, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Δήμος Δέλτα: Δύο νέα ευρωπαϊκά προγράμματα (INTERREG) για το περιβάλλον

 
Σε δύο έργα προκρίθηκε να συμμετάσχει ο Δήμος Δέλτα στο πλαίσιο του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδας – ΠΓΔΜ 2014-2020 (INTERREG), στον άξονα προτεραιότητας 2 «Προστασία του Περιβάλλοντος – Μεταφορές».
Συγκεκριμένα:

  1. Ως leader στο έργο «Πρόληψη, ελάττωση, διαλογή στην πηγή και επαναχρησιμοποίηση των βιοαποβλήτων» (BioWaste) με εταίρους τον ΦΟΣΔΑ, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Τμήμα Χημείας του ΑΠΘ, το Πανεπιστήμιο της Μπίτολα και το Δήμο Resen. Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός ανέρχεται στο ποσό του 1,5 εκ. ευρώ.

Το προτεινόμενο έργο αφορά στη μείωση των βιοαποβλήτων σε επίπεδο Δήμων, στην αποτίμηση του δυναμικού (ποσοτικό και ενεργειακό) και στη διερεύνηση των δυνατοτήτων αξιοποίησής τους, είτε για την παραγωγή βιολιπάσματος είτε για την παραγωγή βιοενέργειας (βιοαερίου).
Τα αναμενόμενα οφέλη από την υλοποίηση του έργου για τους Δήμους και τις τοπικές κοινωνίες γενικότερα θα είναι περιβαλλοντικά, οικονομικά, κοινωνικά, ηθικά κ.ά.

  1. Ως εταίρος στο έργο «Επιτυχής παρακολούθηση πλημμυρών και εδαφικών καθιζήσεων για την αντιμετώπιση κινδύνων και τον διασυνοριακό αστικό σχεδιασμό» (Sumo FS) με leader το ΕΚΕΤΑ και λοιπούς εταίρους το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το Τμήμα Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Πανεπιστημίου St Kliment Ohridski της Μπίτολα και το Δήμο Mogila. Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός ανέρχεται στο ποσό του 1 εκ. ευρώ.

Σκοπός του έργου είναι η ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού συστήματος παρακολούθησης και εποπτείας για τις πλημμύρες και τις καθιζήσεις του Καλοχωρίου, μέσω ενός δικτύου συλλογής δεδομένων και της επεξεργασίας αυτών με στόχο την αξιολόγηση των κινδύνων, την πρόληψη και διαχείριση των φυσικών καταστροφών και την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης στη διαχείριση φυσικών καταστροφών, μέσω επιμορφωτικών σεμιναρίων.
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.