, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ένα στα τρία κορίτσια και ένα στα πέντε αγόρια θα κακοποιηθούν μέχρι τα 18

Αμφίδρομη είναι η σχέση αναπτυξιακών και συμπεριφορικών παραμέτρων του παιδιού και της οικογένειας με τη σωματική υγεία! Αυτό στοχεύει να αναδείξει, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Κακοποίησης (σήμερα 19 Νοεμβρίου), το 1ο Διήμερο Συνέδριο Αναπτυξιακής και Συμπεριφορικής Παιδιατρικής.
Το συνέδριο, διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Αναπτυξιακής – Συμπεριφορικής Παιδιατρικής και Εφηβικής Υγείας – Ιατρικής μαζί με την Α’ Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών-Μονάδα Αναπτυξιακής & Συμπεριφορικής Παιδιατρικής – Ειδικό Κέντρο Αναπτυξιακής Ιατρικής σήμερα και αύριο (19 – 20 Νοεμβρίου) στο Αμφιθέατρο του Χωρεμείου Ερευνητικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία».

Πρόκειται για μια σημαντική επιστημονική εκδήλωση, η οποία περιλαμβάνει επίκαιρες ομιλίες, στρογγυλά τραπέζια, κλινικά φροντιστήρια και παρουσιάσεις ερευνητικών εργασιών. Με αφορμή τη 19η Νοεμβρίου, το συνέδριο περιλαμβάνει ειδικό αφιέρωμα για την καταπολέμηση της βίας στην παιδική ηλικία. Θα αναπτυχθούν θεματικές ενότητες που αφορούν συμπεριφορές υγείας, καθημερινές ρουτίνες στα παιδιά με αναπτυξιακές δυσκολίες, καθώς και μη-φαρμακευτικές παρεμβάσεις στη μάθηση και τη συμπεριφορά.
Το Χαμόγελου του Παιδιού, τιμά την Ημέρα

 Εξάλλου, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας του με το Συμβούλιο της Ευρώπης και της δέσμευσης του να υπηρετεί τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες του διεθνούς Οργανισμού για την προστασία όλων των παιδιών τιμά την Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Προστασία των Παιδιών κατά της Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης και Κακοποίησης που θεσπίστηκε το 2015 από τον Διεθνή Οργανισμό.

Στόχος της Ευρωπαϊκής Ημέρας είναι να ευαισθητοποιήσει το ευρωπαϊκό κοινό για το φαινόμενο, την ανάγκη αποφυγής στιγματισμού των παιδιών θυμάτων και την προώθηση της κύρωσης και εφαρμογής της Συνθήκης Λανζαρότε για την προστασία των παιδιών από κάθε είδους κακοποίηση.
Σύμφωνα με διεθνή στοιχεία:
– Κάθε χρόνο ανάμεσα στα 500 εκατ. με 1.5 δις. παιδιά σε όλο τον κόσμο έχουν υποστεί κάποια μορφή βίας (πηγή Ο.Η.Ε.)
– Στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι σε 70% με 85% των περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης ο θύτης είναι κάποιος που το παιδί γνωρίζει καλά και εμπιστεύεται (πηγή: Συμβούλιο της Ευρώπης)
– Υπολογίζεται ότι 120 εκατ. κορίτσια και 73 εκατ. αγόρια έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής βίας, και περίπου 1 δις παιδιά έχουν υποστεί φυσική τιμωρία σε καθημερινή βάση (πηγή Ο.Η.Ε.)
1 στα 3 κορίτσια και 1 στα 5 αγόρια θα κακοποιηθούν σεξουαλικά πριν φτάσουν στην ηλικία των 18 ετών (πηγή Ο.Η.Ε.)
– Υπολογίζεται ότι περίπου 10 εκατ. παιδιά πέφτουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης (πηγή Ο.Η.Ε.)
– 1 εκατ. παιδιά πέφτουν θύματα απαγωγής κάθε χρόνο, πωλούνται και εξαναγκάζονται σε παιδική πορνεία ή παιδική πορνογραφία (πηγή Ο.Η.Ε.)
– Υπολογίζεται ότι 10 εκατ. παιδιά έχουν εξαφανιστεί στην διάρκεια της πρόσφατης μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης (πηγή: Europol)
– Στην Ελλάδα βρίσκονται 2.400 ασυνόδευτοι ανήλικοι (πηγή: ΕΚΚΑ)
– Το 2016 εξαφανίστηκαν 526 ασυνόδευτοι ανήλικοι και μόλις 126 εντοπίστηκαν (πηγή: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ)
Η ΕΛΙΖΑ κοντά στα παραμελημένα παιδιά
Να σημειώσουμε, ότι πριν από δύο μήνες περίπου, σε ημερίδα της Εταιρείας Κατά της Κακοποίησης του Παιδιού, «Ελίζα», ο καθηγητής παιδιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διευθυντής της Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής στο Ιπποκράτειο, Γιάννης Τσανάκας, ανέφερε ότι στην εν λόγω κλινική καταγράφονται κάθε χρόνο 15 με 20 περιστατικά που μεταφέρονται εκεί με την υποψία κακοποίησης παιδιών.
Παρουσίασε, εξάλλου, περίπτωση στην οποία δύο αδελφάκια 7 και 14 ετών μεταφέρθηκαν στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο λόγω παραμέλησης και ανικανότητας των γονιών τους να τα φροντίζουν και αρνούνταν, μέσα στο νοσοκομείο, να λάβουν τροφή και νερό, ζητώντας να επιστρέψουν στους γονείς τους που τα κακοποιούσαν.
Αναφέρθηκε ακόμη, σε γεγονότα παραμέλησης παιδιών από τις οικογένειές τους και μίλησε συγκεκριμένα για οικογένειες που αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους και για διαγνώσεις σιδηροπενικής αναιμίας και υποβιταμίνωσης σε παιδιά οικογενειών υψηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου που έχουν επιλέξει την αυστηρή χορτοφαγία.
Το Διήμερο Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και σε αυτό συμμετέχουν οι επιστημονικές Εταιρείες Ελληνικό Κολλέγιο Παιδιάτρων, Ινστιτούτο Βιολογίας & Ιατρικής του Στρες, Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της ΔΕΠΥ, Ελληνική Εταιρεία Ιατρικής Γενετικής, Ελληνική Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Παιδιών και Εφήβων με Προβλήματα Συμπεριφοράς, καθώς και το Σωματείο ΕΛΙΖΑ – Εταιρεία κατά της Κακοποίησης του Παιδιού.onmed.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.