, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Η… «Οδύσσεια» ενός Αστυνομικού Τμήματος

Γράφει ο Δημήτρης Τσουφλίδης

Η ιστορία του αστυνομικού τμήματος Κρύας Βρύσης ξεκινάει στο 2011 όπου γίνεται για πρώτη φορά λόγος για την κατάργησή του.  Η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, ο Δήμος Πέλλας και οι κάτοικοι ξεκινούν έναν διαρκή αγώνα για να μην υλοποιηθεί κάτι τέτοιο. Επιστολές που δημοσιεύονται, αλλά και δύο επερωτήσεις του βουλευτή Γιώργου Καρασμάνη προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη.  Μεταξύ των άλλων προβάλλονται τα επιχειρήματα: Το συγκεκριμένο αστυνομικό τμήμα στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτίριο και, συνεπώς, η ενδεχόμενη κατάργησή του δε σχετίζεται με την εξοικονόμηση οικονομικών πόρων. Κατά τους θερινούς μήνες στην ευρύτερη περιοχή του κάμπου της Κρύας Βρύσης συγκεντρώνεται πολύ μεγάλος αριθμός αλλοδαπών, μετακλητών εργατών γης οι οποίοι απασχολούνται σε αγροτικές εργασίες. Η κατάργηση του τοπικού αστυνομικού τμήματος θα έχει σαν συνέπεια την μη αποτελεσματική και αποδοτική αστυνόμευση της περιοχής και την αύξηση του αισθήματος ανασφάλειας από τους κατοίκους. Το αστυνομικό τμήμα Κρύας Βρύσης διαθέτει στο ενεργητικό του μεγάλο αριθμό επιτυχιών στην αποτελεσματική εξάρθρωση και αντιμετώπιση ποινικών υποθέσεων, αλλά και τον έλεγχο του μεγάλου αριθμού μεταναστών με σημαντικά οφέλη για την τοπική και ευρύτερη κοινωνία και την εγκαθίδρυση ενός αισθήματος ασφαλείας. Ειδικότερα σας αναφέρουμε την μάχη που δίνει στον Κάμπο με τους εμπόρους ή καλλιεργητές ινδικής κάνναβης.

Το δίκαιο του αιτήματος φαίνεται να γίνεται αποδεκτό και το σχέδιο για την κατάργησή του φαίνεται να απορρίπτεται.  Ακολουθούν τέσσερα χρόνια επιτυχιών του Αστυνομικού Τμήματος Κρύας Βρύσης (αν και υποστελεχωμένο), σε όλους τους τομείς των εγκληματικών ενεργειών (ναρκωτικά, κλοπές κλπ), ενώ, παράλληλα, εξυπηρετεί τις υπηρεσιακές ανάγκες για 10.000 κατοίκους.  Η Οδύσσεια όμως συνεχίζεται. Τα «μαύρα σύννεφα» για τη λειτουργία του Α.Τ. Κρύας Βρύσης μαζεύονται ξανά το Νοέμβριο του 2015 όταν και πραγματοποιείται στην Θεσσαλονίκη η παρουσίαση του σχεδίου για την αναδιάρθρωση των Αστυνομικών Υπηρεσιών από τον τότε Γενικό Γραμματέα Δημοσίας Τάξης του Υπουργείου κ. Αναγνωστάκη. Εκεί, προς έκπληξη των παρευρισκόμενων φορέων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας τους ανακοινώνεται ότι πρόκειται να καταργηθούν τα Α.Τ. Κρύας Βρύσης και Άρνισσας. Οι φορείς αντιδρούν στην ίδια την παρουσίαση λέγοντας ότι θα έπρεπε να προηγηθεί πρώτα κάποιου είδους διαβούλευση. Αρχίζει ένας νέος κύκλος πιέσεων από την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, το Δήμο Έδεσσας και Δήμο Πέλλας καθώς και την Υφυπουργό Βιομηχανίας κα Τζάκρη. Οι πιέσεις για μια ακόμη αφορά αποδίδουν καρπούς και τα Αστυνομικά Τμήματα παραμένουν ως έχουν, μέχρι τον Μαϊο του 2015 όταν και παρουσιάζεται το σχέδιο προεδρικού διατάγματος για την αναδιάρθρωση των Αστυνομικών Υπηρεσιών. Εκεί ως δια μαγείας: το Αστυνομικό Τμήμα Κρύας Βρύσης καταργείται και το Αστυνομικό Τμήμα Άρνισσας υποβιβάζεται σε Αστυνομικό Σταθμό. Ακολουθεί και νέος κύκλος πιέσεων και επαφών για να μην υλοποιηθεί η παραπάνω πρόταση.

