, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Έκρηξη» σε παρεμπόριο λαθραίων τσιγάρων και… λουκέτα!

Μετά την απόφαση της κυβέρνησης που «πάρθηκε εν μία νυκτί» να αυξήσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καπνικά προϊόντα κατά 0,50 λεπτά από 1η Ιανουαρίου του 2017, ο πρόεδρος της Ένωσης Καπνοπωλών και Περιπτερούχων Μακεδονίας Κώστας Ιακώβου εκτιμά πως: «το ποσοστό παρεμπορίου στα λαθραία τσιγάρα αναμένεται να εκτοξευθεί άνω του 30%, κάτι που όπως είναι λογικό θα επιφέρει και νέα λουκέτα στον κλάδο μας. Η αγορά τσιγάρων αυξάνει την επισκεψιμότητα στα μικρά σημεία πώλησης, έτσι αν αυτό μειωθεί σημαντικά, αρκετοί συνάδελφοι θα αναγκαστούν να κλείσουν τις οικογενειακές τους επιχειρήσεις». Μιλώντας στην εφημερίδα Karfitsa, ο κ. Ιακώβου διευκρίνισε πως την τελευταία πενταετία, στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης έκλεισαν 2.000 περίπτερα και ψιλικατζίδικα.
Της Έλενας Καραβασίλη
Όπως εξηγεί ο κ. Ιακώβου, παρά το γεγονός ότι οι έλεγχοι και οι συλλήψεις της αστυνομίας για παρεμπόριο λαθραίων τσιγάρων είναι σχεδόν καθημερινές, δεν επαρκούν. «Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, σχετικά με τις ενέργειες που έχουν γίνει για την πάταξη του λαθρεμπορίου στα τσιγάρα, φαίνεται ότι από το 2014 έως το 2016 έχουν μειωθεί οι έλεγχοι και έχουν αυξηθεί οι ποσότητες που εντοπίζουν. Κι αυτό γιατί δεν επαρκεί το προσωπικό ώστε να πραγματοποιούνται εντατικοί έλεγχοι. Αποτέλεσμα αυτού είναι να μειώνονται σημαντικά τα έσοδα που εξοικονομεί το κράτος από τα πρόστιμα και φυσικά να βλάπτεται ο μικροεπιχειρηματίας».  Σύμφωνα με τον κ. Ιακώβου το 2009 το μερίδιο αγοράς που κατείχαν τα λαθραία τσιγάρα ήταν στο 3%, το 2013 σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ το ποσοστό αυτό άγγιζε το 20%, ενώ όπως λέει ο ίδιος «σαν σωματείο εκτιμούμε πως αυτό το ποσοστό υπερβαίνει πλέον το 30%. Μάλιστα πιστεύουμε πως είναι μία κατάσταση μη αναστρέψιμη. Όταν ένα μερίδιο αγοράς αυξάνεται τόσο πολύ στην περίοδο της οικονομικής κρίσης, χωρίς καμία προστασία του ελληνικού κράτους στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σημαίνει πως αυτή η κατάσταση ολοένα και θα χειροτερεύει». Ο πρόεδρος της Ένωσης Καπνοπωλών και Περιπτερούχων Μακεδονίας, εξηγεί πως λόγω της οικονομικής κρίσης ολοένα και περισσότεροι πολίτες στρέφονται στην κατανάλωση λαθραίων τσιγάρων, καθώς η διαφορά στην τιμή είναι σημαντική. «Όταν ένα πακέτο λαθραίων τσιγάρων πωλείται έναντι 1,50 και 2,00 ευρώ και το νόμιμο έναντι 3,50 και 4,50 ευρώ, αρκετοί επιλέγουν να αγοράσουν τα λαθραία χωρίς βέβαια να σκέφτονται πως αργότερα… θα αναγκαστούν να πληρώσουν πολύ περισσότερα». Ο κ. Ιακώβου μάλιστα τονίζει πως «παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ μας διαβεβαίωνε ότι δε θα γίνουν άλλες αυξήσεις στον φόρο των τσιγάρων, ξαφνικά εν μία νυκτί αποφάσισαν να αυξήσουν το φόρο κατά 0,50 λεπτά. Αυτό φυσικά είναι κάτι που θα προκαλέσει τη ραγδαία αύξηση του λαθρεμπορίου των καπνικών προϊόντων».
