ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η Βιοκλιματική Αναβάθμιση των Νεόκτιστων Σταυρούπολης που αφορά την περιοχή 60.000 τετραγωνικών μέτρων ανάμεσα στους δύο μεγάλους δημόσιους χώρους της Δυτικής Θεσσαλονίκης, το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά και το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε αναπλασμένη στους πολίτες και τους επισκέπτες, στα τέλη του καλοκαιριού 2016.

Ο Δήμος Παύλου Μελά με επικαιροποιημένο Δελτίο Τύπου, στο πλαίσιο του παραπάνω έργου,

Α. ανακοινώνει στους πολίτες ότι δημιουργήθηκαν νέες θέσεις στάθμευσης εντός των ορίων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, με ελεύθερη πρόσβαση από την οδό Θηβών στο ύψος της οδού Κρυστάλλη

Β. ενημερώνει τους κατοίκους σχετικά με τις καινούργιες πινακίδες σήμανσης ΚΟΚ και ονοματοθεσίας οδών που τοποθετήθηκαν στην αναβαθμισμένη βιοκλιματικά περιοχή που οριοθετείται από την οδό Γρηγόρη Λαμπράκη ως τη Θηβών και από την οδό Παναγή Τσαλδάρη ως την οδό Κώστα Κρυστάλλη

Γ. δημοσιοποιεί πληροφορίες που αφορούν το συντριβάνι στη συμβολή των οδών Σεφέρη και Σοφούλη, χρήσιμο ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι:

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Παύλου Μελά είχε αποφασίσει ομόφωνα τον Αύγουστο του 2011, να συμμετέχει στο Πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Βιοκλιματικές Αναβαθμίσεις Δημόσιων Ανοιχτών Χώρων», ενώ τον Αύγουστο του 2013 το ΥΠΕΚΑ έδωσε το πράσινο φως για την αναβάθμιση της πλατείας Χρηματιστηρίου Δήμου Θεσσαλονίκης και των Νεόκτιστων Σταυρούπολης Δήμου Παύλου Μελά, καθώς τα δύο έργα εντάχθηκαν στο παραπάνω Πρόγραμμα, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ 2007-2013 και το ΕΠΠΕΡΑΑ, με ενδιάμεσο φορέα το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Ο προϋπολογισμός του έργου βάσει των τευχών δημοπράτησης ανέρχονταν στα 2.798.705 ευρώ.

Το έργο δημοπρατήθηκε στης 17 Δεκεμβρίου του 2013, με ανάδοχο εταιρεία την

¨Κ/Ξ  Γ. ΔΙΤΣΑΣ & ΣΙΑ ΕΤΕ – ΤΣΙΑΠΑ ΕΛΕΝΗ¨ και ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2014, υπό την επίβλεψη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Παύλου Μελά και συγκεκριμένα των

-Μαρία Καραβάτου, Διευθύντρια

-Ασημίνα Παπαδιαμαντή, Προϊσταμένη Τμήματος Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού και  Μελετών Έργων

-Φωτεινή Αλεξίου, Αρχιτέκτονα Μηχανικό, η οποία είχε και την κύρια ευθύνη εκπόνησης της αρχιτεκτονικής μελέτης του έργου

Να σημειωθεί ότι τα Νεόκτιστα της Σταυρούπολης παρουσιάζουν έντονη επισκεψιμότητα, ροή πεζών και οχημάτων καθώς εκεί εδρεύουν υπηρεσίες του Δήμου (Τμήμα Πολεοδομικών Εφαρμογών της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών), σχολικές υποδομές (Δημοτικό, Γυμνάσιο, δύο Νηπιαγωγεία), Δημοτικός Βρεφονηπιακός σταθμός, αθλητικοί χώροι (γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ, τένις) και ο Ιερός Ναός Αγίου Ελευθερίου.

