον ίδιο είναι :  «Η αδιαφορία, η ανικανότητα, η εθνική μειοδοσία. Σε κάθε οικογένεια στην Θράκη έχει έναν με δυο άνεργους. Η περιοχή είναι η φτωχότερη της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφήνουν έτσι ένα λιμάνι που μπορεί να δώσει «ψωμί» στους Θρακιώτες».

«Αναξιοποίητο το Δέλτα του Έβρου»

Επιπλέον, ο κ. Λαμπάκης αναφέρθηκε και σε έναν από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους στην Ευρώπη, στον Δέλτα του Έβρου, λέγοντας ότι ο δήμος δεν μπορεί να το αξιοποιήσει. «Αναξιοποίητο παραμένει το Δέλτα του Έβρου, το οποίο είναι όλο μέσα στον δήμο της Αλεξανδρούπολης, αλλά δεν μας επιτρέπουν να το ακουμπήσουμε καθόλου ή να δημιουργήσουμε κάποιες προοπτικές ανάπτυξης, κάποια σωστά καταφύγια για να βάζουμε μέσα περιηγητές, επισκέπτες, τουρίστες και να εισπράττουμε χρήματα μέσα από μια ξενάγηση, η οποία τώρα γίνεται από έναν φορέα Διαχείρισης του Δέλτα, που όμως υπολειτουργεί, πάντως χρηματοδοτείται από το κράτος με αρκετά εκατομμύρια», τόνισε ο δήμαρχος.

Τα καταλύματα δεν φτάνουν για όλους τους τουρίστες

Η Αλεξανδρούπολη είναι πόλος έλξης τουριστών από την Τουρκία και τα Βαλκάνια, ωστόσο οι ξενοδοχειακές μονάδες και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια δεν επαρκούν για να καλύψουν το αριθμό των επισκεπτών όταν αυξάνεται. «Η  δημιουργία τουριστικής υποδομής προκειμένου να έχουμε την δυνατότητα να εξυπηρετήσουμε όλους εκείνους οι οποίοι έρχονται από τις γύρω περιοχές και είναι πάρα πολλοί, είναι αναγκαία. Αναφέρομαι στους Τούρκους, τους Βούλγαρους, τους Ρουμάνους, του Σέρβους οι οποίοι έρχονται και δεν υπάρχει η κατάλληλη χρηματοδότηση εκείνων των επιχειρηματιών και επενδυτών, οι οποίοι θα μπορέσουν να δημιουργήσουν και άλλα καταλύματα, ώστε να μπορούμε ιδιαιτέρα σε περιόδους αιχμής  να ικανοποιήσουμε περισσότερους τουρίστες και να ικανοποιήσουμε την αγορά μας», είπε ο δήμαρχος.

«Η Σαμοθράκη υποφέρει»

Στην κάλυψη συγκοινωνιακών αναγκών της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Σαμοθράκης, τόσο με την Αλεξανδρούπολη, όσο και με άλλα λιμάνια της Ελλάδα επεσήμανε ο κ. Λαμπάκης ότι πρέπει να δοθεί άμεσα λύση. «Τη Σαμοθράκη το κράτος πρέπει να την προσέξει, γιατί είναι ένας ξεχωριστός δήμος, που βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης» υπογράμμισε ο δήμαρχος. «Η μη σωστή σύνδεση της Σαμοθράκης με την Αλεξανδρούπολη μας δημιουργεί μεγάλα προβλήματα, γιατί οι δυο αγορές αυτές κινητοποιούνται από επιχειρηματίες και των δυο περιοχών, δηλαδή οι Σαμοθρακήτες έρχονται στην Αλεξανδρούπολη και το αντίστροφο. Αποτέλεσμα είναι να μην διαχωρίζονται αυτές οι δυο αγορές, να μην συνδέονται και να μην μπορούμε να επενδύσουμε σωστά στην Σαμοθράκη, ένα νησί που είναι σχεδόν εγκαταλειμμένο από το κεντρικό κράτος. Η μόνη σύνδεση που έχει η Σαμοθράκη με άλλη περιοχή είναι μια φορά τη μέρα με την Αλεξανδρούπολη. Προσπαθούμε να αυξήσουμε την σύνδεση του νησιού με άλλες περιοχές, αλλά η κεντρική διοίκηση της χώρας μας είναι απούσα και στηριζόμαστε στις προσπάθειες που κάνουν οι ντόπιοι».

