, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ένα «σπίτι – μουσείο» στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Της Αρετής Τασούλα
Στην οδό Αριστοτέλους, στον αριθμό 2, στον τέταρτο όροφο, βρίσκεται ένα από τα ωραιότερα μεγαλοαστικά σπίτια της πόλης. Στο άκουσμα και μόνο, της φράσης «οικία Τέλλογλου», αντιλαμβάνεσαι την αίγλη και την πολιτιστική κληρονομιά του κτηρίου. Η είσοδος του σπιτιού, όπου έζησε το ζεύγος Τέλλογλου, προκαλεί αίσθημα σεβασμού ενώ καθρεφτίζεται ο  χαρακτήρας και η φινέτσα της Αλίκης  Τέλλογλου. Το διαμέρισμα χαρακτηρίζεται, όχι αδίκως, «σπίτι – μουσείο», καθώς περιλαμβάνει σε όλη την έκτασή του έργα τέχνης, διαφορετικού στυλ και ποικίλων πολιτισμών. Ανοίγοντας την πόρτα εισόδου του διαμερίσματος, στα δεξιά, βρίσκεται το σαλόνι, χωρισμένο σε τρεις μικρότερους διαφορετικούς χώρους  διακοσμημένους (βλ φωτο)
Στα ενδότερα της γκαλερί-οικίας
Θαυμασμό προκαλούν οι συλλογές έργων της Άπω Ανατολής στον τοίχο της μίας σάλας και το υπερυψωμένο ξύλινο καθιστικό, που βρίσκεται σε εσωτερική γωνία, στο τείχος του οποίου δεσπόζει ένα ξύλινο σύνθετο. Το έπιπλο αυτό συνδυάζει κινέζικα, γιαπωνέζικα και έργα τέχνης εποχής μπαρόκ, βιβλία, και λευκά και μπλε γυαλιά από τη συλλογή- δωρεά της Β. Μασούρα. Στη βάση του υπάρχει ενσωματωμένος καναπές σε παλιό στυλ, με κεντητές μαξιλάρες.  Διασχίζοντας , περιμετρικά το χολ, στα αριστερά βρίσκεται η κουζίνα. Από τα δεξιά μπορεί κανείς να δει την εξαιρετική θέα.  Από τον Θερμαϊκό ως τις παρυφές της πλατείας Αριστοτέλους, καθήμενος σε μονό κάθισμα μπαρόκ εποχής. Στο ίδιο σημείο υπάρχει τοποθετημένο ακόμη ένα έπιπλο  διακοσμημένο με χάλκινα βάζα και καθρέπτη, από την ίδια την Αλίκη Τέλογλου. Συνεχίζοντας, την περιήγηση στο αρχοντικό Τέλογλου, συναντούμε το μαρμάρινο ασπρόμαυρο μπάνιο και ένα δωμάτιο με εντοιχισμένο σύνθετο, στα ράφια του οποίου εκτίθενται μπιμπελό διαφόρων στυλ και εποχών. Δίπλα ακριβώς, η τραπεζαρία του ζεύγους, με δύο σύνθετα, καθρέπτη και ένα οκταθέσιο τραπέζι πάνω στο οποίο δεσπόζει το πορσελάνινο αλογάκι σε στυλ Lipizzaner. Στο τέλος του διαδρόμου βρίσκεται το υπνοδωμάτιο με έναν καναπέ, αρκετά έπιπλα σε στυλ μπαρόκ και δύο εντοιχισμένα ράφια πάνω στα οποία βρίσκονται βιβλία και κεντητές μαξιλάρες. Το χολ καταλήγει στην εξώπορτα. Χωρίζονται με μια ζωγραφισμένη πόρτα από τον Κώστα Λούστα. Τα έπιπλα και πολλά διακοσμητικά, χαλιά, φωτιστικά, ανήκαν στο ζεύγος και παρέμειναν στην οικία, στο πλαίσιο της αποκατάστασης του διαμερίσματος, έπειτα από απόφαση του διοικητικού συμβουλίου  του Τελλόγλειου Ιδρύματος Τεχνών.
Πολιτιστική κληρονομιά
Αν μη τι άλλο, η Αλίκη και ο Νέστωρας  Τέλλογλου αποτέλεσαν σημείο αναφοράς για την παιδεία της Θεσσαλονίκης, αφήνοντας πίσω τους μία τεράστια κληρονομιά, βοηθώντας στην ανάδειξη σημαντικών έργων τέχνης και σημαντικών καλλιτεχνών, βάζοντας την δική τους πινελιά στον παράγοντα ανθρωπιά και ανιδιοτέλεια. «Η συλλογή του Νέστορα και της Αλίκης αποτελεί πλούσια συγκομιδή μακροχρόνιας αναζήτησης που έγινε με πάθος, ένστικτο και κυρίως αγάπη για τον άνθρωπο», τονίζει  η γενική γραμματέας του Δ.Σ. του Τελλόγλειου και καθηγήτρια του ΑΠΘ, κ. Αλεξάνδρα Γουλάκη – Βουτυρά.  Κατά βάση, το ζεύγος επιθυμούσε να μοιραστεί τον τεράστιο πολιτιστικό πλούτο που είχε συλλέξει. Ήθελε και οι άλλοι γύρω του να βάλουν στη ζωή τους την ομορφιά και να ανοίξουν ορίζοντες στο χώρο της τέχνης.
Όπως αναφέρει στην KARFITSA , η αδερφή της Αλίκης Τέλογλου, και μέλος του Δ.Σ. του Τελλόγλειου,  Λιλίκα Ζέρβα,  «Η Αλίκη και ο άντρας της έκαναν ό,τι έκαναν επειδή αγαπούσαν την Θεσσαλονίκη και προσέφεραν τα πάντα, ακόμα και την ζωή τους στο τέλος, με την έννοια ότι δούλευαν ασταμάτητα για να έχουμε αυτό το μουσείο και να το χαιρόμαστε.» Όπως ανέφερε στην KARFITSA η κ. Ζέρβα, το ζεύγος Τέλλογλου παρακολουθούσε από το μπαλκόνι τις ομιλίες διακεκριμένων πολιτικών προσωπικοτήτων. Ένα μπαλκόνι, κάτω από το οποίο έχει περάσει σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του ελληνικού έθνους. Από τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο τον δεύτερο μέχρι και τον Ανδρέα Παπανδρέου, η Αλίκη μπορούσε να διακρίνει τα πόδια των πολιτικών αρχηγών, τα διαλείμματα που έκαναν για τσιγάρο καθώς και τους υποβολείς που βοηθούσαν στη συνεχή ροή της ομιλίας τους…
 telloglou-1 telloglou-2 telloglou-3 telloglou-4 telloglou-5 telloglou-6 telloglou-7 telloglou-8 telloglou-9 telloglou-11

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.