 Α. Θέσεις στάθμευσης για τους πολίτες με την αρωγή του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης

Με τη δημιουργία δρόμων ήπιας κυκλοφορίας, την αύξηση του πλάτους των πεζοδρομίων και τη δημιουργία πεζόδρομων, περιορίστηκε σημαντικά  η χρήση των οχημάτων στην περιοχή και αποδόθηκε λειτουργικός υπαίθριος χώρος στη κίνηση των πεζών ενώ δημιουργήθηκαν  συγκεκριμένες θέσεις στάθμευσης και φορτοεκφόρτωσης εμπορευμάτων.

Η ζωή των κατοίκων γίνεται πιο βιώσιμη, περιορίστηκαν όμως και οι διαθέσιμες θέσεις πάρκινγκ.

Ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης μετά από πολύμηνες συζητήσεις με τη Διοίκηση του ΨΝΘ, βρήκε θετική ανταπόκριση και έτσι εδώ και λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε η διαμόρφωση ενός χώρου περίπου 700 τ.μ. και 35 τουλάχιστον θέσεων στάθμευσης.

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Κώστας Πάντσης, ευχαριστεί τη Διοίκηση του ΨΝΘ για την κατανόηση και τη χρήση του συγκεκριμένου χώρου για Parking που  θα ανακουφίσει τους περίοικους.

 

Β. Καινούργιες πινακίδες σήμανσης ΚΟΚ και ονοματοθεσίας οδών

Η βιοκλιματική περιοχή των Νεοκτίστων  είναι γενικά περιοχή κατοικίας με παράλληλες λειτουργίες λιανικού εμπορίου, καθώς και λειτουργίες αναψυχής στα ισόγεια των πολυκατοικιών

Το κυκλοφοριακό σύστημα της περιοχής εξυπηρετεί τόσο τους κατοίκους της, όσο και τους κατοίκους της Δημοτικής Κοινότητας της Πολίχνης που θέλουν να προσεγγίσουν την οδό Λαγκαδά ή αντιστρόφως από την οδό Λαγκαδά θέλουν να προσεγγίσουν την περιοχή της Πολίχνης

Η σήμανση είναι απαραίτητη για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας, για τη γνωστοποίηση της κυκλοφοριακής οργάνωσης μιας περιοχής σε οδηγούς και πεζούς, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται εύρυθμη κυκλοφορία και βελτίωση της οδικής ασφάλειας

Για αυτό τον λόγο τοποθετήθηκαν :

1.όλες οι ονομασίες των οδών επί τοίχου, σε κάθε διασταύρωση και στο μέσο κάθε οικοδομικού τετραγώνου, σε εμφανή σημεία, για τη διευκόλυνση εξεύρεσης προορισμών, τόσο από τους πεζούς όσο και από τους οδηγούς οχημάτων

(310 τεμάχια)

2.τελική Διαγράμμιση Οδοστρωσίας με υλικό υψηλής αντοχής και αντανακλαστικότητας (155 τ.μ.)

3.πλαστικοί ανακλαστήρες οδοστρώματος με ανακλαστικά φακίδια και δύο ανακλαστικές επιφάνειες που χρησιμοποιήθηκαν συμπληρωματικά των διαγραμμίσεων (85 τεμάχια)

4.κυλινδρικοί οριοδείκτες υψηλής αντοχής επαναφερόμενοι, με βάση και διαμέτρου οριοδείκτη περίπου 8cm, ιδιαίτερα υψηλής αντοχής και αντανακλαστικότητας, που μπορούν να υποστούν αλλεπάλληλες διελεύσεις οχημάτων χωρίς να υποστούν ζημιά  (100 τεμάχια)

5.επιδαπέδια σήματα από θερμοπλαστική μεμβράνη στις θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ

(7 τεμάχια)

6.Πινακίδες ρυθμιστικής υψηλής αντανακλαστικότητας μικρού και μεσαίου μεγέθους, απλής όψης (333 τεμάχια)

7.Στύλοι πινακίδων από γαλβανισμένο σιδηροσωλήνα 3»  (156 τεμάχια)

 Γ. Περιγραφή  του Συντριβανιού

Στη συμβολή των οδών Σεφέρη και Σοφούλη, το συντριβάνι είναι τύπου Compact, για προστασία από βανδαλισμούς ή καταστροφές, πλήρως αυτοματοποιημένο για πολύωρη και μακροχρόνια λειτουργία χωρίς βλάβες και ζημιές και λειτουργεί μέσω χρονοδιακοπτών.

