, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Παλιά αντικείμενα εκατό και πλέον χρόνων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Παζάρι παλαιών αντικειμένων διεξάγει για 2η συνεχή χρονιά το Σωματείο παλαιοπωλών καταστηματαρχών Θεσσαλονίκης στη Μητροπόλεως 110 έως τις 30 Δεκεμβρίου.
Πίσω από τα παλιά έπιπλα, τους πίνακες, τις γραφομηχανές, τα ρολόγια και τα δεκάδες ακόμα αντικείμενα που ανασύρουν την ποιότητα και την καλαισθησία των περασμένων δεκαετιών κρύβονται ολόκληρα καλλιτεχνικά κινήματα: εξπρεσιονισμός, κυβισμός, ποπ αρτ, αρ νουβό και ένα σωρό ακόμη καλλιτεχνικά ρεύματα του 19ου αιώνα.  Η νοσταλγία του παρελθόντος και οι μνήμες που αναμοχλεύονται δίνουν την ώθηση για αναβίωση του ρομαντισμού, από τα αντικείμενα έως τις ανθρώπινες συμπεριφορές και σχέσεις. Παλαιότερα, όταν ένα αντικείμενο χαλούσε το έφτιαχναν και το ίδιο έκαναν με τις ανθρώπινες σχέσεις.
«Το παλιό έχει συναισθηματική αξία, γιατί συνδέεται με αναμνήσεις και κάνει τους ανθρώπους να ταξιδεύουν σε παλαιότερες εποχές. Πολλοί αγοράζουν παλιά αντικείμενα, γιατί αναπολούν τα παιδικά τους χρόνια. Άλλοι τα αγοράζουν, γιατί τους θυμίζουν ένα αγαπημένο πρόσωπο. Οι νεότεροι συνηθίζουν να αγοράζουν παλιά αντικείμενα στην προσπάθεια να συνδυάσουν το «σύγχρονο» με το «παλιό». Συνήθως, παίρνουν ένα αντικείμενο και του δίνουν μια νέα χρηστικότητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η παλιά ραπτομηχανή, που γίνεται πολλές φορές τραπεζάκι ή έπιπλο μπάνιου. Επίσης, μια παλιά βαλίτσα γίνεται κομοδίνο ή κρεμαστό ντουλάπι στον τοίχο. Το καλαπόδι που χρησιμοποιούσαν παλιά οι τσαγκάρηδες γίνεται φωτιστικό ή κρεμάστρα. Μερικοί παίρνουν τις παλιές συσκευές για να τις χρησιμοποιήσουν στην κανονική τους μορφή, όπως τις παλιές τηλεφωνικές συσκευές, τις παλιές βαλίτσες, τα βάζα, τα γυαλικά, τα κοσμήματα κ.ά. Ο καθένας βρίσκει αντικείμενα σε αξίες που κυμαίνονται από 1  ευρώ έως και πολύ παραπάνω” λέει ο Δημήτριος Γαλανάκης, παλαιοπώλης. 
Και συμπληρώνει: “Εμείς χαιρόμαστε γιατί υπάρχει κινητικότητα και ο κόσμος που έρχεται εδώ νιώθει χαρά, έχει όρεξη και καλή διάθεση. Συγκριτικά με πέρυσι είμαστε πιο ικανοποιημένοι, αλλά δεν μας απασχολεί ο τζίρος. Μας απασχολεί η θετική ανταπόκριση του κόσμου και η ευχαρίστηση που βλέπουμε στα μάτια του. Ο κόσμος ζορίζεται οικονομικά ούτως ή άλλως».
Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που έχει έντονες αναμνήσεις από το παρελθόν και φέτος η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πολύ θετική στο παζάρι των παλαιών αντικειμένων.
Από την πλευρά του ο Ιωάννης Κ. Θαλασσινός, εκτιμητής – πραγματογνώμων και παλαιοπώλης αναφέρει: «Είμαι 30 χρόνια επαγγελματίας και πρώτη φορά παρατηρώ τόση μεγάλη προσέλευση της νεολαίας. Είναι κάτι πολύ ενδιαφέρον και ευχάριστο για εμάς που συναναστρεφόμαστε κατά βάση με συλλέκτες, που ψάχνουν κυρίως κάτι συγκεκριμένο. Ο κόσμος που έρχεται εδώ ψάχνει μικροπράγματα περασμένης εποχής, για να τα προσφέρει ως δώρα λόγω των εορτών. Οι άνθρωποι που μπαίνουν στο χώρο μας αρέσκονται στο vintage (vintage θεωρείται το αντικείμενο που χρονολογείται άνω των 25 ετών και αντίκα το αντικείμενο άνω των 70 ετών)».
Τέλος ο Ξηρός Αλέξανδρος, Interior Designer σχολιάζει: «Αυτά είναι τα πιο παλιά αντικείμενα που έχουμε στο παζάρι. Χρονολογούνται από το 1900 και είναι ασημένιες πόρτες από παραδοσιακές θρακιώτικες φορεσιές.  Οι τιμές τους ξεκινούν από τα 100 ευρώ».
Χριστιάνα Μανιάτη 
1 2 3 4 5 6 7

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.