, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Τι (δεν) κάνατε κύριε Δήμαρχε;

Σχεδόν δυόμιση χρόνια έχουν περάσει από τις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές. Δήμαρχοι του νομού Θεσσαλονίκης, μιλώντας στην KARFITSA, έκαναν τη μέχρι στιγμής αξιολόγηση του έργου τους και αποκαλύπτουν αν σχεδιάζουν ανασχηματισμό στις διοικήσεις τους.
Της Φιλίππα Βλαστού
Δήμος Λαγκαδά
karagiannis-%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%bf%cf%82-%ce%bb%ce%b1%ce%b3%ce%ba%ce%b1%ce%b4%ce%b1
Λόγω της οικονομικής κρίσης και των συνεπειών της στη καθημερινότητα των πολιτών ο δήμος λειτουργεί, σύμφωνα με τον δήμαρχο, Ιωάννη Καραγιάννη: «κοινωνικό παντοπωλείο, κοινωνικό φαρμακείο και ιατρείο για τη δωρεάν περίθαλψη των ανασφάλιστων συμπολιτών μας. Σε λειτουργία βρίσκεται και το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Λαγκαδά. Μέσα από τις κοινωνικές μας υπηρεσίες υλοποιούνται επίσης σε τακτά διαστήματα, επισιτιστικά προγράμματα διανομής τροφίμων». Στις προτεραιότητες του δήμου ιεραρχήθηκαν, όπως είπε ο δήμαρχος, η παιδεία και το περιβάλλον. «Επανεκκινήσαμε, τη διαδικασία κατασκευής νέου Δημοτικού Σχολείου στην Τοπική Κοινότητα Ηρακλείου, το οποίο ολοκληρώθηκε και είναι έτοιμο να λειτουργήσει. Προχωρήσαμε στην ίδρυση Ειδικού Δημοτικού Σχολείου στο Λοφίσκο, ενώ επανεκκινούμε τις διαδικασίες λειτουργίας του ήδη ιδρυμένου Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στη Δορκάδα».
Επιπλέον, ο δήμος Λαγκαδά εντάχθηκε στο επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης για την περίοδο 2017 – 2021, ούτως ώστε να επεκταθεί το φυσικό αέριο στην περιοχή, ενώ μεταξύ άλλων ο δήμαρχος συμπλήρωσε ότι:  «μέσα από το  χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου, καταθέσαμε πλήρη φάκελο για την απόκτηση του διατηρητέου κτιρίου “Αλευρόμυλος Γεωργιάδη”. Όσον αφορά το περιβάλλον, ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι : «επιταχύναμε την αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης στον Δήμο Λαγκαδά κατά 20% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και ολοκληρώσαμε την πλήρη αποκατάσταση και των πέντε  ΧΑΔΑ στον Δήμο Λαγκαδά.  Εξασφαλίσαμε τη συνέχιση και τη χρηματοδότηση του έργου του Αποχετευτικού Δικτύου στον Άγιο Βασίλειο, το οποίο είχε διακοπεί λόγω απένταξής του από την προηγούμενη διοίκηση».  Τα μελλοντικά σχέδια-έργα του δήμου είναι : «ήδη ξεκινήσει  τη διαδικασία επανένταξης των Αποχετευτικών Δικτύων και Βιολογικών Σταθμών Επεξεργασίας Λυμάτων στις Δημοτικές Κοινότητες Ασσήρου, Λαγυνών, Σοχού και Ζαγκλιβερίου τα οποία είχαν όλα απενταχθεί και σήμερα, μετά από δουλειά δύο ετών, ετοιμαζόμαστε να καταθέσουμε πρόταση στην πρόσκληση του ΕΣΠΑ που άνοιξε χθες με τίτλο «Ολοκλήρωση υποδομών συλλογής και επεξεργασίας αστικών λυμάτων στους οικισμούς Γ΄ προτεραιότητας». Όσον αφορά την ενδεχόμενο ανασχηματισμό στο δήμο του ο κ. Καραγιάννης ήταν σαφής λέγοντας πως: «όπως γνωρίζετε προβλέπεται από τον Νόμο του Καλλικράτη ως προς τον τρόπο και τον χρόνο που πραγματοποιείται».
 
Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου
petros-soulas-evosmos-kordelio «Ο δήμος μας έχει βγει από τη λίστα των υπερχρεωμένων δήμων της χώρας» ήταν το πρώτο πράγμα που δήλωσε ο δήμαρχος Πέτρος Σούλας, καθώς το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πραγματοποιήση έργων όπως «εκτεταμένο πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων,  ύψους 1.800.000€ που βρίσκεται σε εξέλιξη, παρεμβάσεις υλοποιήθηκαν για την αναβάθμιση των υποδομών καθαριότητας, με την ανανέωση του μηχανοκίνητου στόλου και την προμήθεια νέων κάδων. Στον τομέα της Κοινωνικής Πολιτικής επανασυστήσαμε τις δομές του Κοινωνικού Ιατρείου, του Φαρμακείου και της Τράπεζας Τροφίμων, ενώ εξασφαλίσαμε τη συνέχιση της χρηματοδότησης για τη λειτουργία του Ξενώνα φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους».
Το μεγαλύτερο άλυτο πρόβλημα στο δήμο, όπως αναφέρει ο δήμαρχος είναι : «η αντιμετώπιση του προβλήματος της σχολικής στέγης με την κατασκευή νέων σχολείων βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας, η θωράκιση του δήμου με υποδομές όπως πάρκα, παιδικές χαρές, νέους χώρους στάθμευσης και η κατασκευή εμβληματικών έργων διαδημοτικού χαρακτήρα που θα καταστήσουν το δήμο μας μητροπολιτικό κέντρο της δυτικής Θεσσαλονίκης», επισημαίνοντας ότι «βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την ένταξη του δήμου μας στο ΕΣΠΑ για την υλοποίηση έργων σχολικής στέγης που θα ανακουφίσουν το μέγιστο αυτό πρόβλημα». Ο κ. Σούλας, αναφερόμενος στον πρόσφατο ανασχηματισμό που έκανε στο δήμο τόνισε ότι δεν θα ξανασχεδιάσει κάποιον άλλον μέχρι το τέλος της θητείας.
 
Δήμος Δέλτα
%cf%86%cf%89%cf%84%ce%bf%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bf%cf%82-%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%bf%cf%82-%ce%b4%ce%b5%ce%bb%cf%84%ce%b1Επεμβάσεις στο οδικό δίκτυο έγιναν μέσα στο 2015, στο δήμο, περιέγραψε ο δήμαρχος Δέλτα, Ευθύμιος Φωτόπουλος: «υλοποιήθηκαν έργα συντήρησης οδών και ασφαλτόστρωσης ύψους 1,05 εκατ. ευρώ ενώ ήδη έχουμε δημοπρατήσει έργα ύψους 1,4 εκατ. ευρώ.  Επίσης, ολοκληρώσαμε το αποχετευτικό σύστημα στο Ανατολικό, ενώ υλοποιούμε το αποχετευτικό στα Κύμινα και στα Νέα Μάλγαρα. Σιγά σιγά ολοκληρώνεται κι εκεί το έργο με τις ασφαλτοστρώσεις των δικτύων». Αυτά που δεν έχουν πάρει σάρκα και οστά ακόμα, αλλά ο δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι είναι προς ανέγερση είναι : «το Λύκειο Διαβατών καταφέραμε να το εντάξουμε στο ΕΣΠΑ. Σε εξέλιξη είναι εργασίες ανέγερσης του 3ου Νηπιαγωγείου και του 2ου Δημοτικού στη Ν. Μαγνησία, ολοκληρώθηκαν οι 9 αίθουσες για το 4ο Γυμνάσιο Εχεδώρου (Ν. Μαγνησία) και πήραμε απόφαση για έκτακτη διάθεση κονδυλίων στη σχολική επιτροπή για εξοπλισμό του σχολείου, μιας και το υπουργείο μας απάντησε ότι αδυνατεί να στείλει εξοπλισμό όπως επιτάσσει η αρμοδιότητά του. Ήδη άρχισαν οι εργασίες κατασκευής του 5ου Νηπιαγωγείου Σίνδου ενώ δημοπρατείται το έργο ολοκλήρωσης του παλαιού Παιδικού Σταθμού στη Σίνδο. Προετοιμάζουμε έργα και σε άλλα σχολεία όπως το ΕΠΑΛ Χαλάστρας και το 3ο Δημοτικό Διαβατών. Τέλος, αναστηλώνουμε το Παλαιό Δημοτικό Σχολείο στο κέντρο της Σίνδου για να στεγάσει το Δημαρχείο του Δήμου Δέλτα». Ο κ. Φωτόπουλος χαρακτήρισε «συλλογική υπόθεση» την δουλεία του Δήμου και για αυτό θα όπως κατέθεσε : «θα κάνω αλλαγές στο σχήμα διοίκησης προκειμένου να αξιοποιηθούν όλες οι δυνάμεις μας».
 
