, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ποιοι ακούγονται για υποψήφιοι… υποψήφιοι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης;

του Βαγγέλη Στολάκη
Μπορεί καλά καλά οι δήμαρχοι όλης της χώρας να μην έχουν ολοκληρώσει ούτε τη μισή  θητεία τους που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2014 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2019, τουλάχιστον στο νομό Θεσσαλονίκης και οι επίδοξοι… «μνηστήρες» των δημαρχιακών θώκων ξεκίνησαν συναντήσεις. Η ονοματολογία καλά κρατεί από την επομένη των τελευταίων δημοτικών εκλογών και αναμένεται να κορυφωθεί το προσεχές διάστημα. Σίγουρα μετά τις αλλαγές αντιδημάρχων, προέδρων δημοτικών συμβουλίων και προέδρων δημοτικών επιχειρήσεων στις οποίες είναι υποχρεωμένοι να προχωρήσουν βάσει νόμου όλοι οι δήμαρχοι της χώρας.  Και ενώ σε επίπεδο νομού οι ενδιαφερόμενοι σβήνουν και γράφουν ονόματα, παραμένει αναπάντητο εάν θα υπάρξουν αλλαγές στον «Καλλικράτη» και εάν οι επόμενοι… δήμαρχοι θα εκλεγούν με τον τρόπο που γνωρίζουμε σήμερα ή με κάποιον άλλο.   Όπως εκτιμά στην KARFITSA έμπειρος αυτοδιοικητικός με πολλά… ένσημα από τη δουλειά του δημάρχου, «οι κινήσεις θα ξεκινήσουν μετά τις ανακοινώσεις των δημάρχων και τις αλλαγές στις οποίες σχεδιάζουν να προχωρήσουν. Είναι συνηθισμένο οι κομμένοι και οι δυσαρεστημένοι να αποφασίζουν είτε αυτόνομη κάθοδο, ειδικά εάν έχουν τέτοιες βλέψεις είτε να ανακοινώνουν ανεξαρτητοποίηση και στην πορεία να συμπεριλαμβάνονται σε αντίπαλο ψηφοδέλτιο».
Ποιοι ακούγονται για… υποψήφιοι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης;
Στον κεντρικό δήμο της Θεσσαλονίκης όλα θα εξαρτηθούν από το τι θα πράξει ο Γιάννης Μπουτάρης ο οποίος τη μια λέει ότι θα είναι υποψήφιος δήμαρχος και την άλλη εισηγείται σε συνεδριάσεις εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης την καθιέρωση με νόμο των δυο θητειών για τους δημάρχους. Πολλοί εκτιμούν πως εάν ο Μπουτάρης δεν θα είναι τελικά υποψήφιος επικεφαλής του συνδυασμού θα μπορούσε να τοποθετηθεί ο σημερινός πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος, ο οποίος συσπειρώνει στο πρόσωπό του μια σημαντική ομάδα δημοτικών συμβούλων. Εάν τελικά ο Μπουτάρης δεν είναι υποψήφιος, πληροφορίες θέλουν και τον πρώην αντιδήμαρχο Ανδρέα Κουράκη να εξετάζει το ενδεχόμενο καθόδου του ως υποψήφιος δήμαρχος. Μάλιστα, πολλοί στους… διαδρόμους του δημαρχείου εκτιμούν πως εάν τελικά ο κ. Κουράκης πάρει την απόφαση και ηγηθεί ψηφοδελτίου θα επιδιώξει την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει και ένα άλλο σενάριο που… κυκλοφορεί το τελευταίο διάστημα και θέλει τους νυν αντιδημάρχους σε περίπτωση μη καθόδου του Γιάννη Μπουτάρη να επιλέγουν κάποιον εξ’ αυτών για να ηγηθεί του ψηφοδελτίου της «Πρωτοβουλίας». Το όνομα του Σπύρου Πέγκα ακούγεται έντονα.
