, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Συνήθειες που πρέπει να αλλάξετε για να μην αρρωσταίνετε το χειμώνα

Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε για να παραμείνετε υγιείς ακόμη και τον χειμώνα, είναι να εγκαταλείψετε μερικές κακές συνήθειες. Αν σταματήσετε να κάνετε τα παρακάτω 9 πράγματα, όχι μόνο θα αποφύγετε το να αρρωστήσετε, αλλά θα απολαύσετε και τον κρύο καιρό.
1. Χρησιμοποιείτε ρινικές σταγόνες σταγόνες πριν βγείτε έξω

Ένα κρύο περιβάλλον κάνει τις ρινικές διόδους να στενεύουν. Αν θέλετε να δώσετε λίγη «βοήθεια», με τη μορφή ρινικών σταγόνων, οι βλεννώδεις μεμβράνες δεν θα είναι σε θέση να σας υπερασπιστούν εναντίον των μικροοργανισμών ή να ζεσταθεί ο κρύος αέρας που εισπνέουμε. Είναι καλύτερα να φυσήξετε απλά τη μύτη σας πριν βγείτε έξω.
2. Αναπνέετε από το στόμα όταν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο

Όταν αναπνέετε από το στόμα, δεν μπορείτε να κάνετε ζεστό τον αέρα και αυτό αυξάνει την πιθανότητα να προσβληθείτε από στηθάγχη. Για να αποφύγετε κάτι τέτοιο, αναπνεύστε από τη μύτη αργά και βαθιά.
3. Καλύπτετε τη μύτη και το στόμα με ένα μαντήλι

Όταν έχει κρύο καιρό, οι υδρατμοί που εκπνέουμε μπορεί να μετατραπούν σε πάγο και να εγκλωβιστούν στο υλικό από το οποίο έχει δημιουργηθεί το παλτό ή το μαντήλι. Τότε, ο αέρας που περνά μέσα από το παγωμένο προστατευτικό κάλυμμα, είναι ακόμη πιο κρύος από ότι θα ήταν χωρίς αυτό. Αυτό, μπορεί να προκαλέσει βρογχίτιδα, στηθάγχη και να ερεθίσει το δέρμα σας. Αν το χρειάζεστε πραγματικά, μπορείτε να καλύψετε το πρόσωπό σας αλλά όχι τη μύτη.

4. Τρέχετε σπίτι όταν έχετε ρίγος


Με τα πρώτα σημάδια του κρύου, είναι καλή ιδέα το να μπείτε κάπου ζεστά όπως σε ένα κατάστημα ή ένα καφέ. Μετά από μερικά λεπτά, θα έχετε ζεσταθεί και ηρεμώντας μπορείτε να συνεχίσετε το δρόμο σας. Μην αρχίσετε να κινήστε όλο και γρηγορότερα όταν είστε κιόλας παγωμένοι.

5. Φοράτε εφαρμοστά ρούχα και υποδήματα


Τα υπερβολικά στενά ρούχα και υποδήματα είναι εγγυημένο πως θα σας κάνουν να παγώσετε πιο γρήγορα σε κρύο καιρό. Εάν επιλέξετε ρούχα που είναι ελαφρώς πιο χαλαρά, ο αέρας μεταξύ των στρωμάτων θα βοηθήσει να κρατήσετε την ζεστασιά του σώματός σας.

6. Πίνετε κάτι ζεστό, 30 λεπτά πριν βγείτε έξω


Το πολύ ζεστό τσάι αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος και βελτιώνει τους μηχανισμούς άμυνας του οργανισμού. Κάνει επίσης και τα αιμοφόρα αγγεία να διαστέλλονται. Έτσι, μόλις βγείτε στο κρύο, θα χάσετε γρηγορότερα τη θερμότητα του σώματός σας. Αν χρειάζεστε πραγματικά κάτι για να πιείτε, επιλέξτε νερό ή οποιοδήποτε άλλο ρόφημα αρκεί να είναι ζεστό και όχι καυτό.

7. Βγαίνετε πεινασμένοι στο κρύο


Για να παραχθεί θερμότητα στο σώμα, απαιτείται ενέργεια, αλλιώς θα κρυώσετε γρήγορα. Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να τρώτε όταν πεινάτε. Ή τουλάχιστον, να έχετε ένα σνακ και ένα φλιτζάνι θερμό τσάι κάπου ζεστά.

8. Βάζετε κρέμα πριν βγείτε έξω


Όταν εφαρμόζετε κρέμες για το δέρμα σας, για τα πρώτα 30-40 λεπτά κάνουν το νερό να εξατμιστεί. Σε ψυχρές συνθήκες, αυτό οδηγεί σε ψύξη και βλάβη στο δέρμα. Έτσι, είναι μια καλή ιδέα το να αποφύγετε να πάτε έξω για τουλάχιστον 30 λεπτά μετά την εφαρμογή της κρέμας ή της λοσιόν σας. Επιπλέον, μπορείτε να αποφύγετε τις κρέμες με βάση το νερό.

9.Προθερμαίνεστε με αλκοόλ όταν είστε έξω


Θα νιώσετε θερμότητα για 30-40 λεπτά αφού πιείτε. Μετά, το σώμα ξεκινά και πάλι να κρυώνει πολύ γρήγορα. Επίσης, ο εγκέφαλος μπορεί να μην αντιδράσει επαρκώς σε αυτό παραλείποντας να στείλει μήνυμα πως έχετε κρυώσει. Είναι καλύτερα να πίνετε κάτι μέσα στο σπίτι.enikos.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.