Δήμος Ωραιοκάστρου
%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%bf%cf%82-%cf%89%cf%81%ce%b1%ce%b9%ce%bf%ce%ba%cf%83%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%85-%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%bf%cf%82-%ce%b3%ce%b1%ce%b2%ce%bf%cf%84%cf%83%ce%b7%cf%82Ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης, απαριθμώντας μερικά από τα έργα που έχουν γίνει μέχρι στιγμής είπε πως : «στη δημοτική ενότητα Μυγδονίας στο άμεσο προσεχές διάστημα αναμένεται η κατασκευή κυκλικού κόμβου στην έξοδο της Λητής προς Μελισσοχώρι ενώ ήδη υλοποιήθηκε η επέκταση της αποχέτευσης στο μεγαλύτερο τμήμα του Μελισσοχωρίου. Επιπλέον, έχουν προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό οι εργασίες που αποβλέπουν στην επίλυση του θέματος της ύδρευσης της Μυγδονίας. Στη δημοτική ενότητα Καλλιθέας αποκαταστήσαμε την ιρλανδικού τύπου διάβαση στον Πεντάλοφο».
Στόχος του δήμου, από εδώ και πέρα, για την δημοτική ενότητα Ωραιοκάστρου σύμφωνα με τον ίδιο είναι: «η επίλυση του θέματος της στροφής της Γαλήνης, όπου έχουν σημειωθεί δεκάδες τροχαία ατυχήματα. Για το θέμα αυτό οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν από μέρα σε μέρα». Προς υλοποίηση είναι και : «το έργο της κατασκευής του 2ου δημοτικού σχολείου Παλαιοκάστρου», ενώ «για τη γέφυρα Φιλαδέλφειας έχει συνταχθεί η μελέτη και προχωράμε στη διαδικασία δημοπράτησης ενώ έχει ξεκινήσει η διαδικασία ένταξης και υποβολής του σχετικού φακέλου για την αποχέτευση της Καλλιθέας». Ο δήμαρχος όπως εξομολογήθηκε στην KARFITSA δεν προτίθεται να κάνει ριζικές αλλαγές στις θέσεις των αντιδημάρχων, ωστόσο : «θα κάνω μερικές αλλαγές τον ερχόμενο Φεβρουάριο χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όσοι θα αλλαχθούν υπολείπονται σε προσφορά υπηρεσιών και έργου».
 
Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης
%ce%94%ce%ae%ce%bc%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%bf%cf%82-%ce%91%ce%bc%cf%80%ce%b5%ce%bb%ce%bf%ce%ba%ce%ae%cf%80%cf%89%ce%bd-%ce%9c%ce%b5%ce%bd%ce%b5%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%b7%cf%82-%ce%bb%ce%b1%ce%b6%ce%b1Η παιδεία ήταν η προτεραιότητα στο  δήμο Αμπελοκήπων Μενεμένης. Ο δήμαρχος Λάζαρος Κυρίζογλου που κρατάει τα ηνία του δήμου από το 2003 είπε ότι:  «Μέχρι στιγμής κατασκευάσαμε στον ενιαίο δήμο συνολικά 14 νέα διδακτήρια νηπιαγωγεία, δημοτικά γυμνάσια και λύκεια, αλλά και στον κοινωνικοπροινιακό τομέα έχουμε ως δήμος ένα ισχυρό δίκτυο προστασίας με ΚΑΠΗ, κέντρα ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων,  βοήθεια στο σπίτι, παιδικούς σταθμούς, βρεφονηπιακούς σταθμούς, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών με αναπηρίας, πολυιατρείο δημοτικό, ιατρεία, τρία φυσικοθεραπευτήρια, και διάφορα άλλα». Όπως τόνισε ο δήμαρχος μιλώντας στην KARFITSA στο δήμο έχουν κατασκευαστεί γηπέδων ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϊ, τένις. Μέσω ΕΣΠΑ αγοράστηκαν 14 νέα οχήματα γα την υπηρεσία καθαριότητας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. Ο δήμαρχος πρόσθεσε ότι έχει η ολοκληρωθεί:  «η απόκτηση 161 στρεμμάτων από το στρατόπεδο Μέγας Αλέξανδρος και η ανάπλαση του μετώπου της οδού Δενδροποτάμου». Τα έργα που δεν έχουν γίνει ακόμα, αλλά ο δήμαρχος τόνισε ότι έχουν «μπει» στο αυλάκι είναι : «το έργο της υπόγειας οδού Μενεμένης, το οποίο σε 20 μήνες περίπου από τώρα θα είναι έτοιμο, για την αμφίδρομη κίνηση των αυτοκινήτων από και προς την Μοναστηρίου, χωρίς την παρεμβολή της διακοπής της κυκλοφορίας από τις μπάρες του ΟΣΕ στο ύψος της οδού Αγ. Παρασκευής με Έλ. Αλεξίου. Η βιοκλιματική ανάπλαση της οδού Μοναστηρίου. Η  προστασία ανάπλασης του δυτικού θαλάσσιου μετώπου, στα όρια του δήμου μας και του δήμου Δέλτα, το μόνο που μένει είναι να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή των έργων που προβλέπει η μελέτη». Ο κ. Κυρίζογλου είναι υπέρμαχος του ανασχηματισμού και τόνισε ότι : «στην τρέχουσα θητεία μας θα γίνουν τέσσερις ανασχηματισμοί. Ήδη οι δυο έχουν γίνει, τον Μάρτιο προβλέπεται ο τρίτος και η τέταρτη δεκατρείς μήνες πριν την λήξη της θητείας.
 