Καπνίζουν περιττώματα και τρίχες ζώων
«Ποντίκια, περιττώματα ζώων, χόρτα και τρίχες αποτελούν τη σύνθεση των λαθραίων τσιγάρων, σύμφωνα με μελέτες. Δεν υπάρχει κανένας έλεγχός τους από τη νόμιμη καπνοβιομηχανία και το νόμιμο καλλιεργητή που είναι ο Έλληνας αγρότης. Και φυσικά δεν ελέγχονται από το ελληνικό κράτος. Είναι σαφές λοιπόν πως είναι ακόμη πιο βλαβερά για την ανθρώπινη υγεία», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Ιακώβου. Και συνεχίζει: «μπορεί ο καταναλωτής να πιστεύει πως κερδίζει, καθώς εξοικονομεί κάποια χρήματα από την αγορά λαθραίων τσιγάρων, όμως είναι βέβαιο πως στο μέλλον θα αναγκαστεί να ξοδέψει πολύ περισσότερα χρήματα για την ανυπολόγιστη ζημιά που μπορεί να προκαλέσει στον οργανισμό του η κατανάλωση του συγκεκριμένου καπνού. Έτσι κι αλλιώς το κάπνισμα έχει βλαβερές επιπτώσεις, φανταστείτε λοιπόν τι μπορεί να προκληθεί από την κατανάλωση τέτοιων προϊόντων που δεν ελέγχονται από πουθενά». Ο κ. Ιακώβου μάλιστα τονίζει ότι: «ο Έλληνας καταναλωτής πρέπει να καταλάβει και κάτι ακόμη. Με την αγορά λαθραίων τσιγάρων βοηθά στην οικονομική ενίσχυση παγκόσμιων τρομοκρατικών οργανώσεων. Υπάρχει βίντεο που έχει δοθεί από τις καπνοβιομηχανίες στα υπουργεία, το οποίο απεικονίζει ότι το λαθρεμπόριο τσιγάρων πραγματοποιείται από τέτοιες οργανώσεις».
«Τριπλάσιος αριθμών Ελλήνων θα φεύγει στις γειτονικές χώρες»
Το μεγαλύτερο πρόβλημα διακίνησης παράνομων καπνικών προϊόντων ξεκινά, σύμφωνα με τον κ. Ιακώβου από την Αθήνα και σταδιακά «ανεβαίνει» στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ γίνεται εντονότερο στις περιοχές που συνορεύουν με άλλες χώρες όπως η Βουλγαρία και τα Σκόπια. «Οι καταναλωτές πλέον καταφεύγουν στις γειτονικές χώρες για τα καθημερινά τους ψώνια, τη βενζίνη και τα τσιγάρα. Οι τιμές είναι χαμηλότερες, έτσι κάνουν εξοικονόμηση χρημάτων, ενώ δε χρειάζονται διαβατήριο για να περάσουν τα σύνορα. Πιστεύω πως το ποσοστό των Ελλήνων που θα αναγκαστεί να κάνει τις αγορές του στα Σκόπια και τη Βουλγαρία θα διπλασιαστεί, μπορεί και να τριπλασιαστεί, μέσα στο 2017», επισημαίνει ο ίδιος. Τέλος όπως επισημαίνει ο κ. Ιακώβου, «αυτό είναι κάτι που θα επιφέρει ακόμη περισσότερα λουκέτα σε περίπτερα και ψιλικατζίδικα».
Ημερήσιος τζίρος 5.000 ευρώ! 
Ο κ. Ιακώβου αναφέρει χαρακτηριστικά πως το κέρδος του μικροεπιχειρηματία σε ένα πακέτο τσιγάρων που κοστίζει 4,00 ευρώ αντιστοιχεί σε 0,20 λεπτά. Στα πιο φτηνά τσιγάρα που κοστίζουν 3,50 ευρώ το κέρδος είναι 0,10 λεπτά. «Στα λαθραία τσιγάρα το μέγεθος κερδοφορίας είναι πολλαπλάσιο. Γι’ αυτό άλλωστε δεν τους φοβίζουν τα πρόστιμα της τάξεως των 1.500 ευρώ όταν και αν συλληφθούν. Αν κάνουν για παράδειγμα ημερήσιο τζίρο που φτάνει τα 5.000 ευρώ, όπως καταλαβαίνετε το ποσό του προστίμου είναι σχεδόν αμελητέο». Ο ίδιος αναφέρει πως σύμφωνα με μελέτες που έχουν δημοσιευθεί, τα παράνομα προϊόντα καπνού προέρχονται κυρίως από παράνομες εταιρίες με έδρα την Κίνα, την Αίγυπτο και την Αραβία που κατασκευάζουν τσιγάρα… με καπνό αμφιβόλου ποιότητας.
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.