«Αιμορραγεί» ο πολιτισμός της Αλεξανδρούπολης

Για ανασκαφές σε αρχαιολογικούς χώρους που δεν μπαίνουν «μπρος» έκανε λόγο ο δήμαρχος. «Στην αρχαία ζώνη, έξω από την Αλεξανδρούπολη, δεν υπάρχουν ανασκαφές, ενώ είναι βέβαιο ότι εκεί υπάρχουν ευρήματα. Τα αφήνουν έτσι και δεν έχουμε την δυνατότητα τους θησαυρούς αυτούς να τους αναδείξουμε και να προσελκύσουμε περισσότερους τουρίστες, από το εξωτερικό, αλλά και από την Ελλάδα». Για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην περιοχή  ο δήμαρχος σχολίασε ότι «βρίσκεται στο ναδίρ» και για την ανεργία ότι : «είναι η μεγαλύτερη σε όλη την Ελλάδα, υπολογίζω πως είναι πάνω από το 23%, ενώ έχουμε τις δυνατότητες  να αναπτύξουμε πράγματα, όπως οι ιαματικές πηγές, η  γεωργία και η κτηνοτροφία. Για να αναπτύξουμε την κτηνοτροφία  παίρνουμε ως Δήμος δάνειο για να κάνουμε σφαγείο, που θα κοστίσει 3 εκατ. ευρώ και να βοηθήσουμε τους νέους κτηνοτρόφους. ».

Την «μάχη» των τουριστών κερδίζει η Ελλάδα

«Κάνουμε κάθε χρόνο την αποτύπωση της οικονομίας στην αγορά της πόλης και βλέπουμε ότι, αν υπήρχε ένα ισοζύγιο των αγορών των τουριστών που έρχονται σε εμάς και τον Ελλήνων που πηγαίνουν και ψωνίζουν από τις γειτονικές χώρες τα ποσά θα ήταν υπέρ μας. Μιλάμε για την πρώτη Ευρωπαϊκή αστική πόλη στα σύνορα με την Τουρκία και διαθέτει μια εξαιρετική αγορά», τόνισε ο κ. Χατζημιχαήλ και πρόσθεσε ότι : «Σημειωτέον ότι η Τουρκία έχει μια πολιτική δασμών την οποία αναπροσαρμόζει σχεδόν καθημερινά. Αυτό σημαίνει ότι για ότι προϊόν παράγεται στην Τουρκία το αντίστοιχο εισαγόμενο επιβαρύνει με υπέρογκη φορολογία, ούτως ώστε να βγαίνει πολύ ακριβότερη η τιμή στην αγορά της Τουρκίας. Ταυτόχρονα αυτό για την ελληνική αγορά τα δικά μας προϊόντα γίνονται πολύ ανταγωνιστικά συγκριτικά σε σχέση με τα ίδια προϊόντα στην Τουρκία». Ο ίδιος είπε ότι οι μεγαλύτερες πωλήσεις καταγράφονται στην αγορά χρυσού,  σε προϊόντα νέας τεχνολογίας, σε επώνυμα είδη ένδυσης και υπόδησης, σε αλκοολούχα ποτά, αλλά και στο φαγητό και ειδικά στα ψάρια.