Η ελληνική παθογένεια της… γραφειοκρατίας σε ένα Α.Τ.

Οι φορείς εξακολουθούν να αναφέρουν τα επιχειρήματά τους: Γεωγραφικά, το Αστυνομικό Τμήμα Κρύας Βρύσης ανήκει στον Δήμο Πέλλας ο οποίος, με τον πληθυσμό να φτάνει τις 65 χιλιάδες κατοίκους κατατάσσεται δέκατος (10ος) ανάμεσα στους Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας και τριακοστός όγδοος (38ος) πανελλαδικά. Δηλαδή, με την κατάργηση του πολύ σημαντικού, λόγω της γεωγραφίας του, Αστυνομικού Τμήματος αποδυναμώνεται ένας από της μεγαλύτερους Δήμους της Χώρας. Η απόσταση που πρέπει να διανύσουν τα στελέχη των Αστυνομικών Υπηρεσιών των Γιαννιτσών, όπου βρίσκεται η έδρα του Δήμου Πέλλας είναι πολύ μεγάλη ενώ, οι αρμοδιότητες φτάνουν σε ακτίνα 50 χιλιομέτρων. Έτσι, σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί να υπάρξει πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος, τη στιγμή μάλιστα που στον εν λόγω Δήμο ανήκουν τριάντα τρεις (33) Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες. Ενδεικτικά αναφέρουν ότι ο χρόνος κάλυψης της απόστασης Τ.Κ. Αθύρων – Τ. Κ. Σταυροδρομίου είναι μία (1) ώρα! Ο σχεδιασμός για τις αλλαγές στο Πρόγραμμα «Καλλικράτης» προσδιορίζεται στο 2017 και θα επιφέρει και χωροταξικές αλλαγές με δημιουργίες νέων δήμων. Συνεπώς προτείνεται η ενδεχόμενη αναδιάρθρωση των Αστυνομικών Τμημάτων να πραγματοποιηθεί παράλληλα με τις τροποποιήσεις του «Καλλικράτη», ώστε, να δημιουργηθεί μια λειτουργική οργάνωση των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας. Η κατάργηση θα αποφέρει και οικονομικό μαρασμό αφού πολλές υπηρεσίες, όπως Τράπεζες κ.α., θα απομακρυνθούν.

Για μια ακόμη φορά η Οδύσσεια του Α.Τ. Κρύας Βρύσης φαίνεται να φτάνει προς το τέλος της και να βρίσκει την «Ιθάκη του» και να παραμένει όταν στις 22/9/2016 ο αναπληρωτής Υπουργός κ. Τόσκας, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας παρουσίασαν το νέο σχεδιασμό των υπηρεσιών της Αστυνομίας στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.  Δυστυχώς, όμως από τότε μέχρι σήμερα κάτι «άλλαξε» και ναι μεν το Αστυνομικό Τμήμα Κρύας Βρύσης δεν καταργείτε, αλλά υποβιβάζεται σε Αστυνομικό Σταθμό με το σχεδιασμό να προβλέπει ότι θα μείνει με το μισό προσωπικό, δηλαδή συνολικά έξι!!! (6) άτομα. Οι κάτοικοι της περιοχής είναι ανάστατοι γιατί μπορεί το ήδη υποστελεχωμένο Τμήμα να λειτουργεί μόνο με την αυταπάρνηση των Αστυνομικών του σημειώνοντας πολλές επιτυχίες, αλλά η υποβάθμισή του θα αυξήσει την εγκληματικότητα στην περιοχή και ειδικότερα στον ευαίσθητο τομέα της νεολαίας και των ναρκωτικών. Για το λόγο αυτό μάλιστα είχαν προτείνει την επάνδρωση του Αστυνομικού Τμήματος Κρύας Βρύσης με στελέχη που σήμερα υπηρετούν στις υπηρεσίες των Γιαννιτσών, με παράλληλη όμως αύξηση αρμοδιοτήτων του Α.Τ. Κρύας Βρύσης στη Δημοτική Ενότητα Μεγάλου Αλεξάνδρου. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται αποσυμφόρηση υπαλλήλων από το Αστυνομικό Τμήμα Γιαννιτσών, παραμένει το Αστυνομικό Τμήμα Κρύας Βρύσης αναβαθμισμένο και καλύπτονται στον τομέα της αστυνόμευσης κοντινές μεταξύ τους περιοχές αποτελεσματικά και άμεσα. Ελπίζουμε μόνο και αυτή η οδύσσεια να έχει ευτυχή κατάληξη…

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.