, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Δεμένα τα πλοία την Πέμπτη λόγω απεργίας της ΠΝΟ

Δεμένα στα λιμάνια όλης της χώρας θα παραμείνουν εκ νέου την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου τα πλοία, καθώς η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία κήρυξε νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.

Είχε προηγηθεί ανάλογη κινητοποίηση, την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου. Η ΠΝΟ, η οποία ζητά τη διασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των Ελλήνων ναυτικών (εν ενεργεία και συνταξιούχων) και την εξαίρεση τους από τις επίμαχες διατάξεις του Νόμου Κατρούγκαλου (4387/2016), αναφέρει ότι «η οξυνόμενη και διογκούμενη συνεχώς ανεργία του κλάδου, η μαύρη ανασφάλιστη εργασία και η συνεχής παραβίαση των όρων εργασίας δεν μπορούν να συνεχίζουν να μένουν αναπάντητα».Επίσης, θέτει θέμα υπογραφής νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας στην ποντοπόρο ναυτιλία που εκκρεμεί από το 2010, αλλά και τροποποίηση του νόμου 4150/13 που δίνει το δικαίωμα στον εκάστοτε υπουργό για τα πλοία της ακτοπλοΐας- που προσεγγίζουν σε λιμάνια του εξωτερικού- να καθορίζει τη σύνθεση κατ εξαίρεση.

«Οι μνημονιακές δεσμεύσεις και πολιτικές είναι σταθερά προσανατολισμένες και υπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και των τοκογλύφων δανειστών οι οποίοι τα τελευταία 7 χρόνια έχουν ρημάξει τη χώρα, έχουν γονατίσει το λαό και έχουν καταστρέψει κάθε εργατικό δικαίωμα και κατάκτηση», τονίζει σε ανακοίνωσή της με αφορμή τη νέα κινητοποίηση η Πανελλήνια Ενωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ). Προσθέτει ότι «η μεγαλύτερη ναυτιλία στον κόσμο, με τον οξυδερκή και δαιμόνιο εφοπλισμό, επιφυλάσσει ανεργία για τους Έλληνες ναυτικούς που αγγίζει το 50%!!!».
Σημειώνεται ότι το συνδικαλιστικό σωματείο των Ελλήνων ναυτικών είχε συναντηθεί πρόσφατα με τον αρμόδιο υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτη Κουρουμπλή. Ο υπουργός είχε δηλώσει προς στους εκπροσώπους της ΠΝΟ ότι μελέτησε το υπόμνημά τους, ενώ υποσχέθηκε πνεύμα καλοπροαίρετης συνεργασίας με τους συνδικαλιστές, ώστε να βρεθούν σημεία συμφωνίας και να προωθηθούν και από τις δύο πλευρές.ethnos.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.