, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

«Βούλα, η μικρή καμηλοπάρδαλη που δεν είχε βούλες» του Θάνου Κόσυβα και των εκδόσεων "ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ"

Μια ξεχωριστή και συγκινητική εκδήλωση επιφύλαξαν οι δάσκαλοι και τα παιδιά του  Δημοτικού Σχολείου Καρίτσας, στο συγγραφέα Θάνο Κόσυβα, ο οποίος κατάγεται από την Καρίτσα Πιερίας, στην παρουσίαση του πρώτου του παιδικού βιβλίου, με τίτλο «Βούλα, η μικρή καμηλοπάρδαλη που δεν είχε βούλες» από τις εκδόσεις Αλέξανδρος.  Στο σχολείο του χωριού που φοίτησε και ο ίδιος ο συγγραφέας, σε έναν χώρο γεμάτο ευχάριστες αναμνήσεις για τον ίδιο, τον υποδέχτηκαν με πολύ αγάπη πλήθος κόσμου και μικρά παιδιά που κατέκλυσαν την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο. Πλημμύρισε η αίθουσα με χαρούμενες φωνές και χαμογελαστά πρόσωπα, πρόσωπα φίλων, παλιών συμμαθητών και συγχωριανών με τα υπέροχα παιδιά τους.
Για το συγγραφέα μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για το έργο του και για το βιβλίο του, ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Καρίτσας κ. Στέριος Παπαχρήστος και η δασκάλα Ράνια Κοντοκώστα, με την υπέροχη προσέγγιση της για τον παιδαγωγικό χαρακτήρα του βιβλίου. Οι μαθητές και μαθήτριες όλων των τάξεων του σχολείου μας εξέπληξαν ευχάριστα με τη δημιουργική τους φαντασία, τις πολύ όμορφες ζωγραφιές τους, τα τραγούδια τους, τη χορωδία, το βίντεο και ένα εκπληκτικό διαδραστικό τηλεπαιχνίδι που ετοίμασαν για τη «Βούλα» υπό την καθοδήγηση των δασκάλων τους. Το κορυφαίο όλων ήταν ένα ραπ τραγούδι που έγραψε τους ευφάνταστους στίχους η Στ΄ τάξη μαζί με τη δασκάλα τους Κική Σαμσούρη και τραγούδησαν τα παιδιά ραπάροντας σαν γνήσιοι ράπερ..!!! Αξίζει ένα μεγάλο μπράβο σε όλους τους δασκάλους που ασχολήθηκαν και κουράστηκαν για να αποδώσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα μηνύματα της διαφορετικότητας, φιλίας και αυτοπεποίθησης που θέλει να περάσει το βιβλίο στα παιδιά. Και ένα μεγάλο μπράβο αξίζει και στα παιδιά που ασχολήθηκαν δημιουργικά και πραγματικά το βίωσαν και χαρήκανε όλοι μια υπέροχη εκδήλωση!
Ο συγγραφέας μίλησε, φανερά συγκινημένος, για το βιβλίο του και τα διδακτικά μηνύματα του και ευχαρίστησε θερμά για τη συνεργασία, τον Διευθυντή των εκδόσεων Αλέξανδρος, κ. Τσακνάκη Νικόλαο, ο οποίος κι αυτός κατάγεται από την Καρίτσα. Ο συγγραφέας ανάφερε σχετικά για το βιβλίο: «Αυτό που προσπάθησα να κάνω με αυτό το παιδικό βιβλίο, έχει σαν σκοπό να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά για θέματα καταπολέμησης των διακρίσεων, ρατσισμού, σεβασμού της διαφορετικότητας και προώθησης ίσων ευκαιριών για όλους, ώστε να εξοικειωθούν με τέτοιες έννοιες και να γαλουχηθεί μια νέα γενιά με αυτές τις αξίες. Προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να  πορευτούν οι γονείς και το σχολείο φυσικά. Τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία κιόλας αντιμετωπίζουν με πολύ αρνητικό τρόπο την διαφορετικότητα των άλλων παιδιών. Απέναντι σε διαφορές, που έχουν να κάνουν με την εθνικότητα, την αναπηρία ή την κοινωνική τάξη, γίνονται πολύ σκληρά. Ωστόσο, η διαφορετικότητα αποτελεί πλέον ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας ζωής. Σε περίπτωση που δεν προετοιμάσουμε τα παιδιά μας να ζήσουν σε ένα περιβάλλον όπου κυριαρχεί η ποικιλομορφία και η διαφορετικότητα, όταν ενηλικιωθούν θα δυσκολευτούν πολύ να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο».
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι Αντιδημάρχοι Δίου-Ολύμπου κ. Φόλιος Διονύσιος και κ. Καλαϊτζής Σάκης, και ο διευθυντής του δημοτικού σχολείου Βροντούς κ. Κορινιώτης Δημήτρης. Η Σχολική Επιτροπή του Δήμου προθυμοποιήθηκε και προμηθεύτηκε βιβλία από τις εκδόσεις Αλέξανδρος για τα σχολεία του Δήμου Δίου-Ολύμπου για να εμπλουτίσει τις Βιβλιοθήκες των σχολείων. Παρών και ο συνεργάτης και εκπρόσωπος των εκδόσεων Αλέξανδρος κ. Ζαχαρούδης Κώστας.
Κλείνουμε με ένα απόσπασμα του βιβλίου: «Αυτό που έχει σημασία είναι να μας αγαπάνε και να μας υπολογίζουν γι’ αυτό που είμαστε, για τη διαφορετικότητά μας. Αλλά, για να γίνει αυτό, πρέπει πρώτα να το πιστέψουμε εμείς οι ίδιοι.  Πρέπει πρώτα να πιστέψουμε εμείς στον εαυτό μας… Γιατί ο καθένας μας, έτσι κι αλλιώς, είναι από μόνος του διαφορετικός!»
 


dsc_0338 dsc_0357
dsc_0373




dsc_0454 dsc_0455 dsc_0456 dsc_0465 dsc_0466 dsc_0486 dsc_0493 dsc_0495 dsc_0500 dsc_0504 dsc03703

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.