, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Η κατάσταση στην Ελλάδα θα χειροτερέψει το 2017, εκτιμούν επενδυτές

Οι επενδυτές Ματίας Βάικ και Μαρκ Φρίντριχ προβλέπουν ζοφερό το 2017 για την Ελλάδα σε άρθρο τους στην Deutche Welle και θεωρούν ότι μετά τις γερμανικές εκλογές θα γίνει ελάφρυνση ή κούρεμα του χρέους. Την ίδια ώρα ο Guardian περιγράφει ποιο θα ήταν το χειρότερο σενάριο για ολόκληρη την Ευρώπη την χρονιά που έρχεται και συμπεριλαμβάνει σε αυτό το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας μας.
«Μετατίθεται συνεχώς η χρεοκοπία της», λένε σε άρθρο τους στην Deutche Welle οι δύο επενδυτές και επιτυχημένοι συγγραφείς οικονομικών βιβλίων και περιγράφουν την Ελλάδα ως χρεοκοπημένη χώρα που από καιρό τώρα αντιμετωπίζεται με μια πολιτική που ουσιαστικά μετέθετε την χρεοκοπία της για αργότερα
«Δεν πρόκειται να ξαναδούμε τα χρήματα των φορολογουμένων που δόθηκαν για τα πακέτα διάσωσης, αυτό θα πρέπει να μας είναι σαφές», υποστηρίζουν και αναφερόμενοι στην τελευταία δόση των 2,8 δις ευρώ, που εγκρίθηκε τέλος Οκτωβρίου, σημειώνουν ότι  μοναδική προϋπόθεση ήταν η συμμετοχή του ΔΝΤ, την οποία απέκρουσε το Ταμείο με την αιτιολογία ότι η Ελλάδα δεν θα είναι ποτέ σε θέση να επιστρέψει τα χρέη της. «Κανένας πολιτικός δεν ήταν ποτέ σε θέση να μας πει, πώς θα μπορέσει η χρεοκοπημένη Ελλάδα να πληρώσει αυτά τα χρήματα, όταν ακόμη και η Γερμανία, πρωταθλήτρια στις εξαγωγές με ρεκόρ στα έσοδα από φόρους, δεν είναι σε θέση να πληρώσει τα δικά της. Έχει έρθει η ώρα να σταματήσουμε να πετάμε χρήματα που βγήκαν με κόπο σε κάποιον που δεν μπορεί να τα διαχειριστεί».
Το μέλλον για την Ελλάδα, όπως το προοιωνίζονται οι Ματίας Βάικ και Μαρκ Φρίντριχ, δεν προκαλεί αισιοδοξία. Τουναντίον. Και οι δύο υποστηρίζουν ότι η χώρα θα παραμείνει κρεμασμένη στον ορό της ΕΕ, η οικονομική της κατάσταση θα χειροτερέψει, οι ιδιωτικοποιήσεις θα συνεχιστούν και νέοι άνθρωποι ελλείψει προοπτικής θα εγκαταλείψουν τη χώρα τους. «Έξοδο της Ελλάδας από την ΕΕ δεν βλέπουμε για το 2017», τονίζουν. «Αλλά υποθέτουμε ότι η απόλυτα αναγκαία ελάφρυνση του χρέους ή ακόμη και το κούρεμα, θα έρθει το αργότερο μετά τις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία, δεδομένου ότι η χώρα δεν μπορεί να πληρώσει τα χρέη της».
Και οι δύο συστήνουν να μην γίνονται επενδύσεις σε κρατικά ομόλογα, όπως πχ. ασφάλειες ζωής, αλλά μόνο σε κινητά και ακίνητα.
«Καιρός για ρεαλισμό»
Οξεία κριτική κάνουν στην ΕΕ, τον καπιταλισμό, την ελεύθερη οικονομία και την παγκόσμια οικονομία, οι οποίες έχουν εγκλωβιστεί στην ιστορικά πιο σοβαρή και διαρκή κρίση.
«Όργια χρεών παγκοσμίως, πλημμύρα από φτηνό χρήμα, φούσκες στον τομέα επενδύσεων, κατάρρευση τραπεζών και κίνδυνος πληθωρισμού συνιστούν κινδύνους για αποταμιευτές και όσους προνοούν για τα γηρατειά τους». Και υπογραμμίζουν: «Δεν είναι καιρός ούτε για απαισιοδοξία, ούτε για αισιοδοξία, αλλά για ρεαλισμό». Για την Ιταλία εκφράζουν την υπόθεση ότι θα έρθει στιγμή που θα γίνει δημοψήφισμα για το ευρώ, ενώ στη Γαλλία θα κερδίσει τις εκλογές η πολέμια του ευρώ Μαρίν Λεπέν.
