, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Το «κουλούρι Θεσσαλονίκης» μπορεί να στοιχίσει μέχρι και… 10.000 ευρώ!

Εντατικοί είναι οι έλεγχοι και «βροχή» πέφτουν τα αντίστοιχα πρόστιμα, σε πωλητές κουλουριών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Με την τιμή στο διάσημο «κουλούρι Θεσσαλονίκης» να φτάνει τα 0,50 λεπτά, το πρόστιμο που καλούνται να πληρώσουν οι… παράνομοι μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 10.000 ευρώ! Οι θέσεις που ορίζει ο κεντρικός δήμος για τους υπαίθριους πωλητές είναι συγκεκριμένες, με το κόστος ενοικίασης χώρου να φτάνει μέχρι και τα 2.600 ευρώ ετησίως. «Παραθυράκια» φυσικά υπάρχουν και σε αυτόν τον χώρο, αφού αν πρόκειται για πλανόδιο κουλουρτζή που δεν έχει σταθερή θέση αλλά μετακινείται για να εξυπηρετήσει τους πελάτες, η άδεια δίνεται από την Περιφέρεια και σε αυτή την περίπτωση, κανείς δε μπορεί να αποδείξει πως ο συγκεκριμένος έμπορος δεν παρανομεί. Μάλιστα, αρκετοί είναι οι παράνομοι κουλουρτζήδες που όπως δήλωσαν στην εφημερίδα Karfitsa «δεν πληρώνουν».
Της Έλενας Καραβασίλη
Αν κάποιος θελήσει να «στήσει» στο κεντρικότερο σημείο της πόλης, που είναι η Τσιμισκή, θα κληθεί να πληρώσει στο δήμο Θεσσαλονίκης το ποσό των 2.600 ευρώ ενώ για τις υπόλοιπες κεντρικές οδούς (Εγνατία, Αγίας Σοφίας, Λεωφόρο Νίκης) 1.200 ευρώ για ένα χρόνο. Όπως λέει στην εφημερίδα Karfitsa ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης στο δήμο Θεσσαλονίκης Πέτρος Λεκάκης, για το 2016 οι άδειες στάσιμου εμπορίου για κουλούρια- κάστανα και αρτοσκευάσματα που έχουν δοθεί ανέρχονται σε οκτώ. «Οι περισσότερες άδειες είναι ανανέωσης. Εκδώσαμε εννιά προσωρινές άδειες στάσιμου εμπορίου στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων, για το κομμάτι της Αριστοτέλους που βρίσκεται πάνω από την Τσιμισκή. Όσοι βρίσκονται κάτω από την Τσιμισκή είναι ή παράνομοι ή πλανόδιοι. Οι θέσεις είναι συγκεκριμένες και μάλιστα υπάρχουν και άγονες, που δεν τις θέλουν καθώς δε βρίσκονται μέσα στο κέντρο της πόλης. Όσον αφορά στους πλανόδιους, είναι λογικό να σταματάνε όπου έχει κόσμο. Σε περίπτωση ελέγχου λοιπόν, μπορούν να ισχυριστούν πως σταμάτησαν για λίγο κι έτσι… να μην τους επιβληθεί καμία κύρωση», εξηγεί ο κ. Λεκάκης. Μάλιστα σύμφωνα με τον ίδιο, οι άδειες που έχουν δοθεί σε κουλουρτζήδες είναι συγκεκριμένες- όπως κάθε χρόνο- και βρίσκονται στην πλατεία Σταμάτη Καραμανλή, στην Αγίας Σοφίας, στην Αγγελάκη στο ύψος της Εγνατίας, στην Κομνηνών, στην Εγνατία, στην Τσιμισκή, στη Λαγκαδά και στην οδό Μαζαράκη.
Τα πρόστιμα 
Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιούλη Ρανέλλα εξηγεί πως οι έλεγχοι για το πλανόδιο εμπόριο πραγματοποιούνται από την ελληνική και τη δημοτική αστυνομία. «Για το 2016 για όλο το πλανόδιο εμπόριο, έχουν βεβαιωθεί πρόστιμα της τάξεως των 25.300 ευρώ τα οποία εισπράττονται από τον δήμο. Για όσους δεν πληρώσουν, ισχύει ότι προβλέπει ο νόμος. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει τρόπος να εισπραχθεί το πρόστιμο… είναι πασιφανές το τι συμβαίνει, παρόλα αυτά θα ακολουθήσει η αυτόφωρη διαδικασία και η ανάλογη ποινή, ανάλογα με το βαθμό της παραβατικότητας». Ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για τη δημοτική αστυνομία Λευτέρης Κιοσέογλου εξηγεί πως: «με την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας, άλλαξε ο νόμος και το παρεμπόριο είναι αυτόφωρη διαδικασία, κάτι που δε μπορούμε να κάνουμε εμείς. Έτσι σε συνεννόηση με τον εισαγγελέα, συμμετέχουμε σε μικτά κλιμάκια με την ελληνική αστυνομία. Ειδικά τώρα στις γιορτές οι έλεγχοι είναι εντονότεροι. Βέβαια οι δικές μας αρμοδιότητες περιορίζονται στις συστάσεις, καθώς γίνονται καταγγελίες από τους νόμιμους για τους… παράνομους. Άλλωστε το δικό μας προσωπικό είναι ελλιπές για να μπορεί να ασχολείται επαρκώς με το παρεμπόριο», καταλήγει.