%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%bf%cf%82-%cf%87%ce%b1%ce%bb%ce%ba%ce%b7%ce%b4%ce%bf%ce%bd%ce%b1%cf%82-%cf%84%cf%83%ce%bf%cf%85%ce%ba%ce%bd%ce%b9%ce%b4%ce%b1%cf%82Δήμος Χαλκηδόνας
Κατά την τελευταία διετία όπως ανέφερε ο δήμαρχος Χαλκηδόνας, Ιωάννης Τσουκνιδάς είπε ότι κάποια έργα: «έχουν δρομολογηθεί όπως της αποχέτευσης και ύδρευσης. Εντάξαμε και προχωράει το αρδευτικό των Κουφαλίων. Στο ΕΣΠΑ έχουν ενταχθεί και τρία προγράμματα κοινωνικού ενδιαφέροντος όπως, κοινωνικό παντοπωλείο, ιατρείο και κοινωνικές υπηρεσίες λειτουργίας στο δήμο ». Παράλληλα, ο δήμαρχος εξήγησε ότι «αυτό προσπαθούμε να κάνουμε είναι η ανάπτυξη του φυσικού αερίου στο δήμο μας».Όσον αφορά τα πράγματα που δεν έχουν γίνει ακόμα,  δήμαρχος σχολίασε ότι δεν υπάρχει κάτι που να μη έχει πραγματοποιηθεί ή δρομολογηθεί. «Ο ανασχηματισμός θα γίνει  με την λήξη των δυόμιση ετών ή και πιο μπροστά» προανήγγειλε ο δήμαρχος.
 
Δήμος Παύλου Μελά
%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%bf%cf%82-%cf%80%ce%b1%cf%85%ce%bb%ce%bf%cf%85-%ce%bc%ce%b5%ce%bb%ce%b1-%ce%b4%ce%b5%ce%bc%ce%bf%cf%85%cf%81%cf%84%ce%b6%ce%b9%ce%b4%ce%b7%cf%82«Η παραχώρηση του στρατοπέδου Παύλου Μελά, στο δήμο μας. Τα επόμενα χρόνια μέσα από το νέο ΕΣΠΑ και από χρηματοδοτήσεις ο χώρος θα μετατραπεί σε μητροπολιτικό πάρκο για όλους τους πολίτες. Ακόμη ένα σημαντικό έργο που υλοποιήθηκε είναι η βιοκλιματική ανάπλαση στη Σταυρούπολη και μικροέργα αρδευτικού περιεχομένου», είναι τα σημαντικότερα έργα που έχουν γίνει την τελευταία διετία στον δήμο Παύλου Μελά, εξήγησε ο δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης. Ο μεγάλος «πονοκέφαλος» στο δήμο Παύλου Μελά είναι η σχολική στέγη. «Έχουμε πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα ειδικά σε περιοχές που έχει οικιστική ανάπτυξη, όπως στην Ευκαρπία, στην Νικόπολη. Κάθε χρόνο στην πρώτη τάξη είναι όλο και περισσότεροι μαθητές και πρέπει άμεσα να γίνουν σχολεία σε αυτές τις περιοχές». Μόλις ολοκληρωθούν τα πρώτα δυόμιση χρόνια διοίκηση του δήμου για την τρέχουσα δημοτική θητεία ο δήμαρχος τόνισε ότι «θα έρθει ο ανασχηματισμός».
Η έρευνα για τους δημάρχους και το έργο τους θα συνεχιστεί και στα επόμενα φύλλα της εφημερίδας karfitsa
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.