, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Ποιοι συνταξιούχοι δικαιούνται τα 617 εκατ. της έκτακτης ενίσχυσης και πόσα χρήματα θα λάβουν

Διευκρινίσεις για το ποιοι είναι οι συνταξιούχοι που δικαιούνται το έκτακτο βοήθημα, που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός, αλλά και για το πόσα χρήματα θα λάβουν, δίνει το υπουργείο Εργασίας με ανακοίνωση που εξέδωσε.

Όπως διασαφηνίζεται, το ύψος του επιδόματος ισούται με τη διαφορά των παραπάνω αποδοχών από τα 850 ευρώ, ενώ αν η διαφορά είναι μικρότερη των 300 ευρώ, ο δικαιούχος λαμβάνει 300 ευρώ.Η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας: 
Η κυβέρνηση, παραμένοντας σταθερή στη δέσμευσή της για στήριξη των πιο αδύναμων συμπολιτών μας, αποφάσισε την άμεση διανομή του μεγαλύτερου μέρους της υπεραπόδοσης των εσόδων του 2016, στους χαμηλοσυνταξιούχους.
Με βάση την εξαγγελία του Πρωθυπουργού την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016 για την Έκτακτη Οικονομική Παροχή, διευκρινίζονται τα εξής:
1) Αποκλειστικοί δικαιούχοι είναι οι συνταξιούχοι όλων των ασφαλιστικών ταμείων και του Δημοσίου, για τους οποίους το σύνολο των μηναίων, Κύριων και Επικουρικών συντάξεων, χωρίς το ΕΚΑΣ και τις νόμιμες κρατήσεις (πλην φόρων), δεν υπερβαίνει τα 850 ευρώ.
2) Το ύψος του επιδόματος ισούται με τη διαφορά των παραπάνω αποδοχών από τα 850 ευρώ. Αν η διαφορά είναι μικρότερη του ποσού των 300 ευρώ, ο δικαιούχος λαμβάνει 300 ευρώ. Πχ. κάποιος με συντάξιμες αποδοχές 250 ευρώ, θα εισπράξει 600 ευρώ. Με συντάξιμες αποδοχές 500 ευρώ, θα εισπράξει 350 ευρώ. Με συντάξιμες αποδοχές 700 ευρώ, θα λάβει 300 ευρώ.
3) Οι δικαιούχοι, με βάση τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, ανέρχονται σε 1.591.332, δηλαδή το 60,32% του συνόλου των συνταξιούχων.
Η ανακοίνωση καταλήγει σημειώνοντας ότι «όσο η οικονομία της χώρας θα ανακάμπτει, τόσο ευρύτερη και ουσιαστικότερη θα είναι η κοινωνική αναδιανομή για την στήριξη αυτών που έχουν πραγματική ανάγκη».

«Κάνουμε πράξη μια παλιότερη δέσμευσή μας για 13η σύνταξη σε όσους συνταξιούχους το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στο χθεσινοβραδινό διάγγελμά του από το Μαξίμου, αναδεικνύοντας απόφαση για την «κοινωνική αναδιανομή της υπεραπόδοσης των εσόδων» για όσους από το 2010 έχουν υποστεί διαδοχικές μειώσεις στις συντάξεις τους.
Εκτός από το επίδομα στους συνταξιούχους, ο πρωθυπουργός ανήγγειλε την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά της πρώτης γραμμής, που δέχονται τις προσφυγικές ροές.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους», η απόφαση για τη διανομή του φετινού πλεονάσματος ελήφθη σε σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα στις αρχές της εβδομάδας στον «πρωινό καφέ», όπου «κλείδωσε» και η περιοδεία του στην Κρήτη την προσεχή εβδομάδα. ethnos.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.