, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Δεν μας ενδιαφέρουν ούτε ο ανασχηματισμός ούτε τα κανάλια»

anasximatismos
Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Στολάκης
«Άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του… αλλιώς». Με αυτόν τον τρόπο σχολιάζουν οι φορείς και οι οικονομικοί παράγοντες της Βόρειας Ελλάδα τον πρόσφατο ανασχηματισμό της κυβέρνησης καθώς εκτιμούν ότι οι αλλαγές προσώπων δεν σηματοδοτούν και αλλαγές πολιτικής. Όπως ισχυρίζονται στην KARFITSA εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων της Θεσσαλονίκης το γεγονός ότι η εκπροσώπηση της περιοχής στο νέο κυβερνητικό σχήμα είναι μικρότερη από την προηγούμενη σημαίνει πως «αποδυναμώνεται η φωνή της Βόρειας Ελλάδας στο κέντρο λήψης των αποφάσεων, την Αθήνα».
Αναφερόμενος στα νέα πρόσωπα της κυβέρνησης και την ενισχυμένη… γενιά των σαραντάρηδων ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Παπαδόπουλος σχολιάζει: «Δεν μας ενδιαφέρει ποιοι θα είναι επικεφαλής των υπουργείων αλλά μας ενδιαφέρει η δουλειά την οποία αυτοί θα κάνουν. Σαφώς οι άνθρωποι που γνώριζαν το περιβάλλον της Βόρειας Ελλάδας θα μπορούσαν να προσφέρουν από θέσεις ευθύνης περισσότερα για την περιοχή. Αυτό που θα πρέπει να απασχολεί την παρούσα κυβέρνηση είναι η αλλαγή πολιτικών και όχι προσώπων». Ερωτώμενος εάν με την αποδυνάμωση της Θεσσαλονίκης και των πολιτικών από την νέα κυβέρνηση γίνεται για  να ξεχαστεί το περιβόητο «Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης» ο κ. Παπαδόπουλος λέει: «Το Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης ήδη το έχει ξεχάσει η παρούσα κυβέρνηση. Οι συνθήκες την ανάγκασαν να κάνει τεράστια στροφή στο κομμάτι που περιείχε το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης. Από την άλλη πλευρά, όλα όσα είχε υποσχεθεί στο παρελθόν δεν μπορούν να υλοποιηθούν υπό τις παρούσες συνθήκες». Ο κ. Παπαδόπουλος εκτιμά ότι ο πρόσφατος ανασχηματισμός είναι εκλογικός. «Ο κ. Τσίπρας ανασυντάσσεται για να πάει την Άνοιξη του 2017 σε εκλογές. Εάν δεν πάει σε εκλογές αυτό σημαίνει ότι άλλαξαν τα πράγματα και η χώρα βρίσκεται σε… ανάπτυξη και ότι έχει εξασφαλίσει πιθανότητα την μετάθεση του χρέους για αργότερα ή τη διαγραφή του χρέους που δεν είναι βιώσιμο» εξηγεί ο κ. Παπαδόπουλος.
«Δεν μας νοιάζει…»
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης ισχυρίζεται στην KARFITSA ότι «είναι σαν να μην έγινε η αλλαγή προσώπων. Εμάς δεν μας ενδιαφέρει ο ανασχηματισμός ούτε πόσα κανάλια θα υπάρχουν. Μας ενδιαφέρει ότι τα μαγαζιά κλείνουν το ένα μετά το άλλο και οι επιχειρηματίες ό,τι βγάζουν το δίνουν στο κράτος. Τι με ενδιαφέρει εμένα ο ανασχηματισμός;» αναρωτιέται.
Θα κριθούν από το… αποτέλεσμα!
