, Πέμπτη
25 Απριλίου 2024

search icon search icon

Σε ανοδική τροχιά ο ιαματικός τουρισμός

Μεγάλες ευκαιρίες, με την αξιοποίηση των οποίων μπορούν να γεννηθούν πολλά ..success stories ακόμα και μέσω της οικονομικής κρίσης, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, αλλά και της εθνικής οικονομίας της χώρας μας, προσφέρει το πεδίο του ιαματικού τουρισμού, και οι ξένοι επενδυτές φαίνεται να το γνωρίζουν ήδη πολύ καλά, αφού οι κρούσεις που κάνουν τον τελευταίο χρόνο είναι ολοένα και πιο έντονες.
Ρώσοι, Αυστραλοί, Κινέζοι, Ιταλοί, Γερμανοί, αλλά και Έλληνες του εξωτερικού και του εσωτερικού, έχουν δηλώσει έτοιμοι να επενδύσουν σοβαρά κεφάλαια στον τομέα του ιαματικού τουρισμού της χώρας μας και στο πλαίσιο αυτό “η ολιγωρία εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας στη λήψη μέτρων που δεν απαιτούν την παραμικρή δαπάνη κεφαλαίων, μπορεί να αποβεί μοιραία για τον κλάδο”, επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας (www.thermalsprings.com), Μάρκος Δανάς, μέλος της Επιτροπής Προστασίας Ιαματικών Φυσικών Πόρων του υπουργείου Τουρισμού.
“Οι ενδιαφερόμενοι “μνηστήρες”, που ολοένα και αυξάνουν, πλησιάζουν τόσο δήμους, όσο και το ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να προχωρήσουν στην επένδυση κεφαλαίων, αλλά πείτε μου ποιος θα ρισκάρει να επενδύσει σε κάτι που δεν έχει άδεια και δεν είναι αναγνωρισμένο;”, αναρωτήθηκε ο κ. Δανάς. Πρόσθεσε δε, “πρέπει να καταστεί σαφές ότι ακόμα και οι ελλιπείς έως τώρα υποδομές, μπορούν να θεωρηθούν πλεονέκτημα και να λειτουργήσουν ευεργετικά για τον τομέα, αφού η απουσία οργανωμένων κέντρων επιτρέπει να προχωρήσουμε, τώρα, στο σύγχρονο σχεδιασμό τους, βάσει μάλιστα και της διεθνούς εμπειρίας”.
Προκειμένου να μην “χαθεί” για ακόμη μια φορά η τεράστια ευκαιρία που έχει η Ελλάδα να προσελκύσει σημαντικό αριθμό από τα 22 εκατ. άτομα που επισκέπτονται ετησίως τα θερμαλιστικά, θεραπευτικά κέντρα της Ευρώπης, πρέπει να “τρέξουν” με ταχύτητα φωτός οι νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν τις τεχνικές προδιαγραφές για την κατηγοριοποίηση των υδροθεραπευτητίων και να υπογραφεί η Υπουργική Απόφαση για τη διανομή του φυσικού πλούτου”, υπογράμμισε ο κ. Δανάς.
Οπως είπε, “δεν έχουμε ιδέα από το management υδροθεραπευτηρίων και ενώ ο σύνδεσμος φροντίζει για τη μεταφορά τεχνογνωσίας, προσκαλώντας ευρωπαίους σπεσιαλίστες, τελικά δεν θα γίνει τίποτα εαν το κράτος δεν ξεμπλοκάρει διαδικασίες”.
Μέχρι το 2005 στη χώρα μας υπήρχαν 112 ανακηρυγμένοι Ιαματικοί Φυσικοί Πόροι και το 2006 αποφασίστηκε με νόμο του κράτους ότι για κάθε πηγή θα έπρεπε να κατατεθεί φάκελος με τα πλήρη στοιχεία της, όπως η θερμοκρασία νερού και τα ιχνοστοιχεία που περιέχει, ώστε να αναγνωριστούν οι πόροι ως ιαματικοί.
Μέχρι σήμερα μόλις 34 φυσικοί πόροι έχουν αναγνωριστεί, ενώ περιμένουν να πάρουν ΦΕΚ, άλλοι 60 φάκελοι από την Επιτροπή Προστασίας Ιαματικών Φυσικών Πόρων ώστε να προχωρήσει ο χαρακτηρισμός τους. Σε επίπεδο επιχειρήσεων εκμετάλλευσης ιαματικών πηγών σήμερα λειτουργούν 38 δημοτικές επιχειρήσεις, οι περισσότερες με τη μορφή ανωνύμων ή κοινωφελών επιχειρήσεων, 31 ιδιωτικές επιχειρήσεις και επτά κρατικές.halkidikifocus.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.