Ανάπτυξη στο επιχειρείν και ανεργία στο… φουλ

Το λαθρεμπόριο και το παρεμπόριο από τις γειτονικές χώρες, αλλά και η καταναλωτική μετανάστευση είναι τα μεγαλύτερα ζητήματα που απασχολούν τον εμπορικό κλάδο της Αλεξανδρούπολης. Ο  πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ μιλώντας στην  KARFITSA ανέλυσε τα δυο αυτά ζητήματα. «Τα περισσότερα προβλήματα της αγοράς πηγάζουν από την διασυνοριακότητα  της περιοχής και έχουν δυο παραμέτρους. Το ένα είναι η μετανάστευση της κατανάλωσης, δηλαδή καταναλωτές από την Αλεξανδρούπολη πηγαίνουν, κατά κύριο λόγο, σε Βουλγαρία και στην Τουρκία για να πραγματοποιήσουν αγορές. Δεύτερο μεγάλο ζήτημα είναι το παρεμπόριο και το λαθρεμπόριο το οποίο επίσης έχει συγκεκριμένη προσέλευση και είναι σε καπνικά προϊόντα (από Βουλγαρία), λιπάσματα, ρούχα (από Τουρκία) και στον  καφέ.  Είναι προβλήματα τα οποία έχουμε επισημάνει στον γενικό  γραμματέα του ΣΔΟΕ, αλλά και στο Υπουργείο για να δούμε πως μπορούμε από κοινού να παραχθούν λύσεις στα ζητήματα τα οποία πλήττουν την αγορά μας, αλλά και την εθνική οικονομία. Στον Καλλικρατικό δήμο της Αλεξανδρούπολης βρίσκεται μια πύλη εισόδου, από την Τουρκία η οποία είναι ευχή και κατάρα. Ευχή, γιατί καταγράφονται συγκλονιστική αριθμοί οδικών τουριστών, κατακλύζοντας την Βόρεια Ελλάδα. Κατάρα, γιατί είναι βασικότερη πύλη λαθρεμπορίου», είπε ο πρόεδρος.

Τον τελευταίο ένα χρόνο στο κέντρο της πόλης παρατηρείται ανάπτυξη σύμφωνα με τον κ. Χατζημιχαήλ, καθώς : «Η εικόνα των κλειστών καταστημάτων έχει αλλάξει άρδην. Στα κεντρικά σημεία της πόλης έχει παρατηρηθεί τον τελευταίο χρόνο ότι επανενοικιάζονται χώροι. Μάλιστα, μία από τις τρεις κεντρικές οδούς που δεν είχε καμία επιχειρηματική δραστηριότητα πριν καιρό,  αυτή τη στιγμή έχει γεμίσει από μαγαζιά. Τα μαγαζιά που ανοίγουν είναι κυρίως καφετέριες. «Υπάρχει έξαρση των καταστημάτων καφέ. Υπάρχουν μεν πολλά κλεισίματα, αλλά και πολλά ανοίγματα καταστημάτων, έτσι βέβαια δεν υπάρχει ισορροπία στην  αγορά, γιατί όταν κλείνει μια  οποιοδήποτε εμπορική επιχείρηση  και στη θέση της δημιουργείται  ένα καφέ, το οποίο τις περισσότερες φορές ο ιδιοκτήτης είναι και εκτός του αντικειμένου, υπάρχουν θέματα για την βιωσιμότητα της νέας επιχείρησης και με την γενικότερη εικόνα της τοπικής οικονομίας. Αυτό φαίνεται πως υπάρχει από μια μελέτη του Συλλόγου μας που δείχνει ότι αντέχουν κατά προσέγγιση δυόμισι με τρία χρόνια τέτοιου είδους επιχειρήσεις. Μάλιστα, αυτές όταν κλείνουν αφήνουν και μια σειρά χρεών τόσο προς υπόλοιπες επιχειρήσεις όσο και προς το δημόσιο».

Παρά την επιχειρηματική άνθιση τα ποσοστά της ανεργίας στην περιοχή παραμένουν υψηλά. Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΕΣΑ ανέφερε ότι υπάρχουν δυο κατηγορίες ανέργων: « αρχικά η ανεργία των νέων οι οποίοι είναι μορφωμένοι, αλλά αναγκάζονται να φύγουν στο εξωτερικό, και από την άλλη πλευρά μια ακόμη κατηγορία ανέργων είναι η άνω των 50 ετών, όπου εάν κάποιος μείνει χωρίς δουλεία την τελευταία 15ετία πριν την συνταξιοδότηση του, είναι αδύνατον να βρει άλλη εργασία».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.