Πως θα κριθούν από το έργο τους οι νέοι υπουργοί σχολιάζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης. «Ο πρωθυπουργός θεώρησε ότι το πρόγραμμά του πρέπει να υλοποιηθεί από τους συγκεκριμένους ανθρώπους. Δεν θέλω να πιστέψω ότι έχει τάσεις να καλέσει ανθρώπους που δεν του κάνουν» λέει. Σύμφωνα με τον κ. Φιλιππίδη «η Θεσσαλονίκη έχει μια τεράστια έλλειψη. Εκτός από δυο ανθρώπους που παρέμειναν στις θέσεις τους δεν υπάρχουν άλλοι από τη Βόρεια Ελλάδα που να γνωρίζουν την αγορά και ειδικότερα της Βόρειας Ελλάδας και να μπορέσουν να μας βοηθήσουν. Δεν γίνεται η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στην Ελλάδα να έχει τόσο μικρή εκπροσώπηση στο νέο κυβερνητικό σχήμα» υπογραμμίζει. «Δεν ξέρω αν η κυβέρνηση θέλει να αποστασιοποιηθεί από την Θεσσαλονίκη. Θα ήταν ανόητη εάν ήθελε να κάνει κάτι τέτοιο. Πιστεύω ότι πρόκειται για αστοχία» καταλήγει ο κ. Φιλιππίδης.
Με την παραπάνω παραδοχή φαίνεται πως συμφωνεί και ο πολιτικός αναλυτής της εταιρίας INTERVIEW, Δημήτρης Βασιλειάδης ο οποίος λέει χαρακτηριστικά: «Είναι πασιφανές πως με το νέο κυβερνητικό σχήμα αποδυναμώθηκε η Θεσσαλονίκη. Μάλλον ο πρωθυπουργός δεν είχε άλλα… γραμμάτια στη Βόρεια Ελλάδα ή όσα είχε τα ξόφλησε τον Ιανουάριο 2015. «Παίζει» βέβαια και οι βουλευτές της Θεσσαλονίκης να είναι πειθαρχημένοι και να μην φοβάται ο πρωθυπουργός πως θα υπάρξουν εσωκομματικές αντιπαραθέσεις που θα του δημιουργήσουν και κάποιο πρόβλημα» συμπληρώνει ο κ. Βασιλειάδης.
Τι λένε αυτοί που αποχώρησαν;
Στο μεταξύ, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, και κρίνοντας εκ του αποτελέσματος με τον πρόσφατο ανασχηματισμό ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται και όλοι όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις επιχείρησε να κάνει ξανά τον ΣΥΡΙΖΑ… ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας εκτός κυβερνητικού σχήματος τους ΠΑΣΟΚογενείς. Παρά τα όσα «κυκλοφορούσαν» πριν από τον ανασχηματισμό περί υπουργοποίησης Κουβέλη και Ξενογιαννακοπούλου είδαμε πως ο Αλέξης Τσίπρας «καρατόμησε» και τους άλλους υπουργούς και υφυπουργούς του που προέρχονταν από το ΠΑΣΟΚ.
Μιλώντας στην KARFITSA κορυφαίος πρώην υπουργός αναφέρει ότι: «ο Τσίπρας προσπάθησε να υλοποιήσει την απόφαση του πρόσφατου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ για αποΠΑΣΟΚοποίηση και απομάκρυνση των ΠΑΣΟΚογενών από την κυβέρνηση. Δείτε πόσοι είμαστε και πόσοι μείνανε; Μόνο ο Σπίρτζης και ο Κουρουμπλής» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η KARFITSA επικοινώνησε με τα στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης τα οποία αποχώρησαν από το νέο κυβερνητικό σχήμα, ωστόσο ο μόνος που θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο ήταν ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Μάρδας. «Ο μαέστρος της ορχήστρας είναι ένας και αυτός αποφασίζει. Εν πάσει περιπτώσει αυτός έχει την ευθύνη για ό,τι γίνεται και ό,τι δεν γίνεται. Αποφασίζει για την καθοδήγηση του καραβιού στη θάλασσα» καταλήγει.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.