, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Περιβαλλοντικοί έλεγχοι σε βιομηχανικές μονάδες

(φωτο Σάββας Αυγητίδης)

Σε επτά με οκτώ μέρες θα υπάρξει πιο εμπεριστατωμένη εικόνα για τα αποτελέσματα των περιβαλλοντικών ελέγχων, που πραγματοποιούν εδώ και ένα μήνα μεικτά κλιμάκια σε όλες τις βιομηχανικές μονάδες της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι και θα συνεχιστούν.
Τα παραπάνω ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνεδρίασης της Μητροπολιτικής Επιτροπής. Η ίδια σημείωσε ότι τα κλιμάκια ελέγχου περιβαλλοντικών επιπτώσεων έχουν ενεργοποιηθεί σε συνεργασία και με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Όπως ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια, την Παρασκευή θα δοθεί συνέντευξη Τύπου για το πρόβλημα της έντονης δυσοσμίας στην περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης και τις πρωτοβουλίες για την αντιμετώπισή του. Την ενημέρωση θα πραγματοποιήσουν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, η αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας, η διευθύντρια του Εργαστηρίου Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, καθηγήτρια, Ντίνα Σαμαρά και εκπρόσωπος των ΕΛΠΕ.
Εξάλλου, με αφορμή τη μήνυση που κατέθεσε  ο δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου Πέτρος Σούλας κατά των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), λόγω της εμφάνισης πυκνού μαύρου καπνού προερχόμενου από τον πυρσό των εγκαταστάσεών τους στη Θεσσαλονίκη, η κ. Πατουλίδου σημείωσε: «Κάθε φορέας αυτοδιοίκησης λειτουργεί ανάλογα με τον τρόπο που νομίζει ότι θα είναι πιο αποτελεσματικός για τους πολίτες. Εκείνο που γνωρίζω εγώ είναι ότι από τις 11.00 το πρωί που εκδηλώθηκε ο μαύρος καπνός μέχρι και τις 4.00 το απόγευμα, οι δικές μας υπηρεσίες έψαχναν και τους επιθεωρητές των ΕΛΠΕ, δεν τους βρήκαν τουλάχιστον σε αυτό το μεσοδιάστημα. Η αστυνομία περιβάλλοντος, μαζί με τους δικούς μας υπηρεσιακούς παράγοντες, πήγαν επιτόπου. Η απάντηση από τα ΕΛΠΕ ήταν ότι επρόκειτο για μια αστοχία στα χημικά, την οποία έκλεισαν άμεσα. Έχουν βγει και τα ΚΕΠΕ (κλιμάκια ελέγχου περιβαλλοντικών επιπτώσεων), όχι μόνο για τα πετρέλαια αλλά και για όποιες βιομηχανίες υπάρχουν ακόμα εκεί  και μέσα σε τουλάχιστον επτά με οκτώ μέρες θα έχουμε μια πιο εμπεριστατωμένη τουλάχιστον εικόνα αυτού του φαινομένου γενικότερα».
Στελέχη των ΕΛΠΕ δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι από κακή πληροφόρηση αναφέρεται η 11η πρωϊνή ως ώρα εκδήλωσης του περιστατικού, το οποίο εκδηλώθηκε στις 13.15 και έληξε στις 14.30. Στη διάρκεια αυτή, στελέχη των ΕΛΠΕ μίλησαν με τον αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος, Κώστα Γιουτίκα, τον προϊστάμενο του Τμήματος Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, Ηρακλή Λάτσιο, τον δήμαρχο Ευόσμου, Πέτρο Σούλα και άλλους παράγοντες.
Υπενθυμίζεται ότι με χτεσινή τους ανακοίνωση, τα ΕΛΠΕ διευκρινίζουν ότι το μικρής διάρκειας περιστατικό δεν προκάλεσε ρύπανση, ενώ η δυσλειτουργία που το προκάλεσε αποκαταστάθηκε πλήρως. «Η μικρή διάρκεια του περιστατικού και η διασπορά του καπνού δεν προκάλεσαν ρύπανση, όπως επιβεβαιώνεται και από τις μετρήσεις του Σταθμού Παρακολούθησης της Ποιότητας της Ατμόσφαιρας», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση. Το Διυλιστήριο Θεσσαλονίκης βρίσκεται εκτός λειτουργίας από τις 6 Νοεμβρίου, λόγω εργασιών συντήρησης.
πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.