Νέα Δημοκρατία
Από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας όλα θα εξαρτηθούν, όπως αναφέρουν στελέχη της παράταξης «Εντάξει» από τις εξελίξεις στην κεντρική πολιτική σκηνή. Ο Σταύρος Καλαφάτης, σημερινός υποψήφιος μέσα από τις δημόσιες παρεμβάσεις του αφήνει να εννοηθεί ότι θα διεκδικήσει ξανά τον δημαρχιακό θώκο της Θεσσαλονίκης. Για την ίδια θέση εδώ και καιρό «παίζει» και το όνομα της βουλευτού της Α’ Θεσσαλονίκης Έλενας Ράπτη αλλά και της ευρωβουλευτού Μαρίας Σπυράκη η οποία σύμφωνα με πληροφορίες έχει ανοίξει πολιτικό γραφείο στο κέντρο της πόλης. Μέσα από την παράταξη του  κ. Καλαφάτη, εάν τελικά ο ίδιος δεν θελήσει να είναι ξανά υποψήφιος,  «παίζουν» τα ονόματα του δικηγόρου Μάκη Κυριζίδη και του σημερινού αντιπροέδρου του δημοτικού συμβουλίου και γιου του πρώην υπουργού Δημήτρη Κούβελα.
Ζέρβας και Βούγιας
Πολλοί θέλουν και τον πρώην αντιδήμαρχο και δημοτικό σύμβουλο της «Πρωτοβουλίας» Κωνσταντίνο Ζέρβα να διεκδικεί το δημαρχιακό θώκο Θεσσαλονίκης. Ο κ. Ζέρβας μάλιστα κατά καιρούς συμμετέχει σε διάφορες συναντήσεις που πραγματοποιούνται μεταξύ στελεχών της αυτοδιοίκησης.
Ένα όνομα που επίσης «παίζει», όπως και στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές είναι αυτό του πρώην υπουργού και πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Α’ Θεσσαλονίκης, Σπύρου Βούγια. Ο κ. Βούγιας μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει γνωστές τις προθέσεις του με εξαίρεση ένα status στο facebook.Οι καλά γνωρίζοντες αναφέρουν στην KARFITSA πως ο πρώην υπουργός κάνει συναντήσεις με οικεία πρόσωπα και έχει δηλώσει πως θα είναι υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
ΣΥΡΙΖΑ
Από τον ΣΥΡΙΖΑ, σίγουρα η σημερινή επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη» Ρία Καλφακάκου, όπως άλλωστε και η ίδια δηλώνει στην KARFITSA θα επιθυμούσε να είναι υποψήφια δήμαρχος. Για την ίδια θέση «παίζει» επίσης το όνομα του προέδρου της εταιρίας «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.» Γιάννη Μυλόπουλου αλλά και αυτό του ευρωβουλευτή του κόμματος Κώστα Χρυσόγονου, ο οποίος μέχρι στιγμής σχολιάζει πως κάτι τέτοιο δεν υπάρχει στα σχέδιά του. Μεταξύ των ονομάτων ακούγεται και εκείνο του πρώην προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ και υφυπουργού της σημερινής κυβέρνησης Στέργιου Πιτσιόρλα. Εκτιμάται ότι ο κ. Πιτσιόρλας λόγω των σχέσεων που έχει με την πόλη αλλά και της πολιτικής του πορείας θα μπορούσε να «χτυπήσει» τον δήμο της Θεσσαλονίκης.
ΚΚΕ και ανεξάρτητοι
Από το χώρο του ΚΚΕ ο σημερινός επικεφαλής Γιάννης Δελής είναι και βουλευτής του κόμματος στην Α’ Θεσσαλονίκης. Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης για το δήμο της Θεσσαλονίκης αναμένεται να αποφασιστεί στα αρμόδια κομματικά όργανα, ωστόσο πολλοί θεωρούν ότι στην συγκεκριμένη θέση θα μπορούσε να τοποθετηθεί ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Μιχάλης Κωνσταντινίδης.
Την θέση του δημάρχου Θεσσαλονίκης φαίνεται πως θα διεκδικήσει και ο επικεφαλής της παράταξης «Συμμαχία Πολιτών» Αρμόδιος Στεργίου, όπως και ο Γιώργος Ρακκάς που πρόσφατα παραιτήθηκε από τη θέση του δημοτικού συμβούλου της παράταξης «Μένουμε Θεσσαλονίκη».
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.