Οι δύο οικονομολόγοι, που πάνε ενάντια στο ρεύμα, έγραψαν βιβλία που έχουν γίνει μπεστ σέλερ. Το πρώτο κυκλοφόρησε το 2012 με τον τίτλο «Η μεγαλύτερη κλοπή της ιστορίας – Γιατί οι επιμελείς γίνονται όλο και πιο φτωχοί και οι πλούσιοι ακόμη πιο πλούσιοι». Στο δεύτερο με τον τίτλο «Το κρας είναι η λύση», όπου πρόβλεψαν μεταξύ άλλων τη μείωση των βασικών επιτοκίων από την ΕΚΤ και την έκβαση των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ανακηρύχθηκε στο πιο επιτυχημένο οικονομικό βιβλίο του 2014. Φέτος τον Μάιο κυκλοφόρησαν το τρίτο βιβλίο τους με τον τίτλο «Βασικό λάθος – Πώς καταστρέφεται η ευημερία μας και γιατί χρειαζόμαστε νέο τρόπο οικονομικής σκέψης». Αρχές του 2017 οι αναγνώστες περιμένουν με ανυπομονησία το τέταρτο βιβλίο με αίτημα την ανάγκη ριζικής αλλαγής στους τομείς οικονομίας και πολιτικής.
Guardian: Αυτό είναι το χειρότερο σενάριο για την Ευρώπη το 2017
Με το χειρότερο πιθανό σενάριο για την Ευρώπη του 2017 ασχολείται ο αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας Guardian Τζον Χένλεϊ. «Προβλέπει» άνοδο της ακροδεξιάς σε Ολλανδία και Γαλλία, «έκρηξη» στο προσφυγικό εάν ο Ερντογάν ανοίξει τα σύνορα, οι Ιταλοί να γυρίσουν στη λιρέτα και η Ελλάδα να χρεοκοπήσει οριστικά. Οι «προϋποθέσεις» για να συμβεί κάτι τέτοιο δεν είναι σαφώς «απλές», όμως μπορούν πράγματι να συμβούν – άλλωστε την χρονιά που φεύγει, το 2016, είδαμε πολλά «απίθανα» να γίνονται πραγματικότητα. Κατά τον Χένλεϊ, η «κακή αρχή», θα μπορούσε να γίνει με ένα νέο τρομοκρατικό χτύπημα τους πρώτους μήνες του 2017. Κάτι τέτοιο θα έδινε στον Ολλανδό ακροδεξιό Γκέερτ Βίλντερς την ώθηση που χρειάζεται για να κερδίσει τις εκλογές του Μαρτίου στην Ολλανδία.
Το πρώτο αυτό «πλήγμα» θα μπορούσε να ακολουθήσει μια έκρηξη του Ταγίπ Ερντογάν και λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, να ανοίξει τα στρατόπεδα προσφύγων στην Τουρκία και να «αφήσει» εκατομμύρια μετανάστες προς την Ευρώπη. Η Μαρίν Λεπέν κερδίζει τον Φιγιόν και μια ακροδεξιά πρόεδρος αναλαμβάνει την ηγεσία ενός από τους πυλώνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προετοιμάζει το έδαφος για ένα γαλλικό «Brexit», ένα «Frexit» που με τη σειρά του θα ερχόταν πακέτο με το «Nexit», την έξοδο δηλαδή και των Ολλανδών.
Το «ντόμινο» χτυπά και την Ιταλία – σύμφωνα πάντα με τις δυσοίωνες εκτιμήσεις του Χένλεϊ: «Σε πρόωρες εκλογές, το ιταλικό Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) ολοκληρώνει την κατάκτηση της εξουσίας από κόμματα κατά του κατεστημένου στα τρία από τα έξι αρχικά μέλη της ΕΕ. Μέχρι το φθινόπωρο η κλιμακούμενη μεταναστευτική κρίση και η συνεχιζόμενη τρομοκρατική απειλή “εκθρονίζουν” έναν ακόμα: άσχημα αποδυναμωμένη από τις αρνητικές συνέπειες της τρομοκρατικής επίθεσης στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, η Άνγκελα Μέρκελ “πέφτει” στις εκλογές της Γερμανίας. Ακολουθώντας το παράδειγμα του Ντόναλντ Τραμπ, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ανυπόμονα αρχίζουν να διαλύουν πολυμερείς εμπορικές συμφωνίες και κλείνουν τα σύνορα».
