, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Τετράωρο αδιέξοδο για το νέο Εργασιακό

Tέσσερις αντί για δύο ώρες διήρκεσε η σημερινή συνάντηση της υπουργού Εργασίας  κ. Αχτσιόγλου με τα ανώτατα κλιμάκια των θεσμών με θέμα το νέο Εργασιακό. Συγκεκριμένα, η συνάντηση των δύο πλευρών ξεκίνησε στη μία και τέταρτο και έπρεπε να τελειώσει στις τρεις και μισή το μεσημέρι. Ωστόσο η εν λόγω συνάντηση τελείωσε στις 5 το απόγευμα.
Εξερχόμενη η κ. Αχτσιόγλου μετά τη συνάντηση με τους θεσμούς απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση. Υπενθυμίζεται ότι η σημερινή συνάντηση ήταν η δεύτερη μεταξύ Αχτσιόγλου-θεσμών από τις 14 Νοεμβρίου, και ανάμεσα στις δύο αυτές συναντήσεις μεσολάβησαν οι συνεδριάσεις με τα τεχνικά κλιμάκια. Παρ’ όλα αυτά οι τρεις αυτές συναντήσεις δεν φαίνεται να ήταν αρκετές έτσι ώστε να αμβλύνουν το τεράστιο χάσμα το οποίο χωρίζει τις δύο πλευρές.
Σημειώνεται ότι τεράστιες είναι οι διαφορές στα δύο βασικά μέτωπα του νέου Εργασιακού, δηλαδή στον τρόπο καθορισμού του κατώτατου μισθού και το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα. Συγκεκριμένα, η ελληνική πλευρά υποστηρίζει την επαναφορά της δυνατότητας της ΓΣΕΕ και των εργοδοτών να καθορίζουν το ύψος του κατώτατου μισθού. Αντίθετα, οι θεσμοί επιμένουν ότι πρέπει να συνεχίσει να ισχύει το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, το οποίο προβλέπει τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από το κράτος.
Επίσης οι θεσμοί και προπαντός το ΔΝΤ υποστηρίζουν την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 10% και την απεμπλοκή του κράτους από τις σχετικές διαδικασίες των αποφάσεων (για τις απολύσεις). Αντίθετα η ελληνική πλευρά δεν δέχεται την αύξηση του ορίου απολύσεων, ενώ υποστηρίζει να υπάρχει τουλάχιστον προέγκριση των ομαδικών απολύσεων από το κράτος και παράλληλα τάσσεται υπέρ του μειωμένου ωραρίου με παράλληλη μείωση των μισθών (ως εναλλακτική στις ομαδικές απολύσεις).
Κύκλοι υπ. Εργασίας: “Οι θέσεις της ελληνικής πλευράς είναι γνωστές”
Μετά το πέρας των επαφών της υπουργού Εργασίας κ. Έφης Αχτσιόγλου με τους θεσμούς, κύκλοι του υπουργείου δήλωσαν πως η συνάντηση κράτησε τέσσερις ώρες και πως “οι θέσεις της ελληνικής πλευράς είναι γνωστές”. Για να συμπληρώσουν στη συνέχεια πως “η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, χωρίς να είναι γνωστή ακόμα νέα συνάντηση”.
Για το κοινωνικό εισόδημα
Σημειώνεται επίσης ότι στο άλλο μέτωπο του υπ. Εργασίας, δηλαδή στην αναδιαμόρφωση του προνοιακού χάρτη, ενδέχεται να υπάρξει αργά το βράδυ συνάντηση του αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ κ. Χουλιαράκη και της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας κ. Θ. Φωτίου με τα ανώτατα κλιμάκια των θεσμών. Στο επίκεντρο της συνάντησης αυτής θα βρεθεί ο τρόπος χρηματοδότησης του προγράμματος κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης (αφορά πολύ φτωχά νοικοκυριά) από την 1/1/2017. capital.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.