, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Το installation που θα τραβήξει την προσοχή των Θεσσαλονικιών (ΦΩΤΟ)

Η Myrό Gallery στο πλαίσιο της διάθεσης της Βιτρίνας της για την ανάδειξη  εγκαταστάσεων σημαντικών καλλιτεχνών φιλοξενεί τον Δεκέμβριο την εγκατάσταση “Αναμάρτητος 2” της εικαστικού Εύης Κυρμακίδου. Τα εγκαίνια της εγκατάστασης θα λάβουν χώρα την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου 2016 στις οκτώ το βράδυ (20.00), με την παρουσία της καλλιτέχνιδος.
Η καλλιτέχνις εξέδωσε statement για το έργο:
Αυτό που με απασχολεί είναι ο εγκλωβισμός. Πολλά από τα έργα μου είναι ανθρωποκεντρικά ή αφήνουν υποψίες ότι κομμάτια του σώματος είναι εγκλωβισμένα σε περίτεχνα κουκούλια μετάλλου. Η επεξεργασία του μετάλλου γίνεται με ηλεκτροσυγκόλληση γιατί μ’ αυτόν τον τρόπο και με τα αποτυπώματα του καψίματος που γίνονται εμφανή πάνω στην φόρμα του όγκου-κομμάτι του σώματος, ο εγκλωβισμός γίνεται πιο επώδυνος. Θεματολογικά πέρα από τον εγκλωβισμό, η καταπίεση του ανθρώπου από τον άνθρωπο και πολλάκις ο κανιβαλισμός αυτού με απασχολεί εντόνως, όπως συμβαίνει στα έργα μου «Οκτώ όπλα» και «Τι μωρία». Η εύκολη κοινωνική κατακραυγή στην αδύναμη γυναίκα είναι κάτι που με αφορά έντονα. Η ευκολία του «Εσύ…» φταις και όχι εγώ είναι εμφανές μέσα από τις κατασκευές τις οποίες παρουσιάζω. Η γνωριμία μου με το έργο της Louise Bourgeois όπως και άλλων γυναικών καλλιτεχνών οι οποίες έχουν καταγράψει αυτήν την καταπίεση μ’ έχουν επηρεάσει έντονα. Και όπως σημειώνει η ιστορικός τέχνης Ηρώ Κατσαρίδου σε εισαγωγικό κείμενο ατομικού μου καταλόγου «Είμαστε όλοι μας καταδικασμένοι σε αυστηρό εγκλεισμό μέσα στο ίδιο μας το δέρμα για όλη μας τη ζωή» Τενεσί Γουίλιαμς “Ο Ορφέας στον Άδη”, 1957.
 
Σύντομο Βιογραφικό
Η Εύη Κυρμακίδου γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Μετά τις πρώτες της σπουδές στο τμήμα Γεωλογίας της σχολής Θετικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αφοσιώθηκε στη ζωγραφική και στη γλυπτική. Σπούδασε στο τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Έχει ατομικές εκθέσεις και συμμετοχές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
 
Η έκθεση της εγκατάστασης θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016, και θα είναι ανοικτή -με ελεύθερη είσοδο για το κοινό- Πέμπτη, Παρασκευή 11.00 – 14.00 & 17.00 – 21.00 και το Σάββατο 11.00 – 15.00.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.