, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης τα είπε έξω απ'τα δόντια στον Τσίπρα

Έργα για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης που θα εκσυγχρονίσουν και θα δώσουν εργασία σε χιλιάδες πολίτες της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης εξήγγειλε χθες το πρωί, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, o οποίος βρέθηκε στην περιοχή για να επιθεωρήσει τα έργα αναβάθμισης του λιμένα.

Της Φιλίππα Βλαστού

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης, στο karfitsa.gr : ” Στις 8 η ώρα το πρωί ήμασταν στο λιμάνι όπου ήταν ο Πρωθυπουργός με 6 υπουργούς και εξήγγειλε έργα που περικλείουν τον εκσυγχρονισμό και τις επιπλέον δομές του λιμανιού και την  δημιουργία ενός διαμετακομιστικού κέντρου το οποίο θα δέχεται τα εμπορεύματα που θα φτάνουν στο λιμάνι από τις χώρες τις Εγγύς Ανατολής και το Γιβραλτάρ, παρακάμπτοντας τα Δαρδανέλια  και δηλαδή με την ηλεκτροκίνηση  τα εμπορεύματα θα προχωρούν προς την Βουλγαρία μέσω Μπουργκάς θα πηγαίνουν στις χώρες τις Βαλτικής.  Ταυτόχρονα, εξήγγειλε και την σύνδεση της Εγνατίας Οδού με την ΒΙΠΕ και το λιμάνι και ειπώθηκε ότι θα μπει κ τρένο στη ΒΙΠΕ ”. 

O δήμαρχος, όπως και όλη περιοχή περιμένουν εδώ και χρόνια να πραγματοποιηθούν τα παραπάνω έργα. Ο κ. Λαμπάκης ρωτώντας για τις πηγές των χρηματοδοτικών  εργαλείων  για την υλοποίηση των έργων, σύμφωνα με τον δήμαρχο οι απαντήσεις που πήρε ήταν : ” ο μεν κ. Χαρίτσης είπε ότι από το phasing του προγράμματος  ΕΣΠΑ από το 2007/14 προς το 2014/ 20  έχουν περισσέψει κάποια χρήματα τα οποία με καλή διαχείριση μπορούν να δοθούν για την υλοποίηση των έργων. Δεν μου άρεσε η απάντηση και ζήτησα από το κ. Τσίπρα να συγκεκριμενοποιήσει την χρηματοδότηση αυτών των  έργων που αφορούν την περιοχή μας. Η απάντηση του ήταν ότι πέραν όσον είπε ο υφυπουργός Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, θα χρηματοδοτηθούν από το πακέτο Γιουνκέρ. Έχω πολλές επιφυλάξεις, αλλά θέλω να πιστεύω ότι τα έργα θα γίνουν”.

Επιπλέον, ο κ.Λαμπάκης είχε την ευκαιρία χθες να τα πει έξω από τα δόντια στον Πρωθυπουργό για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή. ‘‘Μιλώντας στον κ. Τσίπρα πιστοποίησα ότι η Θράκη καταστράφηκε τα τελευταία 20 χρόνια από τις πολιτικές εναλλάξ και μαζί από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και βέβαια συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε η καταστροφή με τους 22 μήνες της απόλυτης αδράνειας της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, γιατί αυτούς τους μήνες εξαγγέλθηκαν πολλά πράγματα, όπως πχ πριν από ενάμιση  χρόνο η αναδιάρθρωση της οικονομίας του Έβρου σε επίπεδο κυρίως γεωργίας και κτηνοτροφίας και δεν έγινε τίποτα απολύτως, αντιθέτως κατεστράφη ακόμα περισσότερο, μην μπορώντας να αντιμετωπίσει ακόμα και τις ζωονόσους που έπληξαν την κτηνοτροφία, όπου οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι πλήρωναν από την τσέπη τους τα εμβόλια φέρνοντας τα από την Βουλγαρία . 
Η απόλυτη αδράνεια συνεχίζει την ερήμωση του Έβρου μιας και δεν  υπάρχει βιομηχανία, εκτός της ζάχαρης όπου το εργαστήριο στην Ορεστιάδα λειτουργεί μόνο για 15 μέρες και είπα στον Πρωθυπουργό ότι όταν κάνουμε κάτι εμείς θέλουμε να το κάνουμε και να πατάμε γερά στα πόδια, ή να αλλάξετε αντικείμενο στο εργοστάσιο της Ορεστιάδας ή να το κλείσετε ή να λειτουργεί σωστά. 
Έχουμε μια ΒΙΠΕ στην Αλεξανρούπολη, στην Κομοτηνή και στη Ξάνθη  και είναι διαλυμένες με κουφάρια από που υπάρχουν εδώ και δεκαπέντε χρόνια, εξαιτίας κάποιων αετονύχηδων. 
Στον Πρωθυπουργό τόνισα και το θέμα με το Δέλτα του Έβρου που ως Δήμος δεν μπορούμε να το αγγίξουμε και να το αναδείξουμε γιατί υπάρχει ένας Φορέας Διαχείρισης. 

Όπως επίσης αναφέρθηκα και στη  Σαμοθράκη που είναι εγκαταλελειμμένη, που είναι ένα μοναδικό μνημείο της φύσης σε όλο τον πλανήτη και δεν έχει δρόμους για να κινηθούν τα αυτοκίνητα,  έχει μόνο δυο – τρεις υπαλλήλους στο δήμο και δεν μπορεί να δημιουργήσει κάποια πράγματα και τον παρακάλεσα να έρθει στο νησί με υπουργούς να δει πως είναι τα πράγματα και να δώσει λύσεις’‘.
Λιγοστές ήταν, ωστόσο, οι απαντήσεις που πήρε ο δήμαρχος της Αλεξανδρούπολης, από τον κ. Τσίπρα. ”Ελάχιστα πράγματα είπε αφού άκουσε τα προβλήματα, και όχι μόνο της Αλεξανδρούπολης, αλλά και όλων των άλλων φορέων της Θράκης. Οι απαντήσεις ήταν ελάχιστες, εισπράττοντας από τον  υφυπουργό Σ. Πιτσιόρλα μόνο ένα θετικό ότι τα μετωπικά διόδια, για το οποία εξελίσσεται ο διαγωνισμός στη Θράκη, δεν θα λειτουργήσουν παρά μόνο όταν ισχύσει η αναλογικότητα και  μάλιστα με το ήμισυ της τιμής που θα υπάρχει σε όλη την Ελλάδα για του μετακινούμενους από τον Έβρο προς την Κομοτηνή. Ήταν κάτι αυτό για εμάς, γιατί από την απόλυτη ένδεια μας αποδεχόμαστε ότι μας έρχεται”, υπογράμμισε ο κ. Λαμπάκης.

Διαβάστε επίσης, σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας KARFITSA για την Αλεξανδρούπολη, «Η… ξεχασμένη ελληνική πόλη», ΕΔΩ

(φωτο Apostolis T.)

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.