, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Συννεφιασμένη Κυριακή

του Αντώνη Σαουλίδη*
Ένα ακόμη κρίσιμο Σαββατοκύριακο αναμένεται να ζήσει το παραδοσιακό πολιτικό σύστημα στην Ευρώπη. Σε λίγες μόνο ώρες από σήμερα έχουν προγραμματιστεί να λάβουν χώρα δύο γεγονότα ιδιαίτερης πολιτικής αλλά και ιστορικής αξίας. Από τη μία το δημοψήφισμα που οργανώνει η ιταλική κυβέρνηση σχετικά με την αποδοχή των συνταγματικών αλλαγών και από την άλλη η εκλογή προέδρου στην Αυστρία.
Η άρνηση των Ιταλών ψηφοφόρων να εγκρίνουν την πρόταση Ρέντσι για αναθεώρηση του Συντάγματος και μέσω αυτού μεταρρύθμισης του τρόπου λειτουργίας του συστήματος εξουσίας της γειτονικής μας  χώρας, μπορεί να σημάνει την είσοδο μίας ακόμη ευρωπαϊκής χώρας σε περίοδο αβεβαιότητας. Αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι θα κυριαρχήσει ο φόβος στην οικονομία, η αστάθεια στην αγορά, η ανισότητα στην κοινωνία και ο λαϊκισμός στην πολιτική.Όλα αυτά μπορούν να συμβούν επειδή οι Ιταλοί ψηφοφόροι που ενέκριναν την τοποθέτηση Ρέντσι ως πρωθυπουργού, με την προοπτική να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, αρνούνται να υποστηρίξουν το πλάνο το οποίο αυτοί είχαν επιλέξει.
Λίγο πιο βόρεια,  οι Αυστριακοί καλούνται να αποτρέψουν την εκλογή του πρώτου ακροδεξίου προέδρου κράτους σε ευρωπαϊκή χώρα μετά την όχι και τόσο μακρινή περίοδο των αρχών του 20ου αιώνα.Οι εκλογές στην Αυστρία είναι πολύ πιο κρίσιμες από την εξέλιξη του ιταλικού δημοψηφίσματος διότι είναι πολύ πιθανό το αποτέλεσμά τους να ανοίξει δρόμο στην εκλογή Λεπέν. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ενός κακού μύρια έπονται και γι΄αυτόν ακριβώς το λόγο θα πρέπει να αντισταθούμε.
Μπορεί το πολιτικό σύστημα και οι ελίτ που κυριαρχούν σε αυτό να έχουν “ξεθωριασμένες” αρχές και αξίες, ανύπαρκτη αξιοπιστία και μια απέραντη εγωπάθεια αδιαφορώντας για την κατάσταση που βιώνουν οι πολίτες, ωστόσο όμως η απάντηση δεν μπορεί να είναι η αποδοχή του μίσους, του φανατισμού, της μισαλλοδοξίας και του λαϊκισμού στην καθημερινότητα μας.
Εμείς, οι Έλληνες,  σίγουρα δεν είμαστε τέτοιοι. Μπορούμε να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα αλλάζοντας τους ανθρώπους που το αποτελούν. Επιλέγοντας αυτούς που θα προσπαθήσουν να δώσουν ώθηση στην παρακμάζουσα πατρίδα μας και όχι απλά αυτούς που θα τιμωρήσουν εκείνους που οδήγησαν την χώρα μας στην παρακμή. Γιατι κλείνοντας τον κύκλο, στο τέλος τιμωρούμε τους ίδιους μας τους εαυτούς.
Ας ελπίσουμε ότι η Κυριακή αυτή δεν θα είναι “συννεφιασμένη”!
*Ο κ. Σαουλίδης είναι αντιδήμαρχος Νεάπολης- Συκεών

#Tags: ΠΑΣΟΚ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.