 
Τι λένε οι μικροπωλητές
Ο κ. Στέλιος Ράπτης αναφέρει ότι: «πληρώνω χρήματα στο ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ), στον δήμο, για ΦΠΑ, ό,τι πρέπει να πληρώσει μία επιχείρηση. Υπάρχει μεγάλη κρίση. Τα έξοδα ανεβαίνουν και τα έσοδα μειώνονται. Έβαλα επιπλέον καφέδες, σοκολάτες, γεμιστά κουλούρια, ό,τι μπορώ, ενώ κάνω και… δώρα και προσφορές». Αν και θα περίμενε κανείς, οι νόμιμοι πωλητές να εναντιώνονται στους παράνομους, διακρίνεται μία αλληλεγγύη μεταξύ τους – όπως υποστηρίζουν- λόγω των χαλεπών καιρών που διανύουμε. Ο Αντώνης Κασιάρας, πλανόδιος πωλητής πάνω από 30 χρόνια, τονίζει: «πληρώνω ΤΕΒΕ, τον δήμο, την εφορία, το τιμολόγιο, τον λογιστή. Ο ήλιος όμως βγαίνει για όλο τον κόσμο. Έτσι λοιπόν δε γίνεται να στερήσεις από κάποιον το δικαίωμα να δουλέψει». Την ίδια άποψη έχει και ο 17χρονος Πάνος Μοσχόπουλος. «Στην αρχή δίναμε πολλά κουλούρια, τώρα πέσαμε στα μισά. Πληρώνουμε στο ΤΕΒΕ και στον δήμο. Οι περισσότεροι είναι παράνομοι εδώ πέρα. Δύο- τρία άτομα έχουν άδεια και όπως είναι φυσικό… μας ρίχνουν την κίνηση. Δεν έχω πρόβλημα με τα παιδιά όμως, τους ξέρω», λέει ο κ. Μοσχόπουλος. Η άδεια για να μπορέσει κάποιος να στήσει τον πάγκο του και να βγάλει τα προς το ζην, έχει ταλαιπωρήσει- όπως υπογραμμίζουν- τους πωλητές κουλουριών λόγω των κριτηρίων που πρέπει να πληρούν. Η κ. Σταματία Μιχαηλίδου αναφέρει στην KARFITSA: «Είμαι εδώ πάνω από πέντε χρόνια. Πληρώνω ΟΑΕΕ και ενοίκιο στο δήμο. Όταν πήγα εγώ να πάρω άδεια, έπρεπε να είσαι πολύτεκνος, να ανήκεις στον δήμο Θεσσαλονίκης και να έχεις κάποιο συμβόλαιο στο όνομά σου. Όποτε πέρα από την κρίση και τις δυσκολίες του επαγγέλματος, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τα αυστηρά κριτήρια του δήμου».
Οι προσφορές και οι… παρανομίες
Επί των οδών Τσιμισκή και Αριστοτέλους, υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν αυτό το επάγγελμα για περισσότερα από 30 χρόνια. Όπως λένε, στα χρόνια της κρίσης, το συγκεκριμένο επάγγελμα δε θεωρείται καθόλου προσοδοφόρο και το παλιό γνώριμο «κουλούρι Θεσσαλονίκης» έχει αρχίσει να φθίνει στην αγορά. Προκειμένου να ανταγωνιστούν τις αλυσίδες καταστημάτων και τους φούρνους οι μικροπωλητές έχουν αναγκαστεί να επεκτείνουν το εμπόρευμά τους και να παρέχουν προσφορές στους καταναλωτές. Το πρόστιμο για παράνομη πώληση ανέρχεται στα 10.000€. Ο κ. Θ.Σ., που δεν έχει άδεια πώλησης κουλουριών, δηλώνει στην Karfitsa: «κανονικά θα έπρεπε να είμαι ο μόνος που έχει άδεια αλλά δεν μου δίνουν. Έχω 70% αναπηρία, πολύτεκνος, γέννημα θρέμμα της Θεσσαλονίκης. Δικαιούμαι άδεια αλλά χρωστάω. Το πρόστιμο είναι 10.000 ευρώ. Είχα ένα σπιτάκι μου το πήραν. Ένα οικόπεδο στη Καλλικράτεια μου το πήραν κι αυτό. Καμία βοήθεια. Χρωστάω πάνω από 100.000 ευρώ. Όταν πουλάω 70 κουλούρια με το ζόρι, ούτε τα έξοδα δεν βγαίνουν». Η Karfitsa εντόπισε μάλιστα «κουλουρτζή» που… «το έβαλε στα πόδια» μόλις είδε περιπολία αστυνομικών πάνω σε μηχανές να περνούν από μπροστά του, αφήνοντας πίσω του τον πάγκο με τα κουλούρια.
Αρετή Τασούλα
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.