Δεν θα μπορούσε η Ελλάδα να λείπει από την εκπλήρωση ενός τέτοιου σεναρίου: «Τέλος, με τους οφειλέτες και τους δανειστές της ευρωζώνης να είναι ο ένας στον λαιμό του άλλου και με ολοένα περισσότερο χωρισμένη ΕΕ να κινδυνεύει αν όχι με ολοκληρωτική κατάρρευση, τουλάχιστον με ριζοσπαστική αναδιαμόρφωση. Η Ελλάδα λέει για μία ακόμη φορά “Δεν μπορώ να πληρώσω, δεν θα πληρώσω” και το Βερολίνο με τις Βρυξέλλες απαντούν: “όχι άλλα προγράμματα διάσωσης”».
Το άρθρο, αν και διαγράφει ένα μέλλον ζοφερό σαν την κόλαση, συνεχίζει με μια νότα αισιοδοξίας, τονίζοντας πως ούτε μία από τις παραπάνω προβλέψεις θα μπορούσε να εκπληρωθεί: «Η Ευρώπη θα μπορούσε απλά, όπως έδειξε η πρόσφατη απρόσμενη νίκη του Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν επί του ακροδεξιού Νόρμπερτ Χόφερ στις αυστριακές προεδρικές εκλογές, να έχει φτάσει στην κορύφωση του λαϊκισμού», αναφέρει ο Guardian.
«Έχοντας ταρακουνηθεί από το χάος του Brexit, αλλά και από την αποσταθεροποιητική έλευση του Τραμπ, οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι θα μπορούσαν να δουν πιο προσεκτικά αυτά που υπόσχονται τα ακροδεξιά κόμματα και να προτιμήσουν την ασφάλεια αντί για αυτά. Στην Ολλανδία, ο Βίλντερς έχει ξαναβρεθεί ψηλά στις δημοσκοπήσεις, για να δει όμως τη στήριξη στο πρόσωπό του να βυθίζεται την ημέρα των εκλογών. Ακόμα κι αν το κόμμα του αναδειχθεί το ισχυρότερο στο κοινοβούλιο, πιθανότατα θα δυσκολευτεί πολύ να σχηματίσει πλειοψηφία. Στη Γαλλία επίσης, κανείς μέχρι στιγμής δεν σκέφτεται σοβαρά ότι οι αριθμοί μπορεί να βγουν για την Λεπέν και ο Φιγιόν, ιδιαίτερα αν μετριάσει τις σκληρότερες από τις προτάσεις του, μπορεί να δικαιώσει τις δημοσκοπήσεις και να πετύχει μία εύκολη νίκη. Οι προγραμματισμένες εκλογικές μεταρρυθμίσεις στην Ιταλία θα οδηγήσουν σε ένα αναλογικό σύστημα εκπροσώπησης που σημαίνει ότι θα είναι σχεδόν αδύνατο για ένα κόμμα να σχηματίσει κυβέρνηση και το Κίνημα των 5 Αστέρων πάντα να αρνείται να μετάσχει σε οποιοδήποτε μορφή συνασπισμού», γράφει το άρθρο και καταλήγει:
«Η Μέρκελ πείθει τους Γερμανούς ψηφοφόρους ότι είναι η ασφαλέστερη επιλογή τους. Η Ελλάδα – όπως πάντα μέχρι τώρα – θα τα καταφέρει. Και η ΕΕ επιτέλους θα καταλάβει πως αν είναι να επιβιώσει, τότε θα πρέπει να απαντήσει με σθένος στους φόβους και τις αγωνίες των πολιτών της», γράφει ο Χένλεϊ, που δεν μπορεί όμως να μην παρατηρήσει: «Πνέει ένας άνεμος αγχώδους, αγανακτισμένης και “αντι-πολιτικής”, ως συνήθως, αλλαγής σε όλη την Ευρώπη. Θα προκαλέσει μεγάλη έκπληξη αν περάσει χωρίς να προκαλέσει μερικά ακόμα θύματα».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.