, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Φρένο» Βερολίνου σε Άγκυρα για τη Συνθήκη της Λωζάννης

Την πεποίθησή τους πως η Συνθήκη της Λωζάννης δεν μπορεί να ακυρωθεί, παρά τα όσα υποστηρίζει η Τουρκία, εξέφραζαν χθες Τρίτη, γερμανικές κυβερνητικές πηγές στο Βερολίνο, εκτιμώντας παράλληλα πως επί της ουσίας, ούτε και ίδια η Τουρκία αμφισβητεί μια Συνθήκη που ισχύει εδώ και σχεδόν εκατό χρόνια και ορίζει τα σύνορα με την Ελλάδα, αλλά και με άλλες γειτονικές χώρες της Τουρκίας.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε, χθες Τρίτη, τη θέση του σχετικά με τη Συνθήκη της Λωζάννης , ισχυριζόμενος αυτή τη φορά πως είναι ένα απλό έγγραφο και όχι ιερό κείμενο, το περιεχόμενο του οποίου θα πρέπει να συζητηθεί, όμως στο Βερολίνο εκτιμούν ότι οι δηλώσεις γίνονται για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης.
Κι αυτό γιατί, στην πρόσφατη συνάντηση που είχε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταινμάγιερ , με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Άγκυρα, ο τελευταίος ισχυρίστηκε, σύμφωνα με γερμανικές πηγές, πως η Άγκυρα δεν αμφισβητεί την Συνθήκη της Λωζάννης.
Την ίδια ώρα, στη γερμανική πρωτεύουσα επικρατεί ιδιαίτερα μεγάλη ανησυχία για όσα συμβαίνουν στην Τουρκία, με πηγές στο Βερολίνο να υποστηρίζουν ότι ποτέ τις τελευταίες δεκαετίες, οι σχέσεις Γερμανίας και συνολικά της ΕΕ με την Τουρκία, δεν ήταν τόσο προβληματικές και δύσκολες, όσο είναι την παρούσα περίοδο.
Οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας περιγράφονται ως ιδιαίτερα περίπλοκες, δεδομένου ότι υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα και διαφορές, που χωρίζουν την στιγμή αυτή τις δύο πλευρές. Ουσιαστικά, στη γερμανική πρωτεύουσα συγκρίνουν την Τουρκία με ένα φορτηγό που κινείται με μεγάλη ταχύτητα, δίχως φρένα.
Η τουρκική πολιτική ηγεσία οδηγεί τη χώρα προς ένα αυταρχικό καθεστώς, με επιδίωξη να αλλάξει το Σύνταγμα και να το φέρει στα μέτρα της.
Για το Βερολίνο είναι ξεκάθαρο πως ο πρόεδρος Ερντογάν εκμεταλλεύεται το αποτυχημένο πραξικόπημα, αλλά και τον πόλεμο κατά των Κούρδων, ώστε να μεταβάλλει την πολιτική κατάσταση στην Τουρκία, επιδίωξη την οποία φαίνεται πως αντιλήφθηκε ιδίοις όμμασι ο υπουργός Εξωτερικών, Σταινμάγιερ, κατά τη πρόσφατη επίσκεψη του στην Άγκυρα.
Στο Βερολίνο θεωρούν ακόμη ως εταίρους τους Τούρκους, αλλά ακούγεται χαρακτηριστικά πως ίσως σύντομα χρειασθεί να σβήσουν την λέξη εταίρος. Υποστηρίζουν δε πως η Τουρκία βρίσκεται πολύ κοντά στο σημείο που δεν θα υπάρχει επιστροφή, με πηγές να σημειώνουν πως ειδικά εάν προχωρήσει στην επαναφορά της θανατικής ποινής, η πλήρης διάρρηξη των σχέσεων με την ΕΕ και τη Γερμανία πρέπει να θεωρείται σίγουρη.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Τουρκία κινείται σε τροχιά σύγκρουσης, αν και δηλώνουν πως δεν θα ήταν τώρα σοφό να διακόψουν τις συνομιλίες με την Άγκυρα. Το ίδιο ανέφεραν και τον υπουργό Εξωτερικών, Σταινμάγιερ, Τούρκοι πολιτικοί της αντιπολίτευσης, καθώς και στελέχη οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Τουρκία.
Εάν υπάρξει τελική και οριστική ρήξη της Τουρκία με την ΕΕ, τότε αυτοί που στην Τουρκία αντιπολιτεύονται ή διώκονται από το καθεστώς Ερντογάν, θα βρεθούν σε ακόμη πιο δεινή θέση.
Την ίδια ώρα η Γερμανία σχεδιάζει ειδικό πρόγραμμα, το οποίο και θα ασχολείται με χορηγίες ασύλου σε καλλιτέχνες, επιστήμονες και δημοσιογράφους που διώκονται για τις απόψεις τους στην Τουρκία.
Σε ότι αφορά το Κυπριακό, στο Βερολίνο δηλώνουν πως δεν γνωρίζουν τις λεπτομέρειες για τον λόγο αποτυχίας των διαπραγματεύσεων, εξακολουθούν ωστόσο να είναι ακόμη αισιόδοξοι και υπογραμμίζουν πως κατά τη γνώμη τους τίποτε δεν έχει ακόμη κριθεί.
πηγή: cnn.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.