, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Νέα τεχνική αρθοπλαστικής ισχίου επιτρέπει στον ασθενή να κινηθεί άμεσα

Μια σχεδόν αναίμακτη και ελάχιστης επεμβατικότητας τεχνική αρθροπλαστικής ισχίου, η οποία γίνεται με τον βασικό χειρουργικό εξοπλισμό και επιτρέπει στον ασθενή να κινηθεί άμεσα χωρίς μετεγχειρητικό πόνο, παρουσιάστηκε στη διάρκεια του διεθνούς συνεδρίου με τίτλο “MAST3 Conference in Arthroplasty Surgery”, που διοργανώθηκε  στη Θεσσαλονίκη από την Πανεπιστημιακή Ορθοπαιδική Κλινική του νοσοκομείου Παπαγεωργίου.
Πρόκειται για την τεχνική προσπέλασης “superPATH”, με την οποία μπορούν να γίνονται αρθοπλαστικές ισχίου σε όποιο δημόσιο ή ιδιωτικό νοσοκομείο διαθέτει τον βασικό χειρουργικό εξοπλισμό. Να σημειωθεί ότι  η αρθρίτιδα είναι πολύ συχνή νόσος, την οποία αναπτύσσουν οι άνθρωποι μετά την ηλικία των 45-50 ετών και ένας μεγάλος αριθμός από αυτούς θα χρειαστεί χειρουργική αποκατάσταση. Σήμερα στην Ελλάδα 1,5-2 εκατομμύρια ενήλικες πάσχουν από αρθρίτιδα και πολλοί από αυτούς θα χρειαστούν αντιμετώπιση με αρθροπλαστική. Ωστόσο στα δημόσια νοσοκομεία υπάρχει λίστα αναμονής για τις επεμβάσεις αρθροπλαστικής, η οποία μπορεί να φτάσει και τους 12 μήνες.
Για την τεχνική αυτή μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ισχίου, αναπληρωτής καθηγητής Ορθοπαιδικής στο  ΑΠΘ, Ελευθέριος Τσιρίδης.
“Το συνέδριο αφορά την ορθοπαιδική χειρουργική και μόνο τις αντικαταστάσεις αρθρώσεων, δηλαδή την αρθροπλαστική του ισχίου και του γόνατος. Αυτό που παρουσιάζουμε φέτος, το οποίο είναι κάτι πολύ νέο και πολύ μοντέρνο και το εφαρμόζουμε εδώ στη Θεσσαλονίκη, είναι ότι κάνουμε τις αρθροπλαστικές του ισχίου με μια τεχνική μικρής επεμβατικότητας, η οποία λέγεται ‘προσπέλαση superPATH’. Τα πλεονεκτήματά της είναι ότι δεν χρειάζεται ειδικό εξοπλισμό, γίνεται με πολύ μικρή τομή, δεν αιμορραγούν οι ασθενείς, δεν πονούν, κινητοποιούνται άμεσα την ίδια ή την επόμενη ημέρα, αλλά το κυριότερο είναι ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλων των τύπων οι τεχνητές αρθρώσεις. Δεν είναι, λοιπόν, εξαρτημένος ο γιατρός από μια συγκεκριμένη εταιρεία ή από μια συγκεκριμένη πρόθεση. Αυτό δίνει μεγάλη ελευθερία επιλογής και μεγάλη ευκολία εκπαίδευσης” ανέφερε ο κ Τσιρίδης.
πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.