Το υδάτινο σχήμα του αποτελείται από 4 μέρη: νέφωσης, πιδάκων, φιλτραρίσματος νερού και καταρράκτη.

Για το φωτισμό του συντριβανιού χρησιμοποιήθηκαν συνολικά εννέα υποβρύχιοι ανοξείδωτοι επιδαπέδιοι προβολείς, τεχνολογίας LED, μεταβλητού χρώματος RGB.

 Πρότυπος χώρος γειτονιάς – καλύτερη ποιότητα ζωής

Για το έργο χρησιμοποιήθηκαν νέα υλικά φιλικά στο περιβάλλον (ψυχρά υλικά), με χαμηλό ενεργειακό περιεχόμενο και μειωμένες περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην παραγωγή τους, ανθεκτικότητα στην έντονη χρήση, το πέρασμα του χρόνου και τους πιθανούς βανδαλισμούς, μειωμένες ανάγκης συντήρησης και μεγάλη διάρκεια ζωής (χρήση νέων υλικών για τις πλακοστρώσεις, τη διαμόρφωση οδών ήπιας κυκλοφορίας και την αναμόρφωση πεζοδρομίων, τοποθέτηση ψυχρών υλικών για την εδαφοκάλυψη και τα σκίαστρα).

Η βιοκλιματική ανάπλαση της περιοχής, βασισμένη στις αρχές της αειφορίας, τις επικείμενες κλιματολογικές αλλαγές αλλά και τις τοπικές δημογραφικές συνθήκες, σχεδιάστηκε με κυρίαρχο στοιχείο τη φυτική βλάστηση και έλαβε υπόψη το υπάρχον φυσικό οικοσύστημα.

Με τη νέα φυτοτεχνική διαμόρφωση, βελτιώνεται και ενισχύεται το υφιστάμενο πράσινο, συμπληρώνεται η αρχιτεκτονική επέμβαση και αναδεικνύονται οι νέες διαμορφώσεις, βελτιώνεται το μικροκλίμα, δημιουργείται ένα ευχάριστο λειτουργικό περιβάλλον για κατοίκους και επισκέπτες.

Οι παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο της περιοχής των Νεόκτιστων μπορούν να λειτουργήσουν πιλοτικά και να ευαισθητοποιήσουν τους κατοίκους για τη διεκδίκηση ενός δημόσιου χώρου με προτεραιότητα στον πεζό, για μια νέα μορφή κινητικότητας στην πόλη και μείωση της χρήσης του αυτοκινήτου, με σημαντικά περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη.

Σε κοινωνικό επίπεδο εξασφαλίζοντας την απρόσκοπτη κίνηση όλων των κοινωνικών ομάδων του πληθυσμού, οι παρεμβάσεις αναβάθμισης του δημόσιου χώρου, περιορίζουν τις ανισότητες και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Ενοποιούν τη γειτονιά με τον υπόλοιπο αστικό ιστό και διευκολύνουν την ανάπτυξη της κοινωνικής ζωής των κατοίκων, συμβάλλοντας στην κοινωνική συνοχή και τη μείωση των κοινωνικών εντάσεων. Βελτιώνουν τις συνθήκες ασφάλειας της περιοχής και προάγουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Με την υλοποίηση του έργου αποδόθηκε στους κατοίκους ένας χώρος λειτουργικά άρτιος και ασφαλής, περιβαλλοντικά βιώσιμος, αισθητικά αναβαθμισμένος, ένας πρότυπος χώρος γειτονιάς.

par7 sim5 synt23