, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ραγδαία αύξηση των ανθρώπων που φτάνουν στα συσσίτια της Θεσσαλονίκης

«Οικογένειες οι οποίες παίρνουν το φαγητό απ’ το συσσίτιο, το βάζουν στην κατσαρόλα και όταν έρχονται τα παιδιά τους από το σχολείο, δείχνουν ότι μόλις έχουνε μαγειρέψει», περιγράφει ο πατέρας Αλέξανδρος, υπεύθυνος συσσιτίου του Ι.Ν. Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης. Ο ίδιος μιλώντας στον Alpha 96,5 & Alpha 989 λέει πως στα χρόνια της οικονομικής κρίσης και κυρίως της πνευματικής κρίσης, οι άνθρωποι που φτάνουν στα συσσίτια αυξάνονται συνεχώς. «Αυτή τη στιγμή προσφέρουμε σε πάνω από 500 συνανθρώπους μας ημερησίως».
Ερωτηθείς για τα στατιστικά της Eurostat με βάση τα οποία τέσσερα στα 10 Ελληνόπουλα αντιμετωπίζουν ακραία φτώχεια, ο πατέρας σχολιάζει πως «όταν ένας άνθρωπος χάνει την αξιοπρέπειά του, νομίζω πρέπει να σοκάρει όλη την κοινωνία» και εξηγεί ακολούθως «δεν νομίζω ότι είναι θέμα συνήθειας. Όταν κάποιος που έχει τα απαραίτητα αγαθά και κλείνεται στον εαυτό του, χωρίς να βλέπει τον διπλανό του, νομίζω είναι το κυριότερο πρόβλημα».
Συνολικότερα στη Μητρόπολη Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως «λειτουργούν πάνω από 18 συσσίτια και 15 τράπεζες τροφίμων» ενημερώνει ο ίδιος και υπογραμμίζει την ανησυχητική, όπως την χαρακτηρίζει, αύξηση αυτών των δομών. «Το Δεκέμβριο του 2010 είχαμε σε όλη τη Μητρόπολή μας περίπου 1.500 μερίδες. Αυτή τη στιγμή, έχουμε 8.500 μερίδες. Είναι μεγάλη αύξηση και ανησυχητική», λέει σχετικώς παροτρύνοντας τους πολίτες «να ανακουφίζουμε όλοι μας τους αδελφούς μας. Είναι τρομακτικός ο αριθμός, ελπίζουμε πάντοτε πως τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα».
Μάλιστα το χαρακτηριστικό της περηφάνιας δεν έχει χαθεί από τους προσφεύγοντες στα συσσίτια, αφού  ο καθένας «έρχεται με φόβο να το πω; Με ντροπή να το πω; Διότι έχασε την αξιοπρέπειά του», αναφέρει ο πατέρας Αλέξανδρος.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.