, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Σε διάλογο καλεί τους αγρότες ο Β. Αποστόλου

Πρόσκληση σε διάλογο απηύθυνε στους αγρότες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή και υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να στηρίξει -και στηρίζει- με κάθε τρόπο τον αγροτικό κόσμο».
«Επιτρέψτε μου να απευθυνθώ στους αγρότες, που εμφανίζονται να ηγούνται των πρωτοβουλιών για την οργάνωση των φετινών κινητοποιήσεων. Έχουν προβλήματα, όπως έχουν όλοι οι αγρότες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως έχουν και οι υπόλοιποι Έλληνες. Όμως, τα στοιχεία της Eurostat και της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι η ανοδική τροχιά που παρουσίασε το εισόδημά τους το 2015 θα συνεχιστεί και το 2016» είπε ο υπουργός και κάλεσε τους αγρότες σε διάλογο.
«Είναι γνωστό ότι ο αγροτικός χώρος έχει αυτή την περίοδο πρόβλημα θεσμικής εκπροσώπησης. Εμείς είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με όλες τις ομάδες που εμφανίζονται ότι τον εκπροσωπούν» σημείωσε.
Ο κ. Αποστόλου είπε ότι για τα ζητήματα που κυριάρχησαν στις περσινές κινητοποιήσεις, οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού υλοποιήθηκαν κατά γράμμα. «Υποσχεθήκαμε ελάφρυνση για τη μεγίστη πλειοψηφία την προκαταβολή φόρου που κατέβαλε τις προηγούμενες χρονιές». Αντίστοιχα, είπε ότι 90% των αγροτών θα πληρώνουν για την ασφάλισή τους λιγότερα από αυτά που κερδίζουν από τη μείωση της φορολογίας τους.
«Η διασφάλιση του αφορολογήτου ορίου και της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ ήταν για τους αγρότες τα σημαντικότερα ζητήματα που το 2016 θεσπίσαμε» ανέφερε και σημείωσε ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουν δοθεί συνολικά το 2016 στην ελληνική ύπαιθρο περισσότερα από 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ, συνολικές ενισχύσεις.
Ο κ. Αποστόλου είπε επίσης ότι για δεύτερη χρονιά οι ελεγκτικές Αρχές δεν επέβαλαν στη χώρα πρόστιμα και καταλογισμούς, όταν την προηγούμενη πενταετία συσσωρεύθηκαν περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια ευρώ. «Εμείς διαπραγματευόμαστε και είμαστε σε καλό δρόμο, προκειμένου να αποφύγει η χώρα μας την επιβολή υπέρογκων προστίμων» τόνισε.
Για τις πληρωμές του ΕΛΓΑ είπε ότι ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Τον Αύγουστο του 2016 ολοκληρώθηκαν οι πληρωμές του 2015, δηλαδή πέντε μήνες νωρίτερα, και τον Νοέμβριο ξεκίνησαν οι πληρωμές των ζημιών του 2016, δηλαδή τρεις μήνες νωρίτερα από την περσινή χρονιά, παρότι η φετινή χρονιά ήταν πιο δύσκολη και από πλευράς καιρικών συνθηκών, αλλά και λόγω της αποχής των εκτιμητών.
Ο κ. Αποστόλου έκανε λόγο και για «μάχες» που δίνει η κυβέρνηση για την υπεράσπιση των ελληνικών προϊόντων και υπογράμμισε ότι απαιτείται ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας και την αναζωογόνηση της περιφέρειας και της υπαίθρου και ότι για την υλοποίησή του αξιοποιείται κάθε δυνατότητα και διαθέσιμο εργαλείο με πρώτο απ’ όλα το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης ύψους 4,7 δισεκατομμυρίων κοινοτικής